Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Filtracija u vodenih kornjača

Rubrika: Oprema za terarij

Moje osobno iskustvo i problemi forumaša ovdje su me doveli do nekih pozitivnih razmišljanja u rješavanju problema filtracije. Naime koristeći netom pristiglu literaturu i kombinirajući različite medije bio sam "debelo" u pravu a to već "debelo" koristim na svojemu reptilu.

Kako bi oponašali njeni izvorni biotop (sporiji vodeni tokovi i jezera), voda mora biti čista. To postižemo kupovinom dobrog i kvalitetnog filtera kao i pratećeg medija. Usporedo s filterima koje ćemo kasnije spomenuti bitna nam je i kakvoća vode kao i njezin kemijski sastav. Voda kao medij u kojemu borave kućni ljubimci sadrži nevidljiva i opasna iznenađenja.

Na promjer, voda iz slavine obiluje metalnim oksidom. Zato je potrebno prije punjenja akvarija pustiti da voda istječe da bi se omogućio svježi dotok. Voda također sadrži plinoviti klor, visoko toksičan. Njega se rješavamo tako da voda odstoji 24 sata, koliko je potrebno da se plin rasprši u zraku. Isto tako neki vodoopskrbljivači stavljaju alternativni kloramin, za čiju je neutralizaciju potreban sodium tiosulfat (1g na 100 litara). Ili moramo čekati sedam dana koliko mu traje razgradnja. Također vam ovu situaciju rješava i aktivni ugljen u našem filteru. On upija vrlo male količine organskih tvari, uklanja neugodan miris, te razlaže klor.

Postoje tri vrste filtracije:

a) mehanička - tu se krute stvari zaustavljaju na filteru,

b) kemijska - ovdje se koriste sredstva koja mijenjaju kemijski sastav vode (npr. promjena ph vrijednosti putem vapnenca, sredstva za smanjivanje tvrdoće vode ionskim izmjenjivačima, te uklanjanje produkata metabolizma aktivnim ugljenom i zeolitom);

c) biološka filtracija - iznimno važna u akvaristici, oslanja se na kruženje dušika, kod našega reptila nije bitna, ali htjeli mi to ili ne ona se ipak odvija u našim filterima (mehaničkom i kemijskom medijumu).

Realno gledajući, bio. filtracija nema nekakvog velikog značaja za kornjaču u odnosu na ribice. No, nikada se nismo zapitali u kojem slučaju pomaže pri samoj filtraciji sama kakvoća vode koju bi ona imala da je u svojemu prirodnom okruženju (habitatu). Stoga dakle prije samog spomena o ovoj vrsti filtriranja moramo objasniti neke stvari

KISIK

? to nam on znaći ovdje? Odgovor je jednostavan - za učinkovitu biološku filtraciju. U vodu dolazi na više načina: kroz površinu, provjetravanjem, u vidu cirkulacionih pumpi, zračnih pumpi, umjetnog vodopada, hang-on filtera, kanister filtera, podnih filtera, te biljaka. Anaerobne bakterije su neophodne za rastvaranje štetnih neorganskih materija koje se nalaze u vodi (razne kiseline, nitriti, nitrati, fosfati, sulfati, itd.). Kruženje dušika počinje zahvaljujući sposobnosti bakterija da razlažu produkte probave. Zato uspostavljamo cirkulaciju vode uz pomoć filtacije, koja ujedno provjetrava vodu. Tu se kao prvi u nizu razgrađuje amonijak, zatim, nitriti koji nastaju razgradnjom amonijaka (nitrifikacija), te oksidacijom nitrita do nitrata - kojega uklanjamo mijenjanjem dijela vode. Postoje razni filter biološki mediji u zavisnosti od filtera, tj. njihovih proizvođača i pratećih proizvoda, ali spomenuo bih jedan manje ili uopće nepoznat materijal -

vulkanska lava

Izuzetan biološki medij dobar je kao prirodni izvor minerala i elemenata neophodnih u razvoju kornjače. Optimirana kakvoća vode je dakle izuzetno bitna. Biološka učinkovitost ovisi o veličini bakterijske populacije, a ova ovisi o kapacitetu filtera ili kolonizacijskom prostoru, i o dotoku kisika. Nadalje, kada biramo filtracijski sustav vodimo računa o kapacitetu akvarija, a s time i pratećih elemenata (filter medija) koji će izaći na kraj sa amonijakom i nitritima.

Nitrati kao zadnja karika, i koji nisu štetni, ali dugotrajnom izloženošću i kontaminacijom smanjujemo imunitet i životni vijek ljubimaca. Zato ga djelomično rješavamo izmjenom vode.

Zaključak je slijedeći, trebamo biološku filtraciju, trebamo posjedovati akvarije u kojima to možemo omogućiti (zanći od nekih 100 l cca pa nadalje), trebamo vrtloženje vode zbog brže apsorbcije kisika iz okoline da bi se ubrzalo njegovo kruženje unutar vode. Zračna pumpa - da.

Biljka, ali koja? Vesicularia dubyana ili mahovina, izuzetan potrošač amonijaka, izuzetan dobavljač kisika, nije zahtijevna, kornjača je ne može polomiti i kao biljka u spartanski uređenom akvariju izgleda izuzetno dobro.

Filtri su stoga jako bitni, na razmišljanje na one sa spužvom treba zaboraviti. Oni nisu kvalitetno rješenje jer ne mogu kvalitetno fitrirati vodu a kamoli otklanjati otrovne supstance nastale probavom kornjače. Najidealnije rješenje je kupovina vanjskog protočnog ili kanister filtera (Eheim, Atman ili Fluval). Prednosti ovakvih filtera su ogromne u odnosu na druge inačice, količina medija kojega stavljate u posudu jednostavno nadmašuje ostale filtere te uslijed nestanka električne energije ne ostaju bez vode. Osobno pošto ga ja imam preporučujem Eheim kao i njegove original medije. Nažalost u Hrvatskoj kada sam god zatražio original, morao sam nabaviti Seru i tu nemam nikakve kritike. Dio sam dobio iz Njemačke tako da imam pola - pola kombinaciju koja funkcionira sasvim u redu. Po Eheimu i njihovoj tvorničkoj deklaraciji amonijak razgrađuje 73 posto a nitrate 67 brže nego ostali proizvođači. Također dodajem zeolit i aktivni ugljen koji je idealan za fitraciju u akvaterariju kornjače. Sistemom eleminacije ostavio sam samo ta dva i serin Biopur (jedino dostupan).

Zašto zeolit? Ovdje nedugo sam napisao sve najljepše o njemu jer voda je izuzetno čista i bez otrova. Njegova porozna struktura ima visoku moć apsobcije i čišćenja vode, otklanja fosfate, teške metale i amonijak. Njega ima najviše u našemu akvaterariju. Protočni ili kanister filteri jesu skupi i cijena je daleko veća od ostalih ali su izuzetno efikasni, u konačnici najekonomičniji i najisplativiji. Pa tko voli neka izvoli.

 

autor teksta: puslica
broj čitanja: 28090

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi