Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Općenito o algama i njihovom suzbijanju

Rubrika: Promjene na vodi i alge

Ova priča ima posebnu čar: seže u daleku, daleku prošlost, dublje od 3 milijarde godine, do prastarih oceana... i spajaju nas, ovo vrijeme i ove vode. Spajaju prošlost i budućnost; spajaju ovdje i tamo u jednu, jedinu točku izvan našeg shvaćanja dimenzija.

Prvenstveno, nemoguće je život zamisliti bez njih, a kamo li jedan zatvoren, malen sustav poput akvarija. Premalo znamo o njima i počelo me ljutiti kada vidim kako na njih gledate kao na neke štetočine. Nisu; pače, korisne su i više no što mnogi od nas misle! Toliko hvaljeno bilje nastalo je prije "tek" 430 milijuna godina, a preci su mu upravo - višestanične alge

Pa opet, lako alge preuzmu vodstvo i za tren naš savršeni komadić svijeta pretvore u pravo obraslo i zapušteno smetlište. Zato je jako potrebno pronaći savršenu ravnotežu (kao i u svim ostalim aspektima akvaristike; ma života!), znati suzbiti ih na vrijeme i držati pod vlastitim vodstvom.

Što su alge?

Na to pitanje odgovara nam znanost fikologija, nekad češće potrebljavan termin za nju je algologija. Možemo ih ugrubo podijeliti na makro i mikroalge, a ja bih se u ovim tekstovima prvenstveno orijentirala na akvaristima zanimljivije mikroalge.

Spomenula bih samo ukratko da makroalge dosežu visinu od 50 - 100 metara i tako obaraju rekord među svim živim bićima u veličini/visini. Neke su prirasle za morska dna stvarajući fascinantne vrtove neobičnih cvjetova i prave podvodne gradove naseljene i najmanjim živim bićima. Neke pak slobodno plutaju, neke formiraju prave šume - tamo svako stablo naraste cca 1 metar dnevno!! alge

Kako spriječiti/suzbiti prekomjenu pojavu algi?

Za početak izbjegavajte postavljanje akvarija pod direktni upad sunčevih zraka! To je živi raj za alge!

Ne stavljajte "obične" žarulje za rasvjetu, već one kupovane u pet shopovima namijenjene, naravno, u akvarističku svrhu. Više o rasvjeti pročitajte ovdje.

Sljedeća pravila vrijede u specifičnim situacijama, pridržavamo ih se nekoliko dana dok ne primjetimo smanjenju količinu algi:

  • Smanjite prehranu riba!
  • Smanjite ukupnu duljinu trajanja osvjetljenja s uobičajenih 12 sati dnevno na 8 sati
  • Ne gnojite bilje
  • Mehanički uklonite alge koliko možete (stružite, čupajte, režite, bacajte....)
  • Nabavite neke od dolje navedenih riba algojeda
  • Češće mijenjajte vodu
  • Stavite aktivni ugljen u filtar, ako ga još nemate

Koji algojedi su najbolji za vaše alge?

Smeđa alga, riješit će je ajmoneri. Osim smeđe, sa zadovoljstvom će vas riješiti i ovih točkastih po staklu, na sl. dolje.

Zelena končasta alga, nabavite Hypostomus plehostomusa.

Ancistrusi obožavaju ovu tamnosmeđu, koja izgleda poput čađe, a prekriva listove biljki.

 crna alga

Sijamski žderači algi je jedina akvarijska riba koja jede crne alge

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 31715

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi