Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Ribnjaci od betona

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Čvrstoća betona prednost je u gradnji formalnih ribnjaka ili bazena, jer se taj posao može uspješno obaviti i na mjestima gdje lagana pjeskovita zemlja jako otežava, a često i onemogućava kopanje rupe, uzrokujući stalno urušavanje strana. Beton je trajan i pogodan za ribnjake gotovo svih veličina, a osobito za one kojima su potrebni okomiti zidovi, primjerice ribnjacima s većim ukrasnim ribama. S druge strane, izgradnja zahtijeva više znanja i iskustva nego što ga treba u postavljanju ribnjaka s podlogom ili onih već oblikovanih.Izgradnja

Za izgradnju zidova betonskih ribnjaka najčešće se upotrebljavaju betonski blokovi. Oni se povezuju smjesom cementa, oštroga pijeska i vlaknastoga materijala za učvršćivanje. Ovaj materijal, koji je sličan staklenoj vuni, može se nabaviti u prodavaonicama građevinskoga materijala ili u specijaliziranim trgovinama. Vlakna daju cementnoj žbuci gipkost, sprečavajući stvaranje napuklina uzrokovanih pomicanjem zemlje, i time znatno smanjuju mogućnost istjecanja vode. Kod kopanja rupe za ribnjak treba u dužinu i širinu iskopati dodatnih 20 cm zemlje i tako napraviti mjesto za zidove i njihove temelje. Nastojte da strane bazena budu što okomitije. Oko dna iskopajte 20 cm širok i 10 cm dubok jarak, ispunite ga betonom i ostavite da se osuši. Zemljano dno bazena pograbljajte i nanesite sloj pijeska do razine temelja. Prelijte dno 1 cm debelim slojem ojačane vlaknaste žbuke.

Pričekajte 24 sata da se sloj osuši pa počnite na temeljima graditi zidove ribnjaka. Sve pukotine između betonskih blokova te sve rupe između zemlje i blokova ispunite žbukom. Na vrh betonskih blokova možete staviti jedan do dva reda cigli i povezati ih žbukom. Nakon 48 sati navlažite zidove ribnjaka i ožbukajte ih 1 cm debelim slojem vlaknaste žbuke. Na vrhove zidova žbukom učvrstite cigle, ploče ili sličan materijal koji predstavlja rub ribnjaka, s time da taj materijal treba biti oko 5 cm širi od debljine zidova. Pričekajte 48 sati da se žbuka osuši, a onda cijelu unutrašnju površinu ribnjaka premažite vodootpornim nepropusnim premazom, čime ćete spriječiti da žbuka i beton dođu u dodir s vodom i na taj način ugroze rast i razvoj biljaka i riba.

Kad je riječ o nepravilnom obliku ribnjaka ili kad ne možete nabaviti betonske blokove, zidovi se mogu izgraditi tako da se napravi oplata od dasaka i zalije tekućim betonom. Zapravo to je nekoć bio uobičajen način izgradnje betonskih ribnjaka, sve do pojave betonskih blokova i prevlačenja vlaknastom žbukom. Beton u ribnjacima izgrađenim drvenom oplatom sklon je oštećenjima i pucanju, pa ga treba ojačati armiranjem.

Pričekajte nekoliko dana prije nego što počnete puniti bilo koji betonski ribnjak, zatim izmjerite stupanj lužnatosti vode pomoću kompleta za određivanje pH vrijednosti. Ako se pokaže da je voda vrlo blizu neutralnoj vrijednosti (pH 7), možete početi postavljati biljke, a nakon dva tjedna možete u ribnjak staviti i ribe. Ako se pokaže lužnati karakter, uzrok može biti tvrdoća vode ili neučinkovit zaštitni sloj vodootporne boje. U svakom slučaju, na nekoliko tjedana odgodite sadnju lopoča i biljaka za plitku vodu, sve dok pH vrijednost postupno ne postane bliža neutralnoj. Biljke koje pročišćuju vodu i plutajuće biljke uglavnom dobro podnose lužnatu vodu pa se mogu posaditi ranije.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 15363

Izabrana riba:

  • Panaque nigrolineatus


    To je som, kao Hypostomus plecostomus, jede samo i isključivo biljkice. Voli zelene alge, salatu, grašak.Naraste do max 35cm, znači manji od pleha. Potječe iz voda Amazone. I ne razmnožava se u a ...

    » Panaque nigrolineatus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi