Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Hexamitoza

Rubrika: Bolesti riba
Uzročnik je flagelasta protozoa Hexamita i do sada su otkrivena tri varijateta: Hexamita salmonis, Hexamita truttae i Hexamita intestinalis.

Ova bolest često pogađa neke vrste toplovodnih i hladnovodnih riba uključujući i ciklide od kojih najčešće diskuse, oskare i skalare i predstavlja velike probleme. Po nekim saznanjima ribe pokupe Hexamitu putem vode kontaminirane fecesom što ne znači odmah da je riba zaražena, naprotiv takva riba je zdrava i bez simptoma ali je nosioc protozoe ali kod pada imuniteta koji može biti izazvan nekvalitetnom i jednoličnom prehranom, lošom kvalitetom vode, transportom itd. Hehamita se enormno razmnožava i tada se pojavljuju simptomi koji mogu biti unutarnji i vanjski.


Vanjski oblik bolesti naziva se još i ?Rupe u glavi? (hole in the head disease,HITH)

Oboljela riba često odbija hranu, na glavi se pojavljuje mala rupica koja je teško uočljiva i postepeno se širi tako da uzrokuje rane na epitelu, ponekad se mogu vidjeti i mali bijeli crvići kako izviruju iz tih oštećenja. Riba postaje anoreksična i letargična. Ovi simptomi se u rijetkim slučajevima mogu javljati i na lateralnoj strani ribe (Lateral Line Erosion).

Vlasnici oboljelih riba često se pitaju zaraštaju li ta oštećenja ikada? Proces zaraštanja ovisi o veličini oštečenja epitela tko da je kod malih rupica taj proces kratak, dok kod velikih oštećenja može trajati i do nekoliko mjeseci a katkad niti ne zacijeli u potpunosti.

Prema nekim teorijama ova bolest može nastati zbog manjka vitamina C i D, manjka kalcija i fosfora i zbog prevelike karbonske tvrdoće no niti jedna od tih triju teorija još nije znanstveno dokazana.

Ali je međutim dokazano da unos vitamina C, vitamina D, kalcija i fosfora u hranu ili vodu tijekom liječenja znatno ubrzava oporavak.

Liječenje antibiotikom: Bolesnu ribu treba odvojiti u karantenu kako ne bismo naštetili mikroflori u zajedničkom akvariju. U karantenski akvarij treba uliti barem 50% vode iz zajedničkog akvarija tako da smanjimo stres ribe na najmanju moguću razinu te je potrebno izvaditi ugljen iz filtera. Liječenje provodimo antibiotikom Medazolom (djelatna tvar je metronidazol. Kupuje se u ljekarnama bilo humanim ili veterinarskim bez recepta i dolazi u koncentracijama od 250mg i 400mg), tako da prvi dan ubacimo lijek dok drugi dan isprazimo oko 40% vode i ponovimo terapiju i tako minimalno 10 dana. Doziramo 5 mg lijeka na litru vode a u težim sličajevima dozu povećavamo na 7 mg/L. Još jedna od dodatnih mogućnosti je ta da rastopimo otprilike jednu tabletu od 250 mg u nekoliko ml akvarijske vode i pomoću medicinske šprice direkto nanesemo na ranu. Uz sve navedeno potrebno je povećati temperaturu na 34-35 C kroz 14 dana.

Kratkotrajne kupke: . Uz terapiju antibiotikom potrebno je dezinficirati ribe i tretirati ih lijekom protiv gljivica koje se mogu naseliti na oštećeni epitel i dodatno zakomplicirati opću sliku bolesti i smanjiti imunitet ribe. Za kratkotrajne kupke preporučuje se upotreba FMC-a (formalin, malahitno zeleno i metilensko plavo). Dozira se 1 do 1.1 mililitar na 100 litara vode i terapiju provodimo oko sat vremena u pojačanu aeraciju. Ove kupke smijemo primjenjivati svaki drugi dan.

Unutarnji oblik

Riba odbija hranu, ima uvučeno tijelo (stješnjeno), oči i škrge izbočene, sakriva se u tamnijim kutevima akvarija a ponekad joj i tijelo potamni, izmet je u početku sluzav a kasnije je bijele boje i u nekim slučajevima možemo vidjeti Hexamitu golim okom kako izviruje iz anusa.Ovi nabrojeni simptomi su relativni i ne javljaju se uvijek svi, što sam imala prilike vidjet tijekom oboljenja u svom akvariju.

Skalari ponekad plivaju na boku tako da im je tijelo paralelno sa površinom vode.

Liječenje antibiotikom: Liječi se Medazolom po istoj recepturi koja je opisana i kod vanjskih simptoma, također uz podizanje temperature.

Da bismo pojačali i ubrzali djelovanje lijeka, isti je dobro aplicirati direktno u probavni trakt. To ćemo postići tako da prilikom spravljanja hrane kod kuće (izmiksano pileće, pureće ili teleće srce pomiješano sa granulama kupljene hrane, povrćem itd., ovisno o receptu). Odvojimo dio hrane npr. 6 do vrha punih jušnih žlica, rastopimo oko 150-200 mg Medazola, pomiješamo i zamrznemo. Ovakvu hranu dobro je davati tijekom oboljenja minimalno 2 puta tjedno, a poželjno je i češće.

 

autor teksta: Crazy-a3
broj čitanja: 18831

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi