Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Jezero Tanganjika

Rubrika: Biotopi

pH
U istočno-afričkim jezerima pH vrijednost vode je vrlo visoka. Zbog toga afričkim ciklidima iz jezera Tanganyika treba osigurati pH vrijednosti između 7.8 – 9.0. Za ciklide iz ostalih istočno-afričkih jezera vrijednosti se malo razlikuju.

Pošto su ribe vrlo osjetljive na promjene pH vrlo je važno osigurati stabilanu vrijednost pH. Ako je potrebno korigirati pH treba izbjegavati promjene veće od 0.3 jedinica po danu. Stabilan pH postiže se visokom vrijednošću karbonatne tvrdoće.

Drvo, općenito, ispušta taninsku kiselinu koja može sniziti pH, tako da nije preporučljivo stavljati velike količine drveta. A isto tako može obojiti vodu što nije uobičajeno za ovaj biotop koji podrazumijeva bistru vodu.

GH
Ukupna tvrdoća vode, ukratko, predstavlja otopljenost magnezija i kalcija u vodi. Tanganyika ciklidi najbolje će se osjećati i imati najljepše boje za vrijednosti GH između: 11 – 17 dH ili 195 – 310 ppm (1dH = 17.9 ppm – milijuntnih dijelova).
Povećanje GH postiže se dodavanjem magnezijevog sulfata.

KH
Karbonatna tvrdoća, ukratko, predstavlja količinu karbonata i bikarbonata u vodi. Što je vrijednost KH viša to je sposobnost vode za održi Ph stabilnim veća. Bez odgovarajuće vrijednosti karbonatne tvrdoće pH vrijednost bi mogla naglo pasti što je pogubno za stanovnike akvarija. Za tanganyika ciklide vrijednost KH bi trebala biti između: 16 – 19 dH.

Ukoliko je potrebno KH se može podići dodavanjem sode bikarbone, no puno je bolje staviti u akvarij dodatke koji će kontinuirano dizati karbonatnu tvrdoću kao što su: slomljene školjke, vapnenac, dolomit i dr.

Promjena vode
Za afričke ciklide vrlo je važna redovna promjena vode zbog sljedećih činjenica:
- u ovom biotopu nema biljaka ili ih ima jako malo, što znači da nema tko (osim algi) trošiti nitrate koji mogu rezultirati smanjenjem pH
- promjenom vode izbacuje se iz akvarija amonijak koji je u ovom biotopu vrlo opasan zbog visokog pH
- izbacuju se i fosfati, feromoni i ostale kemikalije koje nastaju između dva ciklusa promjene
- količina minerala se vremenom smanjuje što uzrokuje padom GH
- loša kvaliteta vode može uzrokovati infekcije i stres koji može biti podloga za gljivice i parazite

Koliko često treba mijenjati vodu ovisi o nekoliko faktora: veličini tanka, broju i veličini riba, hranjenju i sustavu za filtriranje. Testiranje vode je najbolji način da se odredi učestalost i količina promjene vode. Neki preporučuju promjenu 20-30% vode tjedno, dok neki preferiraju veću izmjenu (40-50%), ali rjeđe, npr. jednom u dva tjedna.

Temperatura vode
je u jezeru Tanganyika konstantna i vrlo malo odstupa po dubini i iznosi oko 26 C... i ne bi trebala biti viša od 28-29 C !!


Literatura
[1] Elieson, M., “The Great Lakes of East Africa”,
www.cichlid-forum.com

[2] Glab, E., “Lake Tanganyika”,
www.cichlid-forum.com

[3] Wittig, S., “Water Treatment”,
www.cichlid-forum.com

[4] Wittig, S., “Practical Water Chemistry”,
www.cichlid-forum.com

 

autor teksta: cico047
broj čitanja: 14936

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi