Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Vodoskoci, česme, potoci i slapovi

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Vodoskoci

Stil i veličinu vodoskoka treba odrediti u skladu s bazenom koji ga okružuje te s cjelokupnim oblikovanjem vrtnoga prostora. Vodoskok se često rabi u formalno oblikovanom vrtnom prostoru kao element koji privlači pogled, no on posjeduje i druge vrijednosti. Može biti ukras koji uzdiže okomitu komponentu oblikovanoga vrta, zatim element koji u prostor unosi pokret, zvuk te čarobni vizualni efekt raspršivanja sunčeve svjetlosti. Uz sve nabrojeno, pažljivo osvijetljen vodoskok navečer izgleda neodoljivo privlačno.

Vodoskoci kod kojih se voda samo prelijeva preko oblutaka ili kamenih ploča i ulijeva se u podzemno spremište djeluju manje formalno od klasičnih vodoskoka, a savršeni su za vrtove u kojima se zadržavaju djeca.
Osim što su vodoskoci vrlo privlačni za oko, oni imaju i važnu praktičnu funkciju, jer pljuskajući pune vodu kisikom, što koristi svim vrstama riba. Što se tiče biljaka, većina vodenih biljaka ne voli uzburkanu vodu, pa ih treba uzgajati podalje od vodoskoka.

Česme

Kad je vodoskok ili slap prevelik element za ograničeni prostor vrta, može ih zamijeniti česma, koja pruža gotovo isti užitak protjecanja i žuborenja vode, a zauzima minimalan prostor. Bogatstvo oblika i stilova česmi golemo je i kreće se od pažljivo izrađenih lavljih glava, preko grotesknih maski, sve do potpune
jednostavnosti šuplje bambusove stabljike kroz koju voda kapa po kamenju. Česme su često pričvršćene uza zid te imaju crpku sličnu onoj koja se koristi za slapove. Crpka tjera vodu iz spremnika ili bazena kroz česmu i tako stvara krug u kojem ista voda uvijek nanovo protječe kroz česmu.

Potoci i slapovi

Samo kroz vrlo malen broj vrtova protječe prirodan potok ili se stvorio prirodan slap, no sretna je okolnost što se može napraviti potok čija će se voda ulijevati u bazen ili podzemno spremište i pomoću crpke stalno cirkulirati. Izgradnjom potoka ili slapa najbolje možete iskoristiti nejednake razine tla unutar vrta. Time ćete postići ne samo prirodniju povezanost dijelova vrta, nego i stvoriti zanimljiva i privlačna mjesta na različitim razinama.

U neformalno oblikovanom vrtu potok se može urediti tako da bude obrubljen stijenama ili kamenjem te biljkama koje vole vlažne uvjete, poput, paprati i perunika. Ukrasne biljke velikih listova, npr. Rheum palmatum, izvanredno su uporabljive za sadnju uz obale formalno oblikovanih potoka pravokutnih oblika jer će svojim listovima sakriti oblike obala.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 23413

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi