Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Nabava kornjače

Rubrika: Uspostava terarija

Izbor kućnog ljubimca zavisi od nas samih. Kako svaka životinja ima svoja pravila tako je ima i kornjača. Kada se kupuje mora biti živahna, vesela i brza, plivati normalno, nikako ukoso. Oklop mora biti zelen, bez crnih točkica, neoštećen. Oči širom otvorene i čiste, bistra pogleda, ni u kojem slučaju zatvorene.

U prvoj godini druženja sa novim ljubimcem uz pravilnu ishranu rastu do 1 cm mjesečno. To odmah zbuni vlasnika, koji jednostavno nije pripreman na takav obrat situacije. A to se događa vjerovatno jer se u posjedu najčešće ima mali terarij, ili plastična kadica sa poznatom palmom. Ili čak staklena kugla koja je još uvijek idealno rješenje za mnoge vlasnike. Oni ne znaju da staklena kugla iskrivljuje vid kornjače, izaziva škiljavost i da reptil u njoj gubi osjećaj prostora. Uslijed toga on je u biti nepomičan, ne giba se i ne pliva, pa nema ni apetita. Također u kuglu ili plastičnu kadu ne možete postaviti filtraciju koja je jako neophodna, grijač koji održava konstantnu temp. vode. Ni rasvjeta nije adekvatna. Tako da grubo ali iskreno rečeno to zaista ne bi bili jedni životni uvjeti jedne kornjače a kamo li imitacija njenog prirodnog okoliša.

Mnogi nisu svjesni da svojim izborom kućnog ljubimca mogu sa njim imati doživotno druženje.Također mnogi nisu svjesni da pokloniti djetetu kornjaču poklanjaju roditeljima brigu i obavezu. Obaveza također ne bi trebala biti problem ako se riješi na zaista praktičan način koji smo ovdje objasnili. Jednom kupljeno kako treba je trajno rješenje jer nema dodatnih ulaganja u opremu. Iziskuje samo nabavu filtarskog medija, povećanu potrošnju struje za cca 70 w mjesečno, a to je sve jeftinije od izdržavanja psa.

U potrazi za idealnim filtarskim  medijem (ništa nije idealno), "naletio" sam svojom upornošću na zeolit. To bi bio prirodni čvrsti kamen sastavljen od mnogo pora, šupljina kanalića, znači jedna izuzetna porozna struktura idealna za otklanjanje fosfata, teških metala, amonijaka. Djeluje na načelu adsorpcije, znači otrovi i trulež iz vode AT-a budu privučeni u pore i procijepe sistemom jakog elektrostatičkog polja. Izuzetno je efikasan i ima široki spektar djelovanja; 10 grama odgovara recimo širini 4 ljudska dlana. Sustavnim smanjivanjem fosfata uzrokuje da voda postane izuzetno čista i bez otrova kao i neugodnog mirisa. Zeolit pospješuje rast kulture bakterija koje uništavaju nitrogen i vrši biološku ravnotežu akvarija. Izuzetno je efikasan u svim vrstama filtracije gdje 1 kg ide na 500 litara vode. Trajnost jedne ture je 3 mjeseca a kilogram stoji 5 eura. Neki ga koriste kao prirodnog ionskog izmjenjivača za smekšavanje vode. Meni je izvanredan u kombinaciji sa aktivnim ugljenom, voda je izuzetno kristalno čista, bez nekakvih popratnih mirisa koji se ponekad osjete oko akvarija.

Da budem iskren nisam ga stavio u paludarijum jer filter još nisam čistio ali će biti riješeno uskoro. Također treba se koristiti i Ehfilav (vulkanska lava) kao i kokosov karbonizirani ugljen. Za njega je garantirano 30 posto duži vijek trajanja od klasičnog ugljena i negdje se spominje pod nazivom Carbon premium.

 

autor teksta: puslica
broj čitanja: 10560

Izabrana riba:

  • Tinca tinca

    (linjak)


    Od ostalih šaranki razlikuje se mnoštvom sitnih ljusaka. U kutevima usana ima nekoliko vrlo sitnih brčića. Oči su mu žarko crvene. Boja mu varira od maslinastozelene do tamnobrončane, sa svjetl ...

    » Tinca tinca

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi