Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Mali močvarni vrt, samostalan ili kao dodatak jezercu

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Lijep dodatak vrtnom jezercu i njegovu okolišu je – močvarni vrt. No, kako ga napraviti?Više je mogućih rješenja no najuobičajenije je - rupa u zemlji, s folijom na dnu, ispunjena glinastom zemljom za sadnju močvarnoga bilja, u koju je dobro dodati sitnoga šljunka i mahovine.

  Folija na dnu omogućava zadržavanje vlage, no treba je "izbosti" kako bi se osigurala drenaža. Umjesto folije može se koristiti i mrežasta tkanina.

Močvarni vrt ne bi se nikada smio potpuno isušiti. Stoga ga treba povremeno dobro natopiti. Najbolje je to učiniti kišnicom ili vodom iz vrtnoga jezerca.

Močvarni vrt treba postaviti na mjesto koje dobiva barem 3 - 4 sata izravnoga sunca dnevno.

Ovaj vrt treba povremeno gnojiti. Postoje specijalizirana gnojiva, no ja koristim talog iz pumpi-filtra koje pročišćavaju moja vrtna jezerca.

Ukoliko je vaš močvarni vrt velik, moguće ga je "ispresijecati" kamenim stopama koje će vam omogućiti "šetnju" kroz njega.

Dubina rupe u koju sadimo močvarni vrt ovisit će o biljnim vrstama koje želimo u tomu vrtu kombinirati.
A moguće je "složiti" različite atraktivne biljne vrste.
Neke vrste sadimo izravno u prostor močvarnoga vrta, a neke (one koje su sklone brzom širenju) sadimo u većim loncima koje ukopamo u područje naše "močvare".


Za manji močvarni vrt može poslužiti i plastična posuda na čijem dnu također treba načiniti niz manjih otvora. Zemlju u posudi potom natopimo i možemo započeti sa sadnjom.


Možvarni vrt može biti i "nadzemni" - u većoj posudi koja ne mora biti ukopana u zemlju


Močvarni vrt može biti i sastavni dio vrtnog jezerca: marginalne biljke posađene u plitkim, "obalnim" dijelovima

U močvarnom vrtu dobro uspijevaju biljke koje i u prirodi rastu u močvarnim predjelima: trstika, "zlatica", papirus, vodeni irisi/perunike... No, možete "eksperimentirati" i s drugim biljkama. Meni su, na primjer u močvarnom vrtu lijepo uspijevali i lobelija i različite vrste puzavaca-vodenjaka.

Posebno su atraktivni močvarni vrtovi s biljkama - mesožderkama: Pitcher Plant, Venus Fly Trap , Trumpet Pitcher, Hooded Pitcher,...

Domaće biljne vrste uspješno će prezimiti u našem močvarnom vrtu. Kako bismo im olakšali prezimljavanje dobro je u močvarni vrt "ubosti" više trstika koje taj vrt "prozračuju" i sprečavaju potpuno zamrzavanje.
Biljke mesožderke (koje su tropskoga podrijetla) treba ujesen presaditi i unijeti unutra.

 

autor teksta: Rusalka
broj čitanja: 18829

Izabrana riba:

  • Botia striata


    Ovu vrstu bi trebalo držati s miroljubivim ribama u društvenom akvariju. Ova društvena riba najbolje se osjeća u jatu riba svoje vrste (4-6 komada). Striate su, uz lohachate i macr ...

    » Botia striata

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi