Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Prirodni ribnjaci

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Većina ribnjaka privlači brojne predstavnike faune, i to u pravilu što je oblik ribnjaka prirodniji i neformalniji, to je privlačniji.Ovakvu vrst ribnjaka treba smjestiti na mjesto koje se može promatrati s kućnih prozora, ali ipak ne preblizu kući, jer bi to moglo otjerati čitav niz plašljivih predstavnka faune. Najbolje je na udaljenom dijelu ribnjaka posaditi malobujniju vegetaciju, koja će biti zaklon za takve životinjice. Takav ribnjak treba na jednom dijelu imati plitku obalu i sloj zemlje na dnu. Plitka obala omogućuje lak pristup pticama, vodozemcima i drugim životinjicama koje dolaze piti vodu, dok blatni sloj pruža dom brojnim sitnim bićima ljeti, a "zimovalište" zimi.

Oblaganje prirodnoga ribnjaka

Tradicionalno se obloga prirodnih ribnjaka pravila od nabijene gline da bi bila nepropusna, ali zbog sve manjih količina gline ovo je postao vrlo skup nanačin oblaganja ribnjaka.

Danas se za oblaganje ribnjaka uglavnom rubi natrijev bentonit, jer je to znatno jefitiniji i i dostupniji materijal. Ova mineralna glina u obliku praška, kad se pomiješa s vodom, povećava volumen za deset do petnaest puta i postaje ne-D želatinsko ljepilo. Može se Itlvei pretnazan između dva sloja i pletenog materijala, koji je toliko težak da se, za ribnjake veće od 50 četvornih metara, pri postavljanju treba primijeniti oprema za dizanje teških tereta.

Za oblaganje se mogu rabiti i lakši polietilenski materijali. Budući a će ovi materijali biti prekriveni debljim slojem zemlje, ne moraju biti otporni na ultraljubičaste zrake.

Prostor uz prirodni ribnjak idealno je mjesto za kreiranje močvarnoga vrta, no treba ga napraviti odvojeno i s posebnom podlogom koju valja izbušiti na nekoliko mjesta da se osigura polagano otjecanje vode.

Sadnja u prirodnom ribnjaku

U prirodni ribnjak treba posaditi više domaćih biljnih vrsta i na taj način privući što više vrsta domaće faune. Budući da su mnoge od ovih biljnih vrsta bujnoga i nametljivoga nekontroliranog rasla, preporučuje se oblikovati mjesta različitih veličina i dubina, što će pogodovati različitim biljnim vrstama.

Sloj zemlje poticat će rast i širenje biljaka. Usprkos želji da sadnjom što prije postignete prirodan izgled ribnjaka, ipak izbjegavajte one vrlo nametljive vrste, osobito u manjim ribnjacima. Razlog više je i činjenica da mnoge takve vrste razvijaju vrlo snažno i prodorno korijenje, koje lako može proći kroz podlogu ribnjaka. Slično se može dogoditi i s biljkama za plitku vodu, osobito s onima koje razvijaju brojno debelo korijenje, pa ih povremeno treba jako podrezati. Neke biljke za duboku vodu, npr. okruglasti plavun (Nymphoidespeltata), također se rado nekontrolirano šire, pa svojim plutajućim listovima prekrivaju veće površine vode, sprečavajući prodor sunčevih zraka. Takve biljke treba povremeno razrijediti. Može se zaključiti da treba nešto vremena i iskustva da bi se unutar ribnjaka uspostavila potrebna ravnoteža.

Grubi pleteni materijal
Bentonit je vrlo pogodan nepropusni materijal za oblaganje ribnjaka. U trgovinama je poznat i kao Bentomat, a prodaje se u trakama. Ima dovoljnu debljinu, pa nije opasan ni za životinjice ni za korijenje biljaka. Treba ga prekriti 30 cm debelim slojem zemlje, što će spriječiti ispiranje kemikalija koje su sastavni dio njegova mineralnoga glinastog sloja.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 13307

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi