Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Gradnja ribnjaka sa savitljivom podlogom

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Većina novih ribnjaka u vrtu izgrađena je uporabom savitljivih podloga, odnosno obloga izrađenih od sintetske gume ili plastike, koje tvore nepropusnu branu između tla i vode. Ovakve se obloge proizvode u najrazličitijim veličinama, a mogu se i rezati te na taj način prilagoditi bilo kojem zamišljenom obliku ribnjaka. O mjestu i veličini ribnjaka odlučite prije nego što kupite oblogu. U određivanju oblika i provjeravanju očekivanog učinka možete si pomoći obilježavanjem pijeskom ili pomoću konopa i drvenih klinova.

Gumirani materijal jedan je od najskupljih materijala za oblaganje ribnjaka. On je jači i od PVC-a, a očekivana trajnost iznosi mu između 40 i 50 godina. Vrlo je prilagodljiv, ali i dovoljno čvrst i otporan na razorno djelovanje ultraljubičastih zraka, raznih bakterija i velikih temperaturnih razlika. Za ribnjak neformalna oblika srednje veličine, kojemu je dio vrlo izložen sunčevoj svjetlosti, najbolje je upotrijebiti gumirani materijal debeo 7 mm.
PVC materijali su razmjerno čvrsti i otporni na kidanje, a zajamčeno trajanje iznosi im deset godina. Otporni su i na mrazeve i na gljivična oboljenja, no nakon što su nekoliko godina izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, obično se skrutnu i postaju lomljivi.

Politenski materijali jeftiniji su od svih ostalih materijala. Oni se lagano kidaju i pucaju pri jačoj izloženosti sunčevim zrakama. Ipak, ako ih se može zaštititi od sunčeve svjetlosti i slučajnih oštećenja, oni su vrlo ekonomično rješenje. Osobito su pogodni za močvarne vrtove, gdje su prekriveni slojem zemlje. Neke vrste ovih materijala mogu se i popraviti, a vijek trajanja sličan je PVC materijalima.

Mjerenje za postavljanje podloge

Za proračunavanje potrebne veličine podloge najprije treba odrediti najveću dužinu, širinu i dubinu ribnjaka. Podloga mora biti jednaka najvećoj širini ribnjaka plus dvije dubine i najvećoj dužini plus dvije dubine. Tome treba na tako određenu dužinu i širinu dodati još po 15 cm da bi se mogli zavrnuti rubovi i tako spriječiti otjecanje vode u zemlju ispod podloge. Primjerice, ribnjak veličine 2 x 2,5 m i dubine 60 cm treba podlogu veličine 3,5 x 4 m.

Postavljanje
Najprije rasprostrite podlogu nedaleko od mjesta gdje će se nalaziti ribnjak i to po mogućnosti na sunčano mjesto, da se zagrije i omekša, što će olakšati postavljanje.

Označite željeni oblik ribnjaka pijeskom ili konopcem, a zatim zabijte kolčiće uz vanjsku crtu oblika. Ravnom letvom i libelom provjerite jesu li rubovi ribnjaka u istoj ravnini po dužini i po širini. Ovo treba obaviti vrlo pažljivo da se kasnije voda iz ribnjaka ne bi na jednoj strani prelijevala.

Zatim iskopajte rupu duboku otprilike 23 centimetra. Njezine strane trebaju biti ukošene prema van, najbolje pod kutom od  20°. što će sprečavati urušavanje zemlje i olakšati postavljanje podloge. Kad se voda u ribnjaku smrzne, led će imati dovoljno mjesta za širenje pa neće izazvati uobičajena oštećenja. Iskopanu zemlju sačuvajte, jer ovaj površinski sloj može biti vrlo koristan u drugim dijelovima vrta.

Ako planirate uzgajanje biljaka za plitku vodu, označite "policu" širine 23 do 30 cm na kojoj će se takve biljke nalaziti, te nastavite kopati rupu unutar označenog dijela sve do dubine od 50 do 60 cm. Želite li oko budućega ribnjaka postavite kameni obrub, odstranite površinski sloj zemlje širok 30 i dubok 5 cm, što će vam kasnije omogućiti da kamene isto ukopate oko ribnjaka.

Kad je iskopavanje rupe završeno,odstranite sve korijenje i oštro kamenje koje bi moglo probušiti podlogu, te dobro nabijte zemlju. Zatim u rupu stavite 2,5 cm debeo sloj mokroga pijeska koji će štititi podlogu. Ako u zemlji nema kamnenja ili ga ima samo malo, ovaj sloj pijeska može  se zamijeniti poliesterskim materijalom, no ako je zemlja kamenita, sloj pijeska bit će potreban.

Postavite podlogu u rupu tako da njezina sredina dotiče dno, a da na svim stranama podoga bude prevučena preko rubova rupe. Prije nego što počnete ribnjak puniti vodom, na podlogu oko rupe postavite cigle i tako je učvrstite. Pod težinom vode podloga će potonuti na dno i sama se najbolje prilagoditi  obliku ribnjaka. Prekomjerno rastezanje podloge možete spriječiti tako da cigle postupno pomičete i time omogućite slobodno prilagođavanje podloge obliku ribnjaka, a povremenim povlačenjem i trzanjem rubova podloge smanjit ćete njezino gužvanje.

Kad je ribnjak napunjen, uklonite preostale cigle i ponovno provjerite jesu li mu rubovi svih strana na istoj razini. Ako nisu, dodajte ili odstranite zemlju ondje gdje je to potrebno. Zatim i dijelove podloge koji prekrivaju ribove ribnjaka, tako da sa svih strana ostane rub od 15 cm. Preko ovoga  viška podloge kasnije nanesite zemlju, kamenje, busene trave ili kamene ploče povezane žbukom i tako ga sakrijte od pogleda. Pri betoniranju vodite računa o tome da žbuka ne klizne u ribnjak, a ako se to ipak dogodi, morat ćete isprazniti cijeli ribnjak i ponovno ga napuniti čistom vodom.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 13146

Izabrana riba:

  • Botia lohachata


    Miroljubiva riba, jedna od rijetkih iz svoje podporodice kojane naraste mnogo. Poput ostalih botija, pobrinut će se da vaš akvarij zauvijek ostane bez puževa. ...

    » Botia lohachata

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi