Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6
akvarij

Morske alge

Rubrika: Tekstovi o morskoj akvaristici

Morske alge su organizmi koje nećemo baš moći useliti u naše akvarije. Barem nećemo moći useliti ove alge na koje ja mislim. Ja ću se ovdje malo pozabaviti morskim algama, koje baš i nemamo u našim akvarijima. A zašto onda pišem o njima?
Zato jer svakako zaslužuju da ih bar malo upoznamo. Sretan

Morske alge uvelike sudjeluju u neprekidnom "cikliranju" naše planete, najveći su proizvođač kisika i potpuno prirodni čistači (iliti filtri) mora i oceana. da

Mi, ljudi, poznajemo oko 25000 (dvadesetpet tisuća!) različitih primjeraka ovih zadivljujućih organizama. šokiran Njihova najčešća podjela je prema boji, pa tako poznajemo: smeđe, plave, zelene i crvene morske alge. Osim toga mogli bismo ih podijeliti i prema mjestu njihovog obitavanja u odnosu na more, pa tako postoje alge koje su u potpunosti izvan mora, na obali i hrane se putem morske maglice nastale uslijed valova, vjetra, itd. Postoje alge koje su dio vremena u moru, a dio izvan mora. A postoje i alge koje su cijelo vrijeme pod morem, bilo to u plićaku ili dubokom moru.

Ono što je toliko fascinantno, a vezano je uz morske alge, jest njihov sastav. Naime, alge u sebi sadrže više desetaka nama i njima korisnih tvari, od kojih ću spomenuti brojne vitamine (A, B skupina, C, D, E, K), minerale (Ca, K, Cl, Mg, P, I, Fe, Zn, Mn, Cr), proteine i neke elemente u tragovima.

A ono što mene osobno najviše fascinira jest sljedeće!
Ako malo proučimo i usporedimo sastav morske vode i krvne plazme u nas ljudi, dolazimo do zaključka da smo i mi i more otprilike podjednakog kemijskog sastava šokiran (valjda zato mnogi od nas žele taj divni morski akvarij!). Tome u prilog citirat ću poznatog proučavatelja morske vode, biologa Renea Quintona koji je rekao: "Naše tijelo nije ništa drugo nego morski akvarij u kojem se kupa nekoliko milijardi naših stanica!"

Dakle, svi mi ipak imamo svoj morski akvarij! Posolio sam se, a da nisam ni svjestan, haha! bravo

Morske alge su u nepreglednim morskim poljima prva karika u onom poznatom prehrambenom lancu. One stvaraju razne korisne organske tvari izravno iz morskih mineralnih elemenata.

Ako pogledamo njihov sastav, vidjet ćemo da su bogate bjelančevinama, ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima, mineralima i oligo-elementima (iliti elementima u tragovima jer ih ima malo, npr.: cink, kobalt, krom,...). Mnoge od ovih sastojaka naći ćemo u puno, puno većoj količini u algama nego u povrću ili voću! A ti sastojci su nam svima prijeko potrebni za funkcioniranje naših organizama i za naše živote uopće. Drugim riječima, morske alge možemo smatrati i vrlo korisnom prehrambenom namirnicom, jer već nekoliko grama svježih morskih algi sadrži visoke koncentracije vrijednih, nama važnih i svakodnevno potrebnih elemenata. Dakle, dobar tek svima! jedem

Općenito je morska voda bogata sastojcima korisnim za naše organizme i kupanje u moru može pomoći kod različitih zdravstvenih problema. Kao mali pao sam na plaži, ogulio koljeno i počeo cmizdriti na sav glas, a mama mi je na to samo rekla neka se okupam u moru i sve će proći. Naravno, tu logiku sam shvatio tek puno kasnije. Da, mama je bila u pravu! More uistinu liječi sve rane. Sretan

Zato su sve više u modi tretmani vodom, solima i algama iz mora u svjetskim wellness centrima, ali i kod nas. Jer, i morska voda i morska sol i morske alge pozitivno djeluju na naš organizam. (Ne, ne radim u welnnessu heeeeeeeee )

Dakle, alge koje toliko ne volimo vidjeti u našim akvarijima (bar neke od njih), dokazano imaju pozitivan (da ne kažem ljekovit) učinak na apsolutno sve procese i organe u našem tijelu.
Stoga im ovim putem ?skidam kapu? pobjednik
A svjetlo ću u svom akvariju danas ostaviti sat vremena duže, nek se i moje mikroalge bar malo vesele! heeeeeeeee


Neke od algi:


Laminaria digitata

Laminaria digitata

Fucus vesiculosus (kod nas poznata pod imenom Mjehurasti bračić)

Ulva lactuca (morska salata)

 

autor teksta: Hrvach
broj čitanja: 18366

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi