Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Prevencija i prva pomoć

Rubrika: Bolesti riba

Mnoge situacije u akvaristici nas tjeraju da ponekad panično reagiramo u svrhu lječenja ili prevencije od bolesti riba, ali jednu stvar trebamo imati na umu: nikakva panična i nepromišljena reakcija neće pomoći našim ribama, a čest je slučaj da će upravo to izazvati niz različitih pogubnih nuspojava.

Postupak lječenja je isti kao i kod ljudi, a radi se na principu da se prvo ustanove svi simptomi, zatim uzrok, da bismo došli do vrste oboljenja koja je napala naše ribice.

Zato kod reakcije na pojavu nekih nenormalnosti u našem akvariju treba biti izuzetno oprezan, te vrlo pažljivo odrediti što se ustvari dogodilo. Ako ne možemo sami otkiriti uzrok, potrebno je simptome što preciznije sagledati da bismo ih znali opisati iskusnijim akvaristima ili veterinarima kako bi učinkovito i bezopasno izlječili ribe.

1. Nenormalno ponašanje ribe i njen izgled.

Najčešće nas na pojavu nekih bolesti upozoravaju fizički znaci na ribama ili njihovo ponašanje koje nije u skladu s uobičajenim.

Znaci upozorenja prisustva bolesti:

 • čudno ponašanje ribe (prva indikacija da nešto nije u redu)
 • ubrzano disanje
 • neobično plivanje ribe
 • gubitak boje
 • neuobičajne pojave na ribi (pojave parazita, izjedenost djelova tijela,
 • naotečenost ribe)
 • riba nedovoljno ili nikako ne jede
 • primjetan gubitak broja riba

2. Promjene u okolišu

Čest je slučaj pojavljivanja bolesti kod riba, a prepoznat cemo po tome što se mijenjaju parametri vode (boja, miris,...) a često i biljke posustaju sa rastom ili počinju truliti.
Znaci upozorenja kod takvih situacija su sljedeći:

 • zamućena bijela voda (pogotovo kod novopostavljenih akvarija)
 • zelenkasta boja vode
 • voda ima jak miris po truleži
 • pojačano prisustvo algi
 • biljke gube boju, listovi i stabljike trule ili stagniraju.

Najčešće ćemo otkriti o čemu se radi po gore navedenom, ali za dublju analizu problema i uzroka bolesti usljed promijena u staništu (okolišu) ćemo saznati tek kad obavimo dublju analizu vode sredstvima koji su za to namijenjeni.

Na tržištu postoje različiti oblici i vrste sredstava za mjerenje kvalitete i parametara vode.

Najčešće mjerimo pH (mjera za kiselost vode, ljestvica se kreće od 1 do 14, pH 7 voda je neutralna, iznad 7 je lužnata, ispod 7 je kisela), čija samo mala promjena može izazvati porazan efekat po naš akvarij ukoliko nije kontrolirana. Većina slatkovodnih tropskih riba se najbolje osjeća kod pH od 6 do 8,5.

Sljedeće što mjerimo je nitrite [NO2] čija koncentracija od preko 1mg/l na duže vrijeme je jako opasna po zdravlje riba, te na koncu nitrate [NO3] čije prisustvo preko 50mg/l je također štetno. Manje koncetracije nitrata su poželjne zbog prehrane biljnog svijeta u našem akvariju. Naravno, ovo su neke prosječne vrijednosti koje opet u mnogome ovise o vrstama riba koje imamo u akvariju, te o njihovoj otpornosti na nagle promjene.

Akvaristi amateri (u koje i sam spadam) mjere još tvrdoću vode GH koja često izravno utječe na funkciju stanica riba, biljki i mikroorganizama u vodi (poželjne vrijednosti su između 6 i 16 °dH).

Dakako, ne smijemo kod takvih testiranja zaboraviti ni karbonatnu tvrdoću (KH) koja djeluje kao posrednik kako ne bi došlo do naglih promjena pH vrijednosti, usljed npr. dodavanja CO2.

Za one naprednije postoji još niz testova za mjerenje fosfata (utječu na rast algi), željeza (potrebnog za rast biljaka), kalcija, itd.

Što poduzeti ako primjetimo neobičnosti u ponašanju riba, a kao posljedicu promjena izgleda vode, te njenog mirisa?

Najčešće će pomoći promjena dijela vode (otprilike 30%), te ubacivanje nekog od kemijskog filtracijskog materijala (aktivnog ugljena, zeolita...) te ćemo na taj način izbjeći dodatno ubacivanje kemijskih preparata (lijekova).

Pomoći će i ubacivanje bakterijskih startera (u obliku tekućina) kojih ima, s obzirom na proizvođače, u dovoljnom broju na tržištu. Možemo staviti i dodatni biofiltracijski materijal u filter poglavito kod izraženog jakog mirisa akvarija i promjene boje vode u mliječno bijelu ili zelenkastu boju)

S obzirom na dobivene vrijednosti kod testiranja vode, potrebno je nabaviti različita sredstva za dovođenje parametra u normalne okvire (npr postoje sredstva pH+ ili pH-, i sl.). Prilikom tih postupaka treba biti izuzetno oprezan i strogo se držati uputa proizvođača.

3. Oprema koja pomaže u sprječavanju i liječenju nastalih problema i uklanjanju problema koji mogu ili jesu uzrokovali bolest:

 • Najčešće je potrebno imati dobar filtar s kvalitetnim filtar materijalom (vidi link: http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?t=1005) i njegovim pravilnim postavljanjem .
 • pravilan izbor grijača (poželjno je da ima regulator topline u nekoj gradaciji radi lakšeg namještanja temperature)
 • kvalitetna i dovoljno jaka vodena i zračna pumpa, ukoliko su potrebno s obzirom na vrstu riba koje imamo, te količinu biljaka u našem akvariju.
 • termometar kojim ćemo točno izmjeriti temperaturu vode, a koji postavljamo na mjesto udaljeno od grijača.
 • karantenski akvarij
 • sredstva za dezinfekciju prije stavljanja riba, opreme i biljki u akvarij

Nadam se da sam donekle pomogao u rješavanju misterija prevencije i pružanja prve pomoći našim dragim stanovnicima akvarija.

 

autor teksta: Frano_Zapresic
broj čitanja: 22847

Izabrana riba:

 • Synodontis angelicus


  Iako mirna riba, ne smije se kombinirati s manjim ribama jer će im postati ukusan obrok. Ovaj synodontis nije nimalo probirljiv što se hrane tiče i prihvatit će sve što mu ponudite. ...

  » Synodontis angelicus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi