Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Smještaj akvarija

Rubrika: Uspostava akvarija

Prije no što odlučite napuniti akvarij, morate ga smjestiti tamo gdje će stajati. Podsjećam vas da litra destilirane vode teži 1kg, a vi naravno, nemate destiliranu već onu s kamencom, metalima i inim stvarima koje se nalaze unutra. Znači, izbijte iz glave svaku ideju o naknadnom pomicanju istog, osim ako ćete ponovo prazniti, premjestiti, pa napuniti akvarij i time zakomplicirati život sebi i ribicama.

Akvarij je poželjno imati na mjestu koje je sklonjeno od učestalog prolaza, tj. da nije baš na vratima jer su ribe, pogotovo na početku, jako plašljive i svako naglo kretanje, lupanje vratima i sl. doživljavaju kao stres a stres kod riba lako dovodi do raznih boleština .

Evo vam pozicija moga akvarija:


Također, nemojte ga staviti pod direktan izvor sunca jer ćete imati problema s "prekrasnim" probujalim algama na staklima.

Nadalje, ako ste kupili akvarij od, recimo, 100l, trebate znati da će njegova težina s vodom, pijeskom, kamenčićima, panjem i inim ukrasima doseći i 150kg, pa izbijte iz glave i svaku zamisao o postavljanju akvarija na neku policu regala i sl. Stalke imate za kupiti u gotovo svim trgovinama kućnim ljubimcima, a možete ga i izraditi sami/dati izraditi. No pazite na čvrstoću materijala i ne štedite pri tom, jer garancija ne pokriva oštećenja akvarija nastala padom sa slomljenog stalka.

Između stalka i akvarija postavite stiropor debljine 2cm, kako ne bi došlo do pucanja stakla zbog neravnomjernog (grbavog) opterećenja po donjoj stijenci. I još morate znati da, čim malo napunite akvarij vodom, nema više guranja i namještanja, zbog nekih meni nerazumljivih fizikalnih sila (opterećenje, akcije-reakcije i tak' to), staklo često pukne

Još uvijek ne smijete svoj akvarij naseliti ribama, a odgovore na pitanje "zašto" pročitajte u sljedećem tekstu.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 35078

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi