Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Rasvjeta u akvariju

Rubrika: Oprema za akvarij

Dobro odabrana rasvjeta je najpotrebnija za uspješan uzgoj i rast biljaka, no uz dobru rasvjetu i sam akvarij izgleda estetski ljepše, te se ribe osjećaju ugodno. Biljke ne mogu rasti bez svjetla koje im je potrebno za proces fotosinteze.

Pošto govorimo o tropskim akvarijima (bilje i ribe su iz tropskih područja), trebalo bi duljinu osvjetljenja akvarija prilagoditi tom području, a tamo je oko 12 sati dan, 12 sati noć. Najlakše i najjednostavnije je to napraviti automatskim tajmerima. Na taj se način svjetlo uvijek pali i gasi u isto vrijeme pa se ribe naviknu na pravilne izmjene "dana i noći".

Potrebno je odabrati adekvatnu rasvjetu ovisno o dubini i vrsti akvarija. Ako imamo npr. ciklide i malo ili ništa biljaka, tada ni intezintet svjetlosti ne treba biti velik.

čistoća vode također ima veliki utjecaj na intenzitet svjetlosti koji se znatno smanjuje već u prvih 10-tak cm dubine ako je voda mutna ili žučkasta.

Treba imati na umu da pak prejaka svjetlost djeluje na ribe negativno, te se one osjećaju preplašene.

Iako se jačina svjetlosti mjeri u lumenima (L) teško ćete podatak o lumenima nači na pakiranju žarulja. Tako vam preostaje samo se služiti Watima (W), električnoj snazi žarulje.

Pošto se u akvaristici najčešće koriste fluorescentne lampe, na njih ćemo se koncetrirati u daljnjem tekstu.

Za početak, pod pretpostavkom da imate akvarij standarnih dimenzija (cca visina = širina = 2xdužina) dobro je staviti rasvjetu reda veličine 1W/3l vode, te kasnije kad bilje počne rasti povećati na 1W/2l jer će visoko bilje malo zaklanjati svjetlost srednjem i niskom bilju.

Temperatura svjetlosti (odnosno boja) također je važna. Ne, za ribe, već za biljke. Određene boje svjetlosti (kod uredskih fluorescentnih lampi) utječu na pojačani rast algi. Iz tog razloga postoje posebne žarulje koje pogoduju rastu biljaka (npr. FloraGlo).

Razne temprature fluorescentnih lampi se postižu raznim kombinacijama fosfornog praha i aditiva koji su obloženi po unutanjim stijenkama žarulja.

Treba imati na umu da s vremenom opada intezintet svjetlosti i mijenjanja se temperatura svjetla (naše oko to ne može primjetiti), pa se fluorescentne lampe trebaju mijenjati svakih 2500 do 10000 radnih sati, otpirile svakih 6-9 mjeseci, što pak ovisi o samoj lampi.

Lampe bi trebale biti ugrađene što je moguće bliže površini vode jer što je lampa dalje, više se svjetlosti odbija od površine vode i ne ulazi u vodu, pa je iskoristivost lampe manja.

Bez reflektora količina iskoristive svjetlosti koja dopire do akvarijske vode iznosi manje od 50%. S ugradnjom reflektora, ta se količina povećava do 90% (ovisno o uspješnosti konstrukcije samog reflektora):

Ako vaš poklopac nema ugrađen neki oblik reflektora, proproručamo da ga sami izradite (od lima ili ogledala) ili kupite, te na taj način povećate količinu svjetlosti.

 

Evo za kraj i nekoliko grafikona boja svjetlosti nekih akvarističkih lampi:

 

autor teksta: nino
broj čitanja: 49065

Izabrana riba:

  • Otocinclus affinis


    To je marljiv radnik koji cijelo vrijeme jede alge s listova, stakla i teško dostupnih mjesta kojima može pristupiti zbog svoje male veličine. Dovoljan mu je akvarij od 20 litara. Nije agre ...

    » Otocinclus affinis

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi