Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Uzgoj artemije

Rubrika: Tekstovi o mrijestu

Svako tko se imalo upustio u mrijest riba (ikrašica) susreo se s problemom ishrane mlađi koji su (ovisno o vrsti) ipak puno manji od mlađi živorotki. Dok mlade živorotke već od prvog dana mogu jesti i samljevenu suhu hranu (listiće), mladim ikrašicama ipak treba nešto sitnije i bogatije proteinima. Prava stvar za nih je artemija (eng. brine shrimp), odnosno tek izlegnuta artemija: naupilii (eng. baby brine shimp)

Napominjem da se mlađ može haniti i nekom drugom vrstom sitne žive hrane, npr. mikrocrvima (eng. microworms)

Artemija se može kupiti u tekućem stanju (za najsitnije ribice) ili pak kao jajašca (što je i puno jeftinije).

Artemija su morskiVažno račići, što znači da je za njihovo izlijeganje potrebna slana voda. Vodu treba jako mućkati i davati joj puno kisika, a idealna temperatura je 26°C na kojoj se naupilii legu nakon 24-36 sati.

Sami možete napraviti "izlijegalište" artemije:

Najlakše je praznoj plastičnoj boci odrezati vrh, a kroz čep probušiti rupu i to malo manju od promjera plastičnog crijeva za zrak kojeg ćete kroz njega gurnuti tako da čak ne trebate koristiti silikon. Da bi bocu mogli objesiti na nosač, možete isbušiti još dvije rupe na boci i kroz
njih provesti žicu za koju ju tada možete objesiti naopako . V
oda se treba mućkati tako da nema mjesta gdje s jajašca zavuku jer se u mirnoj vodi neće izleći. To je najlakše postići s ovako naopako postavljenoj flaši. Iako sam na internetu pronašao i drugačija rješenja ovo mi se čini najboljim, a i najlakše ga je doma izraditi.

Napunite bocu s 1 do 1,5 l vode, (ubacite grijač), uključite pumpicu za zrak, dodajte cca 2-3 velike žlice soli (najbolja bi bila čista morska nejodirana sol), pričekajte da se sol potpuno otopi u vodi, dodajte 2 male žličice jajašaca artemije. Sad vam ostaje samo da čekate 24-36 sati da se naupilii izlegu.

Kade se naupilii izlegu, isključite pumpicu. Za 5-10 minuta naupilii se skupljaju na dnu boce, u sredini je čista voda, a gore isplivaju neizlegnuta jajašca. Naupiliie je potrebno što prije ispustiti u čašu i njima nahraniti ribe jer su tada najhranjiviji (dok još imaju žumanjačku vrećicu). Naupilii ubrzo umiru zbog nedostatka kisika, i jako su podložni bakterijskim infekcijama, pa bi hraneći ribice s odstajalim račićima, mogli zaraziti ribice.

Kad imate punu čašu slane vode s naupilima procijedite ih kroz (čistu) gazu, pa onda gazu gurnite u vodu i nahranite ribice. Naravno, postotak izlijeganja nije nikad 100% tako da ćete siguno ribicama ubaciti i malo neizlegnutih jajašaca. Ribice jedu i jajašca, iako ona nisu probavljiva.

15tak minuta poslije hranjenja (kad ribice dobiju vidljivo zaokružene trbuščiće) možete dno lagano posisati, jer su naslage mrtvih naupiliia i neizlegnutih jajašaca "leglo bakterijske zaraze"

Bocu prije ponovne upotrebe dobro operite (opet zbog tih bakterija).

Tip of the day Sretan Ako imate puno mladih ribica, treba vam artemija svaki dan, a to znači da trebate imati dvije boce tako da svaki dan imate friške naupiliie.

Nekim "čvršćim" ribicama, npr. sijamskim boracima i Corydorasima, možemo davati i zamrznutu artemiju (od vode s artemijom napravimo kockice leda u škrinji, te ih takve dajemo ribicama - naravno, prvo otopimo led)

Evo i fotki izrade "izljegališta":

Rezanje boce

bušenje poklopca

 

 

Bušenje boce

 


 

autor teksta: nino
broj čitanja: 35444

Izabrana riba:

  • Labidochromis chisumulae


    Labidochromis chisumuale je jako mirna riba kao i njegov bliski rođak L. caerleus. Tijelo je plave boje s tamnim plavim okomitim prugama preko tijela. Preko oka mužjaci imaju crtu pod 45 stupnjeva i ...

    » Labidochromis chisumulae

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi