Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Uvjeti za držanje RES kornjača

Rubrika: Uspostava terarija

Grijanje

Vodene kornjače su toplovodne životinje i da bi normalno živjele potrebna je konstantna temperatura vode 24 - 26°C. Na toj temperaturi one normalnio žive i hrane se. Da bi im to omogućili morate imati grijač. Ukoliko ga nemate, kornjača će se razboljeti, neće htjeti jesti na način da će odbijati hranu, a sve njene životne aktivnosti bit će svedene na minimum. U kratkom roku ugiba, što je jedan od najčešćih uzroka smrti mladih kornjača. Grijač se mora posjedovati i on mora odgovarati litraži. Bolje je da je jači nego slabiji, jer slabiji konstantno radi da bi postigao zadanu temperaturu i troši dosta elek. energije, tako da onaj u startu jeftiniji u konačnici ispadne skuplji prilikom eksploatacije. Znači, jači u vatima je bolji i nadasve ekonomičniji. Također imate za kupiti grijače sa zaštitnom košaricom jer u naguravanju sa kornjačom može udariti u stijenku akvarija, puknuti i izazvati kratki spoj.

Filtracija

Kako bi mogli oponašati njeni izvorni biotop (sporiji vodeni tokovi i jezera), voda mora biti čista.To postižemo kupovinom dobrog i kvalitetnog filtera i njegova medija. Na obične filtere sa spužvom zaboravite. Oni nisu nikakvo a kamoli kvalitetno rješenje za vašu kornjaču jer ne mogu kvalitetno filtrirati vodu te otklanjati otrovne supstance nastale obavljanjem nužde kornjače. Najbolje i najidealnije rješenje je kupovina vanjskog filtera (kanister), tipa Eheim, Atman ili Fluval. Prednosti ovakvih filtera su višestruke u odnosu na druge inačice, tj vrste filtera; količina medija kojega stavljate u posudu jednostavno nadmašuje ostale filtere, uslijed nestanka elek. energije ne ostaje bez vode te dozvoljava raznorazne kombinacije više različitih medija u zajedništvu sa tvorničkim - preporučenima. Osobno bih za kornjaču preporučio Eheim ili Atman. Eheim garantira u svojim tvorničkim deklaracijama da njihovi mediji razgrađuju amonijak 73 % a nitrate 67 % brže nego drugi. U nedostatku ovih nekakvih ja kombiniram i Serine, uz pomoć zeolita i aktivnog ugljena.

Zeolit i kokosov ugljen dodatno održavaju vodu izuzetno čistom i bez otrpova. Njihova porozna struktura ima visoku moć apsorpcije i čišćenja vode, dok zeolit kao vulkanska stijena otklanja fosfate, teške metale i amonijak. Kanister filter ima svoju cijenu, koja je 4 - 5 veća od ostalih filtera koje ćemo spomenuti, ali su besmrtni jer su predviđeni za dugu eksploataciju.

Onda nam dolaze hang-on filteri, po nekom redoslijedu upotrebe i funkcionalnosti. Sam naziv nam govori da se vješaju na leđnu stranu akvarija i mana je što ih se ne može natrpati medijima koji su neophodni u filtraciji kod kornjača. članovi raznih foruma ih najčešće koriste zbog cijene. No ne znaju da kao ispomoć treba korisiti i unutarnje potopne sa spužvom koji otklanjaju krupni otpad kornjače ili točnije kožice koja nastaje prilikom presvlačenja a isto tako i nedostatka vitamina A.

Osvjetljenje

Treća po redu stavka u životu kornjače, izuzetno važna kao i prve dvije stavke dok su kornjače male i mekana oklopa i u dobi života do 1,5 godine života. Kornjača kao i svi ostali reptili spada u ektodermne životinje, što znači da temperatura njihova tijela ovisi i zavisi u velikoj mjeri od temp. okoline. Kako ne može funkcionirati bez toga (bez tople vode) tako ne može ni bez svjetlosti. Umjetno svjetlo, tj. osvjetljenje mora biti prisutno u ciklusima noć i dan, istovjetno kao i naš ljudski dnevno noćni ritam.

U prirodi se vodene i barske kornjače "sunčaju" na suncu, apsorbirajući njegove zrake koje čine sa svojim spektrom djelovanja sintezu D vitamina. Ona je neophodna za pravilno okoštavanje kako oklopa tako i ostalih kostiju i naravno kože kornjače. Bez D vitamina ona ugiba u velikim mukama već nakon nekoliko mjeseci, što je još jedan od najčešćih uzroka njihove smrti. Ako ne ugine u međuvremenu kosti joj postanu deformirane, a posebno se odražava na izgled oklopa koji poprima neprirodni oblik. Kornjače koje ne hiberniraju zimi, traže stalno održavanje temperature koju smo spomenuli i korištenje specijalnih lampi koji simuliraju sunčevu svjetlost tkz. full spectrum lampi, sa uv-a i uv-b zračenjem. Sunčanjem se također rješavaju algi i nametnika na okllopu pa je česta pojava da nesilaze sa platforme dok se svjetla ne ugase.

Stoga u našemu AT moramo napraviti platformu na koju se ona penje i sunča. Najbolje, jeftino i efektno rješenje je trs vinove loze fiksiran kamenom (3-4 kg) težine. Kamen je nužan iz razloga što već formirana kornjača noću premiješta stvari unutar terarija, kao i njeno češanje o njega. Ovo drugo znače da je lampa koju koristite već istrošena, jer ne uništava mikroorganizme na oklopu koji ju svrbe. Uz uv lampu je poželjno koristiti i akvarijsku Grolux koja sprečava stvaranje končastih i smeđih algi. Osvjetljenje je najbolje montirati na laminat, znači armatura sa dvije neonke.

Zdravstveni uvjeti unutar kornjačina biotopa

Gore spomenuti pokopac sa neonkama čini u prostoru između površine vode i njega samoga toplinu i vlagu koja nastaje isparavanjem. Takva mikroklima je idealna za sunčanje. Bez pokopca, a s neonkama kornjača može oboljeti od upale pluća na koju se često nadovezuje upala uha. Tu je bitno pravodobno reagirati.

Također, treba izbjegavati smještaj akvarija na mjestu koje je izloženo propuhu jer dolazi do istog učinka. Liječenje traje jako dugo ili kornjača umire. Za kornjaču nije bitno je li voda tvrda ili meka, ali je nužno da prilikom izmjene vode u AT obratite pažnju na vodovodnu kloriranu vodu. Ona iritira sluznicu oko koja može da natekne. Zato prilikom izmjene vode ne vraćajte ju odmah nazad, nego pričekajte 30-ak minuta da aktivni ugljen počne djelovati i odstrani klor.

Kornjača i drugi stanovnici akvarija

Definitivno ne ide s biljkama, jednostavno ih uništava. Ribe i kornjače mogu ići zajedno, ali se moraju poštivati neka pravila; smještaj za ribe mora biti nedostupan kornjači, moraju biti zdrave jer bolesni primjerci završe kao ručak bogat kalcijem kornjači.

Prehrana

dok su male hrana mora biti od sirovog mesa, piletina, teletina, junetina, goveđa ili teleća srca, pileća srca, puretina. Davajte im za probu voće i povrće, ako želi jesti neka jede ali to one konzumiraju kada već postanu starije. Sirovo meso obiluje vitaminom B1 (hrna za živčani sustav i mozak). Bez njega nastaju smetnje u kretanju i grčeve ima u probavi. Vitamin B2 služi za građu mišića, bez njega nastaje krvarenje na koži smetnje u živčanom sustavu. Isto vrijedi i za B6. Vitamin B12 trebaju probavni organi jer je neophodan za nastanak crvenih krvnih zrnaca (hemoglobin) koji prenosi kisik gdje u nedostatku njega nastaje anemičnost i apatija, te smetnja u razvoju. Vitamin A jača vid, štiti kožu i pomaže plodnosti, bez njega je koža preosjetljiva. Vitamin C je značajan u građi kostiju i jačanju imuniteta kornjače. D3 vitamin pospješuje simbiozu kalcija i fosfora, izuzetno značajan u formiranju kostiju, bez njega nastupa rahitis. Vitamin E pospješuje i stabilizira druge vitamine te nezasićene masne kiseline. Vitamin H (biotin) je faktor rasta, u njegovu nedostatku dolazi do smetnji u rastu, manjku apetita i grčeva. Vitamin K omogućuje grušanje krvi poslije ozlijeda, a pomanjkanje sprječava normalno zarašćivanje i oštećenje jetre.

Stoga hranite svoje kornjače raznovrsno, od mesa, voća, povrća ili na kraju onoga što one žele. Dodatni kalcij možete riješiti pomoću sipine kosti koju jednostavno bacite u AT, a kornjača s vremena na vrijeme gricne, surfa i istovremeno regulira svoju probavu. Možete također koristi i akvarijske ribice, ako imate viška, a idealno su rješenje kada dugo izbivate iz kuće (godišnji). Puževi od vaših kolega akvarista su idealni izvor vitaminske bombe koja je bogata proteinima. Ako primjetite pijesak na dnu to je od probavljenih školjaka.

Poštivajući ovo napisano, nećete zaista imati problema sa kornjačama, biti će vam zdrave i vesele, prava razbribriga ljeti jer ju možete pustiti u vrt (ograđen) i još bolje ako imate vlastiti ribnjak koji je prilagođen kornjači. U suprotnom baš nećete biti sretni.

 

autor teksta: puslica
broj čitanja: 18268

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi