Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Karantenski akvarij

Rubrika: Bolesti riba

Akvarij je zatvoren sustav, te je kao takav znatno podložniji promjenama u kemijskom sastavu vode, što dovodi do opadanja imuniteta riba i njihovog oboljevanja. Kao i sva ostala živa bića, tako se i ribe mogu razboljeti, ozlijediti, stvarati potomke, ''doseljavati'' u naš akvarij,... Zbog svih tih razloga gotovo nepisano pravilo akvaristike je jedan mali karantenski akvarij koji - kao i rezervnu gumu u automobilu - mnogi izbjegavaju kao nepotrebni dodatni trošak, ne imajući na umu koliko se to, dugoročno gledajući, isplati.

Namjene karantenskog akvarija:

 • Liječenje riba.
  Mnoge riblje vrste, kao i većina biljaka, ne podnašaju lijekove. Zato je važno izdvojiti oboljele jedinke i zasebno ih tretirati.
 • Preventivna uloga
  Kada nabavite novu ribu, dobro bi je bilo najprije staviti u karantenski akvarij napunjen vodom iz glavnog - da se riba nesmetano aklimatizira na drugčije uvijete nego u trgovini, ali i da uočite ima li kakvih znakova oboljenja (sam put je za ribu stresan, a kamo li i novi uvjeti i okolina, te se nerijetko desi da se nova riba razboli i umre). Tu je promatrate desetak dana do dva tjedna, jer znamo da je "strpljen - spašen" jedan od osnovnih zakona akvaristike.
 • Mrijestilište.
  Da vam kupljena kotilica ne bi narušava izgled glavnog akvarija, ovaj može poslužiti i kao ''jaslice'', gdje stavite mlađ sve dok svojom veličinom i spretnošću ne postanu nedostupne proždrljivim odraslim jedinkama.


Potrebni su:

 

 1. akvarij 10-ak do najviše 20 l
 2. grijač (cca 25w)
 3. termometar
 4. spužvasti filtar (ako ga nema onda raspršivač zraka)
 5. lijekovi


1. mali akvarij - akvarij ne treba biti preko 20 litara jer ćete u suprotnome trošiti više novaca na lijek nego što je to potrebno. On ne treba izgledati atraktivno, ne treba stavljati nikakvu podlogu (osim malo pijeska ako liječite corydorase i zbog lakšeg održavanja), nema potrebe za rasvjetom. Cijena takvog malog staklenog "tanka" se kreće oko 50 kuna.

2. grijač - ne treba previše objašnjavati potrebu grijača, pogotovo ako imate tropske ribe i zato jer liječenje zahtjeva višu temperaturu od one u kojoj se i inače drže ribe. Naime, viša temperatura ubrzava metabolizam virusa i bakterija i samim time skraćuje njihov životni vijek. Cijene grijača te snage se kreću između 80 i 120 kuna, zavisno o proizvođaču.

3. termometar - moj savjet je ipak bolje kupiti na bazi alkohola i žive nego onaj digitalni, pogotovo za karantenu jer su precizniji, a gotovo i nema razlike u cijeni. Cijena mu je oko 10kn.

4. spužvasti filtar pokretan zračnom pumpom iz praktičnih razloga - istovremeno nam pušta mjehuriće u akvarij, jednostavan je za dezinficiranje, te ne može ''posisati'' naše malene ako njih držimo u tom akvariju.
Još jedna od prednosti je to što je filtar pogonjen pumpom za zrak - a kako tu pumpu gotovi svi već imamo - samo je još potrebno kupiti malo crijeva, jedan razdjeljnik i podešivač protoka, te bi bilo dobro i stoper - dio opreme koji omogućava protok medija (zraka ili vode) u samo jednom smjeru, ali ne i u drugome - kako se nebi desilo da u slučaju nestanka struje voda dođe do pumpe za zrak.

Ali kako sve ima prednosti i mane, tako je i njegova mana je malena površina filtar medija (spužve).

Cijene se kreću 50-ak kuna plus još 20-ak kuna za ostatak materijala - razdjeljnik, podešivač protoka, stoper, malo crijeva. (Obično na pakiranjima može pisati da su ti filtri pogodni za akvarije do 50 - 60 litara). Isto tako u takve akvarije nije potrebno stavljati skuplje ili efikasnije filtre jer riba u njima ne boravi vremenski toliko dugo.

5. lijekovi - ako se radi o karantenskome akvariju, bilo bi dobro imati kod kuće bar jedan lijek, širokog spektra djelovanja, a s vremenom biste mogli imati i više njih. Ukoliko se radi o ''jaslicama'', kako ih ja volim nazivati, onda i hranu za malene, jer nas ribe često vole iznenaditi okotom (živorotke).

 

autor teksta: riky
broj čitanja: 18212

Izabrana riba:

 • Melanochromis auratus


  M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

  » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi