Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Što su životinje?

Rubrika: Klasifikacija i evolucija

Životinje su višestanični organizmi koji energiju dobivaju probavljajući hranu. Sve životinje mogu pokretati barem dio tijela, a mnoge se mogu pomicati s mjesta na mjesto.

Uz gotovo dva milijuna do danas opisanih vrsta te mnogo drugih koje čekaju da budu otkrivene, životinje su najraznolikija bića na Zemlji. Prije više od milijardu godina one su se prilagodile na promjenljiv svijet koji ih okružuje, razvijajući različite oblike života u borbi za preživljavanje. Sjedne strane, to su vrlo brzi grabežljiva kao što su morski psi, velike mačke i ptice grabljivice, a s druge strane, one su neugledni skupljači i procjeđivači ostataka životinjskog svijeta koji žive nevidljivi u tlu ili na dnu oceana. Zajedno čine životinjsko carstvo - dominantnu zajednicu na Zemlji.

Obilježje životinja
Životinje se uglavnom razlikuju od ostalih oblika života jer se lako mogu pokretati. Iako se to pravilo može primijeniti za većinu kopnenih životinja, ne vrijedi za mnoge vrste koje žive u vodi. Mnoge vodene vrste, kad odrastu, provode život najednom mjestu, a neke imaju i pokretne nastavke ili lovke koje ih čine vrlo sličnima biljkama.

Morske mješčićnice tipične su »sesilne« životinje. Kao odrasle, provode život pričvršćene na čvrstu podlogu. Ličinke se mogu kretati slobodno, omogućujući tako vrsti da se rasprostranjuje.

Životinje se od ostalih bića mogu najlakše razlikovati po svojim osnovnim biološkim obilježjima: tijelo im je građeno od brojnih stanica, imaju živce i mišiće koji im omogućuju da odgovaraju na podražaje vanjskoga svijeta. Najvažnije je od svih obilježja da energiju koja im je potrebna dobivaju hranjenjem. Životinje su vrlo složene građe i izrazito osjetljive na podražaje u usporedbi s ostalim oblicima života. Čak i najjednostavnija životinja brzo reagira na promjene okoliša bježeći od potencijalne opasnosti ili krećući se prema hrani. Životinje s dobro razvijenim živčanim sustavom mogu učiti iz iskustva - tj. imaju sposobnost koja je svojstvena samo životinjskom svijetu.

Veličina životinja
Najveća vrsta koja živi na svijetu - plavetni kit -duga je oko 25 metara i teška 120 tona. Na drugoj su strani mikroskopski organizmi - kolnjaci i dugoživci (samo 0,05 mm) - i submikroskopski dvokrilci i kornjaši (oko 0,2 mm). Te su životinje tako nježne daje njihova težina neznatna. Usprkos tome, imaju sve dijelove tijela potrebne za život.

Različita veličina tijela omogućuje životinjama da žive na različite načine. Kitovi imaju samo nekoliko prirodnih grabežljivaca; slično je i sa slonovima, najvećim kopnenim životinjama. Njihova su masivna tijela energetski zahtjevna jer prerađuju organsku hranu.

Mikroskopski dugoživci (zovu se i vodeni medvjedići) kreću se nježnim nožicama. Njihovo je ponašanje složeno kao i ponašanje životinja koje su od njih nekoliko tisuća puta veće.

Gorivo za život
Životinje dobivaju energiju iz organske tvari ili hrane. One prilikom probave razgrađuju hranu i apsorbiraju tvari koje su se oslobodile. Te se tvari prenose u životinjske stanice, gdje se spajaju s kisikom i oslobađaju energiju. Taj proces - koji se zove stanično disanje - visoko je kontroliran oblik gorenja u kojem hrana djeluje kao gorivo. Životinje su većinom herbivori, tj. hrane se biljkama, ili su karnivori te jedu druge životinje. Karnivori su grabežljiva koji love i ubijaju plijen, dok se paraziti hrane u ili na živom tijelu druge životinje. Postoje i omnivori, koji jedu hranu biljnoga i životinjskoga podrijetla, te saprofiti, koji se hrane uginulim organskim tvarima: raspadnutim lišćem, lešinama, krznom i kostima. Sve životinje, bez obzira na način života, služe za hranu drugim životinjama. Sve su povezane hranidbenim lancima kojima prolazi hrana -i njezina energija - od jedne vrste do druge. Pojedinačni hranidbeni lanac rijetko čini više od pet ili šest karika. To je zbog toga što se više od 90 % energije iz životinje ne prenosi, nego se iskorištava za vlastitu aktivnost.

Preuzeto iz knjige "Velika enciklopedija životnja", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 11467

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi