Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Priprema akvarija za život riba

Rubrika: Uspostava akvarija
1. Sad kad ste sve kupili i smjestili akvarij na željeno mjesto, prvo nasipajte šljunak, cca 2-3 cm debljine. Ne zaboravite stiropor ispod akvarija. Ako nemate stiropor pri ruci i prenestrpljivi ste sačekati do ponedjeljka da se otvore trgovine, može naka meka spužva, npr. puzzle-slova, samo pazite da ne zaboravite ODMAH nadomjestiti ih dok dijete nije "skužilo" da mu nedostaju 2. Postavite panj i ostale ukrase. Ako imate ancistruse (što toplo preporučam jer su više no potrebni u svakom akvariju), znajte da je njima panj prijeko potreban za probavu.


3.
Postavite ukrasnu tapetu na stražnju stijenku, ljepše je no goli zid, a poslije će biti prekasno to učiniti. Napunite ga nekih 20-ak cm vodom.
4. Zatim krenite saditi bilje. Bilje po svojoj visini dijlimo na ono visokog, srednjeg i niskog rasljinja. Kada ga kupujete, nemojte se oslanjati na njegovu trenutnu visinu u dućanu jer mnogo se visoko raslinje prodaje kratko i onda ćete ga zasaditi naprijed i već za koji tjedan imati pravu džunglu. Ako to isto bilje nema originalnu košaricu i etiketu o nazivu, visini i raslinju, kupite ga ako prodavač zna nešto o njemu. Pogledajte shemu o sadnji bilja:


5. Grijač potpuno uronite u vodu. Ako grijač radi na "suhom", pregrijat će se i pregoriti. Filtar također stavite pod vodu (naravno, kako bi ju inače filtrirao). Pumpicu za zrak NE uranjajte. Na njen izlaz gurnite onu vjerojatno zelenu, tanku plastičnu cjevčicu za zrak. Drugi kraj cjevčice spojite sa zračnim kamenom i njega uronite u vodu. To je raspršivač iz kojeg ćete vidjeti kako izlaze balončići zraka.

Napunite akvarij preostalom vodom. Ako nemate poklopac ostavite cca 10 cm do vrha bez vode jer mnoge ribe su izvrsni skakači.
6. Ne stavljajte odmah ribe u akvarij! Pustite obavezno najmanje tjedan dana da voda cirkulira sa svom uključenom opremom kako bi se stvorile "dobre" bakterije koje razgrađuju amonijak i ostalo. Bez toga se voda prezasiti lošim dušikovim spojevima i ribe ugibaju! Ta je pojava znana kao "sindrom novog akvarija". 7. Nije ni svejedno kojim ćete ribama započeti. Tu se nikako ne treba povoditi za njihovom ljepotom u trgovini jer nisu sve jednako otporne na novu vodu. Nekim vrstama treba i 3 mjeseca da bi ih s moglo staviti u akvarij. U sljedećem tekstu pogledajte kojim je ribama dobro započeti.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 71082

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi