Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Što je potrebno akvarijskom bilju?

Rubrika: Tesktovi o biljkama

Bilje ima nekoliko važinih uloga u akvariju - najvažnije su održavanje kemijske ravnoteže u njem, opskrba vode kisikom i sprečavanje pojave prevelike količine algi u akvariju. Osim toga, akvarijsko bilje je nenadmašiv dekoracijski element, a većini tropskih riba osigurava miran, skrovit kutak.

U našoj bazi nalazi se preko 250 opisanih biljaka, a možete ih i sortirati po njihovoj zahtjevnosti za svjetlošću ili gnojivom, planu sadnje i mnogim drugim vrijednostima.

biljni

Nakon što smo izabrali bilje, potrebno je znati ponešto i o kvalitetnoj rasvjeti. O rasvjeti u akvariju pročitatajte ovdje. Optimalna dužina rasvjete je 12 do 14 sati na dan. No ukoliko primjetimo povećan rast algi, trebali bismo reducirati rasvjetu na 10-ak sati.

Iako se jačina svjetlosti mjeri u lumenima, ni jedan proizvođač lampi taj podatak ne stavlja na iste, te stoga moramo jačinu svjetla "mjeriti" jedinim dostupnim podatkom s lampe, a to je njeznia snaga u vatima [W]. Kako sve fluorescentne lampe imaju otprilike isti stupanj iskoristivositi možemo zaključiti da one "jače" daju više svjetla i jačinu svjetla pretvoriti u vate.

Kao i za broj riba, tako i za biljke postoji okvirni "normativi":

  • Jako zahtjevno bilje: najmanje 0.5 W po litri (50W T8 fluorescentnih lampi za 100 litara vode)
  • Srednje zahtjevno bilje: 0.33 do 0.5 W po litri (33 do 50 W na 100 litara)
  • Manje zahtjevno bilje: 0.25 do 0.33 W po litri (25 do 33 W na 100 litara)

Velika većina gotovih, kompletiranih, akvarija sadrži rasvjetu za manje zahtjevno bilje. Njihove žarulje, zbog spektra i temperature svjetlosti koju isijavaju nisu adekvatne za akvarijsko bilje, već samo pospješuju rast algi!

Osim rasvjete, za rast akvarijskog bilja potrebne su kvalitetna podloga i prehrana bilja. Većim, biljem bogatim akvarijima, potreban je dodatan izvor plina CO2. Biljke prihranjujemo dodatnim izvorima hranjivih tvari kao što su: laterit, razni oblici tabletnog gnjojiva, razne vrste tekućih gnojiva,... Većinom svi proizvođači imaju u paletama sve vrste gnojiva - od regularnih do onih specijaliziranih, s pojačanim sastavom mikroelemenata kao što su: željezo, fosfati, nitrati,...

Nekoliko savjeta o sadnji

1. Sve žute, trule, listove, kao i one donje bez obzira na njihovo zdravlje, treba odstraniti prije sadnje
2. Preveliko korijene treba podrezati
3. Prilikom sadnje trebamo prstom u podlozi oblikovati rupu, položimo je u nju i prekrijemo korijen. Prilikom toga sama se stabljika biljke najvjerojatnije našla pod podlogom, te je potrebno biljku lagano povući van kako bismo taj dio oslobodili.
4. Ne sade se sve biljke korijenom u podlogu, već se npr. ribičkim koncem pričvršćuje na elemente u akvariju (anubijasi, mahovine i još neke)
5. Nakon sadnje biljki pod korijenje možemo staviti određenu količinu gnjojiva, najbolje laterit ili neko gnojivo u tabletama.
6. Pojedino bilje se razmnožava cijepanjem i presađivanjem, pri čemu novi izdanak razvija korjenski sustav - a neko vriježima (valisnerije, tenellus, ehinodorus,...).
7. Bilje koje se razmnožava rezanjem stabljike, reže se tek kad dosegne površinu vode.
8. Bijke koje se razmnožava vriježama odvajmo od matične biljke rezanjem vriježa tek kada novi izdanak dosegne 30% veličine bazne biljke.
9. Sve plutajuće bilje ima potrebu gnojenja tekućim gnojivom.

 

autor teksta: Frano_Zapresic
broj čitanja: 17199

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi