Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Najrazličitije skupine

Rubrika: Klasifikacija i evolucija

Kralješnjaci i beskralješnjaci
Najveće i najpoznatije životni na svijetu jesu kralješnjaci -životinje koje imaju kralješnicu. One uključuju najbrže životinje na tlu- u vodi, u zraku te najinteligentnije vrste, od kojih se jedna - Homo sapiens - ističe prema drugima. Svi su kralješnjaci međusobno povezani zajedničkim pretkom koji je živio prije nekoliko milijuna godina.

Kralješnjaci predstavljaju manji broj danas poznatih životinjskih vrsta. Najveći broj vrsta čine beskralješnjaci - životinje bez kralješnice. Za razliku od kralješnjaka, uglavnom imaju malo zajedničkih osobina, osim što nemaju kralješnicu. Najveći beskralješnjak - velika lignja - može biti dug 16 metara, ali to je uglavnom iznimka. Većina beskralješnjaka jesu nježni i žive često na nepristupačnim staništima što se kojiput uzima kao razlog poznati kao razlog što nisu tako poznati kao kralješnjaci.

Toplokrvne i hladokrvne životinje
Životinje su većinom hladnokrvne (ili heterotermne), što znači da je njihova tjelesna temperatura uvjetovana temperaturom okoline. Ptice i sisavci su toplokrvni (ili endotermni), što znači da oni stvaraju toplinu te da im tijelo ima stalnu temperaturu, obzira na temperaturu okoline. Razlike u temperaturi imaju dalekosežne posljedice na način života životinja; to je zbog toga što je tijelo aktivnije kada je toplo. Hladnokrvne životinje kao što su gmazovi, vodozemci i kukci vrlo su aktivne kada je toplo, ali se njihova aktivnost uspori kada vanjska temperatura padne.

One mogu apsorbirati nešto topline sunčajući se, ali ako temperatura padne ispod 10°C, njihovi mišići rade tako polako da se jedva pokreću. S druge strane, promjena temperature slabo djeluje na ptice i sisavce. Njihova unutrašnja toplina i izolacija omogućuju im da budu aktivni i kad se temperatura spusti ispod temperature ledišta.

U posebnoj su opasnosti od smrzavanja ribe, jer se njihove tjelesne tekućine normalno lede na -0,8°C, a polarna mora uglavnom su hladnija. Kako bi se spriječilo smrzavanje, u krvi mnogih hladnokrvnih vrsta nalaze se proteini koji snizuju ledište. Neki kukci mogu preživjeti na -45°C a da u njihovim tjelesnim tekućinama ne nastaju kristalići leda.

ANTARKTIČKE RIBE POD LEDOM
Na Antarktiku ribe žive u svijetu koji je uglavnom prekriven ledom. Visok postotak kisika u hladnoj vodi omogućuje nekim antarktičkim ribama da prežive bez imalo hemoglobina u krvi. Stoga im je krv prozirna, a ne crvena.

Jedinke i kolonije
Svaki kralješnjak djeluje kao jedinka čak i ako živi u porodici ili većoj skupini. U svijetu beskralješnjaka nije rijetko da su jedinke stalno vezane, formirajući nakupine zvane kolonije. Kolonije uglavnom izgledaju i djeluju kao jedan organizam. Većinom su statične, ali neke - posebno one koje žive u moru - mogu se kretati. I najpoznatiji beskralješnjaci pripadaju kolonijalnim vrstama. Tako npr. svjetlice grade kolonije u obliku epruvete, dovoljno velike da u nju mogu ući ronioci.

No u ekološkom smislu najvažnije su kolonijalne životinje koralji, koji grade koraljne grebene, stvarajući složene strukture - prirodne luke koje su staništa drugim životinjama. Kod tih koralja članovi jedne kolonije uglavnom su identični. Članovi kolonije nekih vrsta mogu biti različita izgleda, ovisno o njihovoj funkciji. Modri loptaš -oceanski skitnica koji ima snažan ubod - izgleda kao meduza, ali se sastoji od pojedinačnih jedinki, polipa, koje hvataju hranu, probavljaju je ili služe za razmnožavanje. Polipi se njišu ispod glavnoga, najvećega, polipa ispunjena plinom, koji koloniji omogućuje plutanje.

Preuzeto iz knjige "Velika enciklopedija životnja", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 16296

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi