Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Osjetilni sustav u riba

Rubrika: Anatomija i život riba
Osjetilni organi služe za primanje različitih fizikalno-kemijskih ili bioloških podražaja iz vanjske ili unutrašnje sredine, te njihovo prenošenje do živčanog sustava. Nakon primanja podražaja živčani sustav daje određen odgovor. Glavna jedinica osjetilnog organa je osjetna stanica - receptor - koji prima podražaj koji se pomoću živčanih vlakana prenosi u osjetne živčane stanice, a ove dalje u odgovarajuća središta živčanog sustava. Funkcija osjetilnih organa u riba je mnogostruka. Oni služe za pronalaženje hrane, orijentaciju, otkrivanje opasnosti, te imaju određenu ulogu tijekom razmnožavanja. Svaki različiti podražaj vezan je na jednu vrstu osjetnog organa i, ovisno o načinu života koje provode ribe, vidljive su razlike u razvijenosti pojedinih organa.

Kemijska osjetila
Podrazumijevaju dva osjetila: mirisni i okusni.

Osjetilo mirisa čine parne nosne jamnice na gornjoj strani glave. Pomoću osjetnih stanica prima se mirisni podražaj i prenosi u prednji mozak. Nosne šupljine presvučene su njušnim epitelom naborane građe. Razvijenost njuha u riba vrlo je različita - tako som i neke druge ribe imaju vrlo razvijen taj osjet. Riba pomoću mirisa može razlikovati jedinke svoje vrste, a vlada mišljenje da mogu razlikovati i miris vode.

Osjetilo okusa se u riba nalazi u usnoj šupljini, na usnama, ždrijelu, jednjaku, brkatim izdancima i koži. To osjetilo čine okusni čvorići, tj. nakupine osjetnih stanica koji dolaze u površinskome sloju sluznice. Osjetilo okusa ima centar u produženoj moždini. Okusni je osjet razvijen u riba kojima to dobro služi, stoga somovi imaju brojne okusne čvoriće na usnama i brkovima, a šaranke u cijelo, usno-ždrijelnoj šupljini.

Osjetilom okusa ribe razlikuju otopljene kemijske tvari na maloj udaljenosti i njima se koriste prilikom hranjenja. Utvrđeno je da ribe mogu razlikovati slatko, slano, gorko i kiselo. Neke vrste imaju osjetne receptore na koži, pa mogu osjetiti hranu i kraj repa.

Kožna osjetila
Nalazimo u vidu receptora na koži za bol, dodir i toplinu. Osjeti na bol i dodir nastaju samo pri mehaničkom nadražaju, a osjetilo topline omogućava ribama izabrati optimalne uvjete. Izlaganje ribe naglim temperaturnim promijenama šireg raspona može uzrokovati njeno uginuće.

Osjetila sluha i ravnoteže
Pomoću osjetila sluha ribe primaju zvučne valove. U uhu se također nalazi i organ za ravnotežu. Ribe imaju samo unutrašnje uho (labirint) pa se primanje zvučnih valova u njih obavlja preko lubanjskog kostura. Tako ribe mogu čuti samo intezivne tonove. No u velike većine riba uho je povezano s plivaćim mijehurom, što omogućava jaču razvijenost sluha. Ribe mirnih voda čuju bolje od riba burnih voda. Unutrašnje uho smješteno je s obiju strana malog mozga i produžene moždine. Ribe koje imaju povezani labirint s plivaćim mjehurom čuju bolje. U većini slučajeva ovu vezu čini weberov aparat koji prenosi podražaje u obliku promjene pritiska plivaćeg mjehura. Treba napomenuti da, uz labirint, ulogu slušnog organa obavlja i bočna linija.

 

autor teksta: smozar
broj čitanja: 10049

Izabrana riba:

  • Pseudomugil signifer


    U nas poznatija pod nazivom dugina riba, tj. jedna od njih. Miroljubiva je tropska ribica koja naraste do nekih 6-7cm dužine. Odgovara joj blago kisela voda pH 6,5-7,5, temperature 23-28°C i tv ...

    » Pseudomugil signifer

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi