Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Dezinfekcija biljaka

Rubrika: Tesktovi o biljkama

Prije svakog unosa bilja u akvarij trebali bismo bilje dezinficirati, kako bi se izbjegli određeni problemi:

• unos pužjih jajašaca, koja mogu biti prava pošast u akvariju
• unos opasnih algi u akvarijski eko sistem
• unos opasnih bolesti virusnog, bakterijskog ili parazitskog porijekla.

Naravno, dezinficirati možemo i biljke iz vlastitog akvarija, ako nas zahvati neki od navedenih problema.
Iz ova tri ugrubo navedena razloga vidljivo je kolika je važnost pravilnog postupanja kod unosa biljaka u akvarij.

DEZINFEKCIJA IZBJELJIVAčEM

Ovo je jedan od najučinkovitijih načina pomoću kojeg otklanjamo sve moguće potencijalne opasnosti koje možemo unijeti u naš akvarij.
Za izradu kupke možemo koristiti bilo koji kućni izbjeljivač: solnu kiselinu ili 'domestos' koji izaziva razne kontraverze zbog raznih kemijskih spojeva koje sadrži.

Način pripreme kupke od izbjeljivača za dezinfekciju biljaka:
U plastičnu kantu staviti 5% izbjeljivača, znači odprilike 1/20-tina izbjeljivača u odnosu na količinu vode (19 litara vode na litru izbjeljivača)
U drugoj plastičnoj kanti pripremiti vodu sa sredstvom za uklanjanje klora i teških metala iz vode (npr. "Aquasafe") u količini 3 puta većoj nego što je opisano uputama istog u postupku pripreme vode za stavljanje u akvarij.

Postupak s biljkama kod dezinfekcije:
Uronite biljku u kantu s izbjeljivačem, ali ne duže od 3 minute (manje biljke čak i upola kraće vremensko razdoblje) i nakon toga je odmah uronite u drugu kantu u kojoj je voda pripremljena "Aquasafeom". Nakon toga biljku stavljamo pod lagani mlaz vode iz slavine da isperemo moguće zaostale štetne kemijske spojeve. Ako osjećate miris izbjeljivača ili klora na biljci, ponovite ispiranje.

Ukoliko ćete postupkom dezinfekcije na ovaj način dezinficirati veću količinu biljaka bilo bi dobro da vodu u drugoj kanti nakon otprilike polovice posla oko dezinfekcije zamijenite ili jednostavno pojačate dozu 'Aquasafea'.

UPOZORENJE:
Postupak korištenja izbjeljivača u svrhu dezinfekcije biljako je vrlo riskantan proces i preporučljivo ga je koristiti u krajnjoj mjeri, tj. kada su sve druge mogućnosti iskorištene ili nam nisu dostupne. Naime, ovim postupkom možemo uništiti biljke ukoliko imalo pogriješimo u samoj proceduri tj. dodamo više izbjeljivača no što je potrebno.

DEZINFEKCIJA HIPERMANGANOM (POTASSIUM PERMANGANATE)

Ovo je puno manje opasan način dezinfekcije bilja, nego postupak dezinfekcije izbjeljivačem.
Hipermangan možemo nabaviti u ljekarnama.

Da bismo pripremili dezinfekcijsku kupku treba nam kanta za vodu napunjena otprilike do pola vodom. Zatim dodajemo hipermangan toliko koliko je potrebno da se boja vode pretvori u  tamoljubičastu boju.
Ovako pripremljena kupka se može, ukoliko je zatvorimo, koristiti kasnije kako bismo dezinficirali korištenu opremu, kao što su mrežice za akvarij ili bilo što drugo.

Kako bismo dezinficirali biljku potrebno ju je držati u otopini najmanje 10-15 minuta.

Osim što ubija sve alge na biljkama, još bolje će reagirati prema nametnicima i prijenosnicima bolesti u ribljem svijetu.

Nakon potapljanja biljke u hipermanganskoj kupki, istu trebamo isprati pod mlazom vode pazeći na jačinu mlaza.
Bilo bi zgodno opet imati drugu kantu. Količina "Aquasafea" ne treba biti kao kod uporabe i zbjeljivača, tj utklanjanja štetnih elemenata.

UPOZORENJE:
Hipermangan se ne smije koristiti u akvariju jer će uništiti i negativno dijelovati na bio-filtracijske kolonije u filtru i u samom akvariju.

Kod uporabe hipermangana kao i kod svih kemiskih sredstava poželjno je koristiti gumene rukavice i zaštitu za oči zbog mogućeg prskanja.
NIKAD ne smijete koristiti hipermangan i formalin zajedno! Miješanje će dovesti do eksplozivne reakcije i stvaranja otrovnih plinova!!!!

KALIJ-ALUMINIJEV SUFAT (Alum Dip)

Koristi se za ubijanje mikroskopskih nametnika. Koristi se tako da se stavi u posebnu posudu jedna čajna žlica tog sredstva na 5 litara vode.
Namočite biljku otprilike jedan sat u toj otopini, a ukoliko želite biti sigurni da neće biti živih puževa i njihovih jajašaca na biljki koju unosite u akvarij, potopite biljku na 2-3 dana. Da bismo ubrzali proces ubijanja puževa ovom metodom, pojačajte dozu na otprilike 2-3 čajne žlice.

Nemojte smetnuti s uma da namjena ove kupke nije uklanjanje puževih jajašaca i njih samih ili algi.

Naravno kao i nakon svake dezinfekcije potrebno je izvršiti ispiranje biljke bilo u kupki s Aquasafeom ili pod mlazom (ili najbolje na oba načina).

U ljekarnama se može pronaći kao sredstvo za dezinfekciju.


DEZINFEKCIJA DRUGIM SREDSTVIMA

Često možemo, ne želeći petljati s različitim kemijskim spojevima, za dezinfekciju biljaka prije stavljanja u akvarij koristiti gotove proizvode proizvođača akvarijske opreme.

Najkorisnija su sredstva za dezinfekciju protiv puževa ("snail killer" sredstva) koja ne preporučujem stavljati izravno u akvarij premda je deklaracijski navedeno da može. Naravno takvim postupcima dezinfekcije nećemo ostvariti nikakav učinak na alge.

Sljedeće sredstvo koje možemo koristiti su razni tonici protiv ribljih bolesti, te i na taj način možemo tretirati i dezinficirati biljke prije unosa u akvarij ili ukoliko je u pitanju neki oblik “generalke” akvarija.

 

autor teksta: Frano_Zapresic
broj čitanja: 20179

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi