Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Ribe - evolucija

Rubrika: Klasifikacija i evolucija

Ribe su bile prvi kralješnjaci koji su se pojavili na Zemlji, a predstavljaju i daleko najveću skupinu Vertebrata. Za razliku od ostalih velikih skupina kralješnjaka, ribe nisu prirodna grupa, već su neformalna skupina sastavljena od četiri razreda koja su tek u dalekom srodstvu. Tipična riba diše škrgama, ima tijelo prekriveno ljuskama, kreće se pomoću peraja i ektotermna je (hladnokrvna). Većina vrsta živi ili u slatkoj vodi ili u moru, ali nekoliko se vrsta seli između ta dva okoliša.

EVOLUCIJA
Današnje se ribe dijele na 3 skupine: beščeljusti (kojih ima 2 razreda) te hrskavičnjače i koštunjače (svaka tvori zaseban razred). Svaka od ovih skupina ima svoga pretka i razvila se odvojeno od ostalih.

fosil ribePrve su se ribe pojavile prije više od 500 milijuna godina, a najvjerojatnije su evoluirale iz beskralješnjaka koji su imali meko tijelo i hranili se filtrira­njem. Kao i današnje beščeljusne ribe, prve su ribe imale okrugla mesnata us­ta bez čeljusti (premda su imale zube). Prve ribe (zapravo prve životinje) s pokretnim čeljustima pojavile su se prije oko 400 milijuna godina.

Poznate su kao Acanthodii. a njihove su se čeljusti razvile iz prednjih škržnih lukova. S razvojem čeljusti povezana je pojava zubi. Posjedovanje čeljusti i zubi omogućilo je tim ribama da se hrane
raznovrsnom hranom. Imale su i nekoliko parova šipčica duž donje strane tijela, iz kojih su se razvile parne peraje. Za razliku od ranih čeljustoustih, njihovo je tijelo bilo prekriveno ljuskama.
Prve ribe s hrskavičnim kosturom pojavile su se otprilike prije 370 milijuna godina. To su bili preci današnjih morskih pasa i raža.

Nekih 50 milijuna godina prije pojave hrskavičnjača pojavila se skupina riba s koštanim unutrašnjim skeletom.

Dvije su glavne grupe koštunjača: mekoperke, čije su peraje poduprte režnjevima mesa, i zrakoperke, kod kojih su peraje poduprte koštanim šipčicama. Mekoperke su gotovo sigurno dale osnovu za razvoj prvih tetrapodnih, kopnenih kralješnjaka. Zrakoperke su se pojavile otprilike u isto vrijeme, ali su od tada postale puno veća i uspješnija skupina. Postupno su razvile strukture koje su ih učinile uspješnijim plivačima, uključujući tanje ljuske, vrlo fleksibilne peraje i simetričan rep.

Važan je bio i razvoj pokretnih čeljusti i škržnih komorica, koje su se lakše prozračivale.

Preuzeto iz knjige "Velika enciklopedija životnja", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 7875

Izabrana riba:

  • Copadichromis likomae


    Copadichromis likomae je ciklid prekrasne tamnoplave boje trbuha, srebrnih leđa. Agresivan je u vrijeme mrijesta ali inače je mirna riba. Nije teška za držanje iako ih kod nas baš i n ...

    » Copadichromis likomae

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi