Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Kalifornijske crvenouhe akvarijske ili RES kornjače

Rubrika: Uspostava terarija

Uvjerljivo najprodavaniji i najuzgajivaniji reptil na zemaljskoj kugli. Manje više se zna ili ne zna što mu treba za normalni život ali uslijed čestih pitanja i ponavljnja tema dao bih svoj osvrt na temelju moga iskustva. Prvo i osnovno; akvarij ili terarij, sada već možemo pričati o akva terariju (AT) od cca 150-200 litara. Ne bi trebao biti klasični akvaristički zbog potrebite visine u odnosu na normalnu visinu. Ispod navedene litraže se ne bi trebalo ići jer su RES kornjače izuzetni plivači, te uslijed neadekvatnog smještaja, znači maloga, mišići atrofiraju i nožice se deformiraju.

Na dnu akvarija se postavlja podloga od kamenja,može kombinacija većeg ili manjeg, te krupnijeg šljunka. .Pijesak nije preporučljiv iz razloga što bi progutan u zatvorenom prostoru izazvao začepljenje probavnog trakta i njeno uginuće. Također oštećuje sluznicu oka, iritirajući je. Također je preporučljivo da AT ide što više u dužinu, iako nećete pogriješiti nabavite li viši. Za razliku od klasičnog akvarija ovdje na visinu dodajete još dodatnih 10 - 15 cm veće visine od neke normale iz više razloga.

Prvo, ubacujete neonsko osvjetljenje koje je neophodno za sunčanje vašeg ljubimca unutar AT. Drugo, unutar njega radite platformu za sunčanje, (basking spoot), suhi dio AT-a. To vam je dodatna sigurnost da ne izađe van jer su izuzetni penjači i uslijed toga mogu pasti na zemlju.Tada dolazi do napuknuća oklopa a problem je taj što kornjača u svom prirodnom okruženju u kojemu se nalazi jednostavno pada ili bježi u vodu misleći da je "tamo". Dodatna visina vam također čuva zdravlje kornjače jer između površine vode i poklopca (koji je jako neophodan), stvara se zona toplog i vlažnog zraka u kojemu se RES sunča. Ako je platforma van visine akvarija, kornjača se može prehladiti te dobiti upalu pluća. Da biste ispunili uvjete koji su nužni unutar AT morate ići sljedećim koracima. Pročitajte ih na stranici:

http://www.akvarijske-ribe.com/tekst.php?ID=33

 

autor teksta: puslica
broj čitanja: 15311

Izabrana riba:

  • Thayeria boehlkei

    (hokejka)


    Životni vijek: 3-5 godina Stanište: Amazona,Peru i zapadni Brazil Oblikom podsjeća na hokejsku palicu, pa otuda i naziv hokejka. Nazivamo je još i pingvin tetrom. Nastanjuju po ...

    » Thayeria boehlkei

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi