Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Podloga u akvariju

Rubrika: Oprema za akvarij

Prije svega, potrebno je znati da sve što unašate akvarij trebate dobro isprati, po mogućnosti i prokuhati (osim kupljenih supstrata koji su već tretirani). Većina tropskih riba osjetljiva je na preveliku količinu otopljenog kalcij-karbonata kojeg otpušta neko kamenje. Stoga, nabavite li šljunak ili veće kamene oblike iz prirode, izlijte na nj nekoliko kapi octa. Dođe li do reakcije, odnosno "pjenjenja" testiranog, taj predmet nije pogodan za vaš akvarij. To se ipak ne odnosi na većinu riba iz porodice ciklida, kojima odgovara "tvrđa" voda, a samim time i takvo kamenje.

podloga

Šljunak

Za što bolji rast bilja potrebna vam je i dobra podloga. Najčešće nailazimo na šljunak, rjeđe pijesak. Ukoliko imate i neke ribe poput koridorasa, kojima je pijesak potreban za kvalitetan život, dobro bi bilo na šljunčanoj podlozi ostaviti i jedan pjeskoviti dio. Šljunak je najbolje izabrati u nekoliko različitih granulacija od 1 do 5 mm. Neka bude obao kako biste spriječili ozljeđivanje riba dna.

Šljunak, koji nema u sebi nikakvih hranjivih tvari za rast biljki, je dobro miješati s gotovim supstratima ili raznim preparatim u obliku štapića, koje nabavljamo u trgovinama za kućne ljubimce.

Prirodna podloga podloga

Ukoliko imate mašte i volje, možete koristiti razne oblike gline koja ne smije biti kemijski tretirana - kao i prirodni zapakirani humus za cvijeće u lončanicama, ali bez dodatnih mikroelemenata. Za humus nije preporučljivo da bude deblji od 3 cm niti smije biti u doticaju s dnevnim svjetlom  jer bi to moglo - uslijed naglih promjena u kemijskom sastavu vode - pobiti vaše organizme.

Postavljanje prirodne podloge
Korištenje prirodne podloge u akvariju zahtjeva strpljenje i oprez i možda nije najidealnije za početnike. Takva podloga treba odležati natopljena vodom najmanje mjesec dana i time ćete izbjeći zamućenje akvarijske vode.

Najprije obrubite donju stranicu akvarija šljunkom, unutar novonastalog okvira postavite željenu podlogu, te sve to prekrijte šljunkom - najprije krupnije pa sve sitnije granulacije. Debljina šljunka iznad takve prirodne podloge treba biti tolika, da sadnjom biljki ne dopiremo do potonje, već da sam korijenje bude tik iznad nje. Na vrh stavite pijesak koji će spiječiti izlazak podloge u vodu i njeno zamućenje.

Ukoliko prilikom sadnje u takvu podlogu dođe do podizanja humusa isključite filtar na nekoliko trenutaka, dok se voda ne razbistri.

Gotovi supstrati

Ako ste više tip osobe za kupovinu gotovog, brzog i provjerenog, gotovi supstrati rješenje su za vas! Police su pune raznih proizvođača, no više - manje, svejedno je za kojeg se odlučite. U podlogu, osim svega navedenog, možete dodavati lavalit, laterit i druge, slične elemente kojih ima u trgovinama.

Savjet za kraj:

Ne radite ravnu podlogu. Izgleda neprirodno i nimalo maštovito. Znatno ljepši, prirodniji, efekt postići ćete napravite li mnogo "valova". Možete podlogu postupno nanašati u što debljem sloju, od prednje prema stražnjoj stijenci i tako stvoriti prostornu dubinu. Na oba načina vizualno ćete povećatio svoj akvarij, a i ribe će vam biti zahvalne na "razbijanju monotonije"

 

autor teksta: Frano_Zapresic
broj čitanja: 17605

Izabrana riba:

  • Yasuhikotakia morleti

    (morleti)


    Ova zaista mala riba za pripadnike svoje podporodice, rado se nabavlja upravo zbog svoje maksimalne veličine, ali i zbog cijene, te glasa kao dobar "pužotamanitelj". Često je akvaristi kr ...

    » Yasuhikotakia morleti

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi