Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Vrbom protiv algi

Rubrika: Promjene na vodi i alge
Nakon čitanja raznih stranica po netu u borbi protiv algi koje su glavni problem u našim akvarijima, "naletio" sam i na nekoliko tema s vrbom.

Vrba je biljka iz roda Salix koji okuplja do 350 vrsta. Obično raste kao drvo, iako može poprimiti i formu grma. Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive, a često dolazi do lomljenja grana zbog njihove krhtosti. List je većinom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju.

Vrba je dvodoma biljka koja ima "muške" i "ženske" cvjetove. Na jednom drvetu mogu se naći cvjetovi samo jednog spola - dakle, ili muški ili ženski. Plod sadrži mnogobrojne sjemenke koje se lako rasijavaju, a koje sazrijevaju prije, ili istovremeno s cvjetanjem.

Vrba posjeduje i ljekovita svojstva. Njena kora se od davnina koristi za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Osim kore koriste se i mladice sa pupoljcima na vrhu.

KORISTITI ZA:
1. akvarije s mladim ribama
2. ciklidne akvarije bez biljaka
3. za uklanjanje mutnosti vode, zelene vode i jos nekih algi.

S obzirom da nitko nije od nas probao taj pokus, ja sam se dobrovoljno prijavio. Kao pokusni primjerak je posluzio 20L akvarij s kozicama u kojem se pojavljivala zelena alga.
Testiranje je trajalo 2 tjedna i sa zadovoljstvom mogu reci da je stvar uspjela ( barem kod mene).

Postupak:
Uzeo sam nekoliko grančica vrbe promjera nekih 1 cm, dužinu si odredite ovisno o veličini akvarija, kao i količinu grančica.

Nakon rezanja omotao sam ih s flaksom da budu zajedno povezane


Postavio sam ih u kut akvarija jer će ih tamo zakloniti bilje kad se razrsteNakon tjedan dana primjetio sam da je zelene "gadure" vidljivo manje, ne samo po staklu već i po anubijasu. Sad je vec vrba počela puštati korijenje i prve listove.
I konačno nakon 2 tjedna nema nikakve alge u mom akvariju, nadam se da će taok biti i dalje, a vrba će ostati u akvariju kao dekoracija. Izgleda poput bonsaija od vrbe.

 

autor teksta: Serafin
broj čitanja: 26313

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi