Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Spavaju li ribe?

Rubrika: Anatomija i život riba

Da, naravno ribe spavaju Važno .

Faza "punog sna", takozvana REM faza (rapid eye movement = brzi pokreti oka; kod ljudi karakteriziraju pokreti očiju, ubrzano disanje i puls...tj. to je onaj period spavanja kad sanjamo) kod riba mislim da još nije znanstveno definirana, ali faza "svjesnog sna" apsolutno je! Naime, sva bića koja imaju mozak spavaju, pa tako i ribe. Ali isto tako kao i sva živa bića veći dio sna su polusvjesne svoje okoline. To je nužno iz strateških razloga. Kao najbolji primjer ću navesti konja.Taj četveronožac je definitivno trkač, što znači da i eventualne napade odbija časnim uzmakom, odnosno trkom. Zdravi konj gotovo NIKADA ne liježe, dakle, spava stojeći, što mu omogučuje građa zglobova. S tim je horsi spreman za trku u svakom trenutku i itekako je svjestan svoje okoline.

Zbog medija u kojem ribe žive (voda) i načina disanja, spavanje riba, odnosno položaj tjela je karakterističan. Tu karakterističnost upotpunjuje činjenica da ribe nemaju pomične palpebre (očne kapke); govorim o većini poznatih riba, ali ima časnih izuzetaka kao što su neke vrste morskih pasa Zločest . Oni odstupaju od pravila zbog načina hranjenja, odnosno mahnitog žderanja jedem , pri čemu bi moglo doći do mehaničke ozljede očiju. Stoga oni imaju pomične kapke, koje uredno koriste i kod spavanja Cool . E sad, kada smo već kod psića, oni imaju jedan veliki problem sa disanjem. ? krge morskih pasa nemaju škržne poklopce a većina vrsta ne može ni potpuno zatvoriti usta, pa je problem kako propuštati vodu kroz škrge ako riba miruje. Stoga se dugo vjerovalo da morski psi uopće ne spavaju heeeeeeeee ! Tek prije tridesetak godina otkriveno je da se mnoge vrste spuštaju na dno i spavaju po par sati dubokim snom (neka vrsta hibernacije) pospan , pri čemu se osnovne životne funkcije spuštaju na minimum pa tako im nije ni potrebno puno kisika. Neke vrste pak za spavanje biraju podvodne spilje, kroz koje prirodno struji voda, pa lijepo zinu i dopuštaju da im voda struji kroz škrge.


No vratimo se vrstama riba koje nas više zanimaju. Način spavanja je usko vezan za tjelesnu građu ribe, dakle opet građa dišnog aparata i građa i veličina zračnog mjehura.
Dišni aparat ribe čine usta i modificirani sinusi u škrge, odnosno obrnuto jer su PRVO nastale škrge a tek puno kasnije iz škržne šupljine su nastali sinusi. Sve u svemu, kako dišeš, tako spavaš. Ako imaš lijepa sexy ustašca psujem i mogućnost dobrog zatvaranja škržnih poklopaca kao botia, lijepo se prevališ na bok i knjavaš k'o zaklan. Ako riba ima veliki zračni mjehur, spavat će plutajući, ako pak mali i "samopodešavajući", spavat će na dnu.

? krge moraju biti snadbjevane svježom vodom u jednom smjeru, od ustiju prema škržnim poklopcima, jer su škrge tako građene. Ako postoji neka zapreka tom smjeru prolaza vode, ribica je u gabuli! Ta škrga neće disati. Kod usisa vode u usta riba mora zatvoriti škržne poklopce, jer potlak koji se razvije u usnoj šupljini djeluje i u suprotnom smjeru, od škržnih poklopaca prema ustima, dakle...gabula. Zato je jako bitno da škržni poklopci budu zdravi i čisti, kako bi se mogli uredno zatvarati.

Treba reći da veliku ulogu u načinu spavanja igra faktor osjećaja sigurnosti tužan , što će reći da ako se ribica u svojoj okolini ne osjeća baš najsigurnije, spavat će malo i loše, jer mora svaki tren biti spremna na uzmak sniper . To je naravno isto kod svih živih bića. Zbog osjećaja nesigurnosti mali mačići i štenci, tek odvojeni od legla i prenešeni u novu okolinu, teško ili nikako ne spavaju po noći, već samo kada su uz budne ljude. Ovo ne spada u akvaristiku, ali ću iskoristiti priliku i nešto vam sugerirati; kada nabavljate malog mačića ili štene, nikada ga nemojte donijeti doma navečer ili ne daj Bože noću! Po životinju odiđite jutrom, ili rano prijepodne i to u dan kada su svi ukućani doma!!! Ako znate točno iz kojeg legla ćete uzeti životinju, dogovorite se s uzgajivačem da u štenaru ili leglo par dana prije odvajanja stavi rukav od stare veste ili trenirke. taj rukav uzmite sa mačićem ili štencem i kada padne noć, poslužite se lukavstvom Namigujem ; u rukav gurnite plastičnu bocu, koju ste prethodno napunili toplom vodom i to stavite pored životinjice. To će odlično "odglumiti" brata ili sestru, toplo je i ima miris legla! San snova!!

Vrsta hrane, odnosno je li ribica mesojed ili biljojed određuje dužinu spavanja, tako će mesojedi spavati duže a biljojedi kraće, jer biljna hrana je manje kalorična i vrlo često nedostatna, pa biljojedi moraju češće i više jesti, te im manje vremena ostaje za spavanje šuti(m) .

Glavna funkcija spavanja je uklanjanje mliječne kiseline iz organizma, stoga zasićenost mišića istom određuje koliko je sna potrebno.
Eto to je ukratko Sram me o spavanju ribica i nekih drugih.

 

autor teksta: malamut
broj čitanja: 25080

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi