Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Prehrana akvarijskog bilja

Rubrika: Tesktovi o biljkama

Ukoliko želite bujno i zdravo akvarijsko bilje, uz adekvatnu rasvjetu, podlogu, C02,... morate ga i "dobro hraniti" i tu će vam brigu ono vratiti na jednak način, svojom ljepotom. Većina bilja vam bude uspjevala i bez toga, no zašto ne izvući maksimum iz svoga akvarija?

bilje

Prilikom dodavanja bilo kojih elemenata trebate biti oprezani jer prevelike količine nekih elemenata mogu uzrokovati preveliko bujanje algi. Također, vodu trebate redovito mijenjati kako biste u vaš akvarij unosili uvijek svježu, obogaćenu novim elementima.

Te elemente možemo ugrubo podijeliti na makroelemente (makronutrijente) i mikroelemente (mikronutrijente, elemente u tragovima):

Najčešći makroelementi:

vodik

Vodik ne trebamo dodatno dodavati u akvarij jer ga biljke dobivaju iz vode.

kisik
daleko najvažniji element. Bilje ga koristi u procesu fotosinteze, a crpi ga iz vode najvićim dijelom putem korijena. Kao i u ostalih elemenata, tako moramo biti oprezni i s prevelikim količinama kisika u vodi.

ugljik
se najviše troši u akvariju i potrebno ga je dodavati, posebno u većim, biljem bogatijim, akvarijima. Unosimo ga pomoću CO2 reaktora, a više o izradi istih, ako i o ovome plinu, bit će uskoro obrađeno u zasebnoj temi.

dušik
Dušik je vrlo značajan za biljke i njihovo zdravlje. Najsigurniji način je dodavati ga putem nitrata, pomoću tekućeg gnojiva za akvarijsko bilje s oznakom NPK. Kao i sa svakim drugim dodatkom, i ovdje moramo slijedi upute proizvoiđača.

Više o dušiku možete pročitati ovdje

kalij
Ovaj elemnt je od velike vežnosti - sudjeluje u sintezi proteina, razvoju sjemenja, izgradi korijena, otvaranj / zatvaranju pora,... Uslijed nedostatka ovog elementa dolazi do usporenog rasta biljke. Potrebno ga je naknado dodavati, putem tekućih gnojiva, tabletica i drugih preparata.

kalcij

Ovaj element potreban je našem bilju za izgradnju stranične membrane i za propusnost same stanice. Koristimo li vodu iz vodovoda, nije ga potrebno naknadno dodavati - no trebalo bi koristimo li druge izvore, poput kišnice ili vode filtrirane uređajem za RO. Kalcij se lako unaša u vodu pomoću kamenja vapnenačkog porijekla, što se lako provjeri: kapnemo nekoliko kapi octa preko kamena - ukoliko dođe do reakcije, odnosno do stvaranja pjene na kamenu, možemo biti sigurni da će se s tog kamena otapati kalcij. No moramo biti oprezni i provjeravati pH vrijednost vode, jer većina tropskih riba ne tolerira previsoke vrijednosti.

magnezij

Magnezij je jedan od glavnih sastojaka klorofila i sudjeluje u proizvodnji ulja, masti i škroba. Možete ga unijeti putem tekućeg gnojiva. Budite oprezni, jer prevelika količina magnezija u vodi otežava potrošnju nekih drugih makronutrijenata, poput kalija.

fosfor

S obzirom da se unosi putem hrane za ribe, nije ga potrebno naknadno dodavati. Dodaju ga samo iskusniji akvaristi, koji su upoznati s cjelokupnim sustavom filtracije i sastavom vode. Prevelike količine fosfora uzrokuju prekomjeran rast algi.

Fosfor je vašan element genskih struktura i zaslužan je za zdravlje korijenja i formiranje lijepih cvjetova.

sumpor
Sumpor sudjleuje u proizvodnji aminokiselina, proteina i klorofila. Kako ga ima dovoljno u vodovodnoj vodi, a i u kišnici, nije ga potrebno naknadno dodavati.


Najčešći mikroelementi:

željezo

Nalazimo ga u gotovo svakom obliku gnojiva, iako se na našem tržištu mogu kupiti gotovi koncentrati ovog elementa. Morate biti oprezni pri doziranju jer se pri većim koncentracijama razvijaju neželjene alge

mangan

Prisutan je u vodovodnoj vodi i u većini tekućih gnojiva. Bilju je potreban u izgradnji klorofila.

klor

I ovaj je mikroelement potreban bilju, no u zaista malim količinama. Koriste ga u fotosintezi i za osmozu. Klor ne trebamo naknadno unašati je, čak i nakon tretiranja vode nekim od sredstava za uklanjanje klora, njega ostaje u količinama dovoljnim za rast bilja, a nedovoljnim za ometanje života riba.

cink
Ovaj element dio je klorofila i sastojak mnogih enzima.

bor
Ukoliko koristimo vodovodnu vodu, ovog nam elemnta neće manjkati. Naknado ga možemo dodavati tekućim gnojivom. Biljkama je potreban za rast korijena, cvjetova, treansport ugljikohidrata i ostalo.

nikal
Ovaj element nalazimo u vodi, te raznim podlogama i nije ga potrebno naknadno dodavati.

bakar

Potreban je u vrlo malim količinama i ne treba se dodatno unašati - naprotiv, toliko ga ima otopljenog u vodovodnoj vodi, da je veća vjerojatnost da nam akvarijska bude prezasićena, nego da ga manjka. Bilje se tada pospe smeđim mrljama i počne truliti.

Veće količine nalaze se u sredstvima protiv algi, zato je potreban oprez pri stavljanju tog, ali i ostalih kemijskih preparata.

molibden
Iako prisutan i u vodovodnoj vodi, ovaj element se može dodavati putem tekućeg gnojiva i podloga za bilje.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 17599

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi