Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Općenito o algama i njihovom suzbijanju

Rubrika: Promjene na vodi i alge

Ova priča ima posebnu čar: seže u daleku, daleku prošlost, dublje od 3 milijarde godine, do prastarih oceana... i spajaju nas, ovo vrijeme i ove vode. Spajaju prošlost i budućnost; spajaju ovdje i tamo u jednu, jedinu točku izvan našeg shvaćanja dimenzija.

Prvenstveno, nemoguće je život zamisliti bez njih, a kamo li jedan zatvoren, malen sustav poput akvarija. Premalo znamo o njima i počelo me ljutiti kada vidim kako na njih gledate kao na neke štetočine. Nisu; pače, korisne su i više no što mnogi od nas misle! Toliko hvaljeno bilje nastalo je prije "tek" 430 milijuna godina, a preci su mu upravo - višestanične alge

Pa opet, lako alge preuzmu vodstvo i za tren naš savršeni komadić svijeta pretvore u pravo obraslo i zapušteno smetlište. Zato je jako potrebno pronaći savršenu ravnotežu (kao i u svim ostalim aspektima akvaristike; ma života!), znati suzbiti ih na vrijeme i držati pod vlastitim vodstvom.

Što su alge?

Na to pitanje odgovara nam znanost fikologija, nekad češće potrebljavan termin za nju je algologija. Možemo ih ugrubo podijeliti na makro i mikroalge, a ja bih se u ovim tekstovima prvenstveno orijentirala na akvaristima zanimljivije mikroalge.

Spomenula bih samo ukratko da makroalge dosežu visinu od 50 - 100 metara i tako obaraju rekord među svim živim bićima u veličini/visini. Neke su prirasle za morska dna stvarajući fascinantne vrtove neobičnih cvjetova i prave podvodne gradove naseljene i najmanjim živim bićima. Neke pak slobodno plutaju, neke formiraju prave šume - tamo svako stablo naraste cca 1 metar dnevno!! alge

Kako spriječiti/suzbiti prekomjenu pojavu algi?

Za početak izbjegavajte postavljanje akvarija pod direktni upad sunčevih zraka! To je živi raj za alge!

Ne stavljajte "obične" žarulje za rasvjetu, već one kupovane u pet shopovima namijenjene, naravno, u akvarističku svrhu. Više o rasvjeti pročitajte ovdje.

Sljedeća pravila vrijede u specifičnim situacijama, pridržavamo ih se nekoliko dana dok ne primjetimo smanjenju količinu algi:

 • Smanjite prehranu riba!
 • Smanjite ukupnu duljinu trajanja osvjetljenja s uobičajenih 12 sati dnevno na 8 sati
 • Ne gnojite bilje
 • Mehanički uklonite alge koliko možete (stružite, čupajte, režite, bacajte....)
 • Nabavite neke od dolje navedenih riba algojeda
 • Češće mijenjajte vodu
 • Stavite aktivni ugljen u filtar, ako ga još nemate

Koji algojedi su najbolji za vaše alge?

Smeđa alga, riješit će je ajmoneri. Osim smeđe, sa zadovoljstvom će vas riješiti i ovih točkastih po staklu, na sl. dolje.

Zelena končasta alga, nabavite Hypostomus plehostomusa.

Ancistrusi obožavaju ovu tamnosmeđu, koja izgleda poput čađe, a prekriva listove biljki.

 crna alga

Sijamski žderači algi je jedina akvarijska riba koja jede crne alge

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 28413

Izabrana riba:

 • Altolamprologus calvus

  (kalvus)


  Iako mužjaci ove vrste pokazuju povremenu netrpeljivos spram drugih mužjaka, kalvuse možemo smatrati mirnim ribama koje će se najugodnije osjećati uz ostale mirnije, manje vrste ciklida. Pa ipak, ...

  » Altolamprologus calvus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi