Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Oblikovani ribnjaci

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Najjednostavnije je postaviti već oblikovane ribnjake koji su izliveni u fiberglasu ili plastici. Proizvode se u brojnim oblicima, a često imaju i "police" za uzgoj biljaka za plitku vodu. Ribnjaci izrađeni od fiberglasa skuplji su od plastičnih, no mnogo su čvršći i otporniji na vremenske neprilike, a vijek trajanja im je najmanje deset godina.

PostavljanjeŠto bolje izravnajte mjesto i uklonite sve kamenje i krhotine. Kad je kalup ribnjaka simetričan, okrenite ga naopako, položite na zemlju pa kolčićima i konopom naznačite njegov oblik. Ako je riječ o nesimetričnom obliku, postavite kalup na cigle i naznačite oblik tako da duže štapove zabodete okomito u zemlju, a podnožja štapova okružite konopom.

Kad počnete kopati rupu, najprije iskopajte zemlju do razine »police« za uzgoj biljaka za plitku vodu. Površinski sloj zemlje sačuvajte za upotrebu u drugim dijelovima vrta, a dublji sloj stavite sa strane jer može kasnije poslužiti za popunjavanje oko ribnjaka. Zatim postavite kalup ribnjaka u rupu i snažno ga pritisnite da u zemlji ostane jasan trag njegova dubljeg dijela. Nakon toga izvadite kalup, iskopajte zemlju iz označenoga dubljeg dijela, ostavljajući dodatnih 5 cm u širinu i dubinu, da biste dobili mjesta za sloj zaštitnoga materijala.

Rupu očistite od oštra kamenja, korijenja stabala ili krhotina, čvrsto nabijte zemlju pa rupu obložite podlogom ili 5 cm debelim slojem mokroga pijeska. Postavite kalup u rupu i provjerite nalaze li se svi dijelovi na istoj razini, kako se ne bi dogodilo da se bazen ispunjen vodom na jednoj strani prelijeva.

Provjerite da li kalup čvrsto stoji na sloju pijeska, a zatim ga ispunite vodom do dubine od 10 cm. Prostore oko kalupa ispunite pijeskom ili prosijanom zemljom i čvrsto je nabijte pa provjerite da nije ostalo rupa oko kalupa te jesu li strane kalupa još uvijek na istoj razini. Nastavite dolijevati vodu i provjeravati razinu kalupa, sve dok ga ne napunite do vrha. Na kraju učvrstite zemlju oko ribnjaka a rubove maskirajte busenima trave ili kamenim pločama povezanima žbukom

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 10895

Izabrana riba:

  • Ameiurus catus


    životni vijek: 13-15 godina Mesojed je i bit će miroljubiv prema ribama koje zbog njihove veličine ne može pojesti. Hladnovodna je riba! Drže se i u jezercima. Odgovara mu pješčana ...

    » Ameiurus catus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi