Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Smještaj akvarija

Rubrika: Uspostava akvarija

Prije no što odlučite napuniti akvarij, morate ga smjestiti tamo gdje će stajati. Podsjećam vas da litra destilirane vode teži 1kg, a vi naravno, nemate destiliranu već onu s kamencom, metalima i inim stvarima koje se nalaze unutra. Znači, izbijte iz glave svaku ideju o naknadnom pomicanju istog, osim ako ćete ponovo prazniti, premjestiti, pa napuniti akvarij i time zakomplicirati život sebi i ribicama.

Akvarij je poželjno imati na mjestu koje je sklonjeno od učestalog prolaza, tj. da nije baš na vratima jer su ribe, pogotovo na početku, jako plašljive i svako naglo kretanje, lupanje vratima i sl. doživljavaju kao stres a stres kod riba lako dovodi do raznih boleština .

Evo vam pozicija moga akvarija:


Također, nemojte ga staviti pod direktan izvor sunca jer ćete imati problema s "prekrasnim" probujalim algama na staklima.

Nadalje, ako ste kupili akvarij od, recimo, 100l, trebate znati da će njegova težina s vodom, pijeskom, kamenčićima, panjem i inim ukrasima doseći i 150kg, pa izbijte iz glave i svaku zamisao o postavljanju akvarija na neku policu regala i sl. Stalke imate za kupiti u gotovo svim trgovinama kućnim ljubimcima, a možete ga i izraditi sami/dati izraditi. No pazite na čvrstoću materijala i ne štedite pri tom, jer garancija ne pokriva oštećenja akvarija nastala padom sa slomljenog stalka.

Između stalka i akvarija postavite stiropor debljine 2cm, kako ne bi došlo do pucanja stakla zbog neravnomjernog (grbavog) opterećenja po donjoj stijenci. I još morate znati da, čim malo napunite akvarij vodom, nema više guranja i namještanja, zbog nekih meni nerazumljivih fizikalnih sila (opterećenje, akcije-reakcije i tak' to), staklo često pukne

Još uvijek ne smijete svoj akvarij naseliti ribama, a odgovore na pitanje "zašto" pročitajte u sljedećem tekstu.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 34833

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi