Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6
akvarij

Kako sam se zaljubila u more

Rubrika: Tekstovi o morskoj akvaristici

I za mene je slana voda, kao i za mnoge (ako ne i sve) od vas, bio neki nedostižan ideal u akvaristici. Mislila sam da je to financijski prevelik a vremenski odveć zahtjevan zalogaj. Ma da je sve to, kako bi moj dragi prijatelj Brada rekao: "kvantna fizika".

Sve do jednog predvelesajamskog dana i naše prve zajedničke kave. Brada je predložio da izložimo i jedan mali, 54-litarni morskovodni akvarij. Zašto da ne? Oduvijek sam voljela rarirete i izazove. Doduše, uživam i u svakodnevnim stvarima i uvijek izvlačim iz njih ono lijepo i vrijedno, ali to je ipak potpuno van ove teme - samo sam htjela razbiti Bože sačuvaj eventualno krivonastale uvide u moju osobnost :D

Za more se govori da je korak iznad slatkovodnog. No nisam baš sigurna u to. Dok mi u slatkovodnom mir donosi zelena boja bilja, u moru taj isti mir upijam upravo putem pokreta; lelujavih pokreta koralja. Svaki dio tih čudesnih životinja ima neki svoj smijer, ritam, način kretanja - pa opet, savršena su cjelina, savršen sklad.

Fotografija jest tisuću riječi. Ali ni tih tisuću ne može opisati ono što imam pred sobom! Sav taj život, ples, boje, zvuci koji se prepliću s tišinom i tišina s... Ma danima bih mogla o tome! Kad jednom vidite morski akvarij, pronašli ste svoju strast!

Mogla bih lako povući paralelu ljepote i osjećaja sa slatkovodnim; ali, ne može se biti potpun bez mora! To je ono čemu svaki akvarist teži i što bi čim prije trebao imati pored sebe. Kad osjetite prazninu jednoga dana, kada počnete štedjeti za veću litražu, kada razmišljate o nabavci drugih riba, vrijeme je za slanu vodu!

To je onaj osjećaj koji se vremenom javi u vama, ne možete ga potpuno dokučiti, ali znate da trebate NE? TO. To NE? TO je slanovodni akvarij.

Malo zamornih tehničkih podataka:

Većina, ali ne i osnova, opreme ista je kao i u slatkovodnoj akvaristici. Nabrojit ću sve što mi imamo, jer o opremi za neki veći avarij zaista nisam kompetentna pisati.

  • Akvarij 54 l kupljen u Bauhausu, 399 kn; grijač, filtar, poklopac s rasvjetom.
  • Filtar ili prodajte ili upotrijebite za nešto drugo; ovaj je ipak preslab za slanovodni akvarij. Kupite neki vanjski, predlažem Fluval 204, kupljen u Belugu za cca 650 kn.
  • Rasvjetu također bacite; i za slatkovodni akvarij je neadekvatna, a kamoli za morski, čijim je organizmima potreban određen svjetlosni spektar. Taj isti spektar daje tu neodoljivu plavu boju akvarija. Nabavite dakle, dvije žarulje: plavu i bijelu; npr. marine-glo i power-glo; cijena cca 200 kn i na njih stavite reflektore, cca 100 kn.
  • Rasvjetu treba pojačati, odnosno, ugraditi dodatnu žarulju, to znači malo "bušenja" (2 vodootporna grla, prigušnica i starter). Cijena: cca 50 kn
  • Oprema za slanovodni akvarij, za razliku od one u slatkovodnom, treba sadržati i protein skimmer - on pomoću sitnih mjehurića zraka veže na sebe proteine i time sprječava maštenje površine vode - no u tu svrhu bit će (barem za početak i pri toj litraži) dovoljan i neki hang on filter (aquaclear 200) ; cca 200 kn
  • Radi dodatne cirkulacije vode bila bi poželjna i neka vodena pumpa; cca 150 kn
  • Za početak nam još treba RO ili destilirana voda (iako može i vodovodna, ali se bojim da bi moglo kasnije biti većih problema s algama) i
  • 2 kg morske soli (posebne soli koja sadrži sve potrebne elemente u tragovima); cijena soli cca 60 kn


Možda vam se sada čini to puno novaca, ali, tko kaže da morate kupiti sve odjednom? Najbolje stvari se razvijaju polako.

U mnogim situacijama mogu spomenuti, a tako ću i sada, scenu iz filma "Grof Monte Cristo", kada doživotno osuđeni Dantes najprije odbija Farijin plan kopanja tunela iz zatvora jer bi im trebalo osam godina da ga prokopaju. Na to ga je svećenik Farija upitao: "A žuri ti se nekamo?"

Hoću reći, vrijeme uvijek prolazi a na nama je kako ćemo dočekati nadolazeće dane. U ovom slučaju, hoćete li za mjesec, godinu ili 2 godine imati morski akvarij jer ste živjeli - ili nikada nećete, jer niste ni otpočeli.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 16218

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi