Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Mriještenje zlatnih ribica

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Zlatne ribice mrijeste se više puta godišnje. Mriještenje obično uslijedi nakon naglijeg otopljenja i zagrijavanja vode u jezercu.
Mriještenje možemo potaknuti i: 

1. djelomičnom izmjenom vode u jezercu (ne više od 20%)
2. pojačavanjem udjela proteina u prehrani
3. promjenama u ambijentu (premiještanje, dodavanje biljaka u jezercu), čime se ribice potaknu na aktivnost, pa i seksualnu aktivnost.

Ukoliko želimo zadržati više podmlatka oplođenu je ikru potrebno premjestiti (u akvarij ili omanje bure) jer su je zlatne ribice sklone pojesti. Ja obično, u sezoni mriještenja, u jezerce 'ubacim' veći snop krocnja koji posluži kao 'medij' na koji se ikra prihvati. U stranim petshopovima moguće je nabaviti posebne 'svežnjeve za mriještenje', načinjene od najlonskih niti, no krocanj mi se čini boljim rješenjem. 

Mriještenje zlatnih ribica uzbudljiv je prizor: mužjaci žustro plivaju uz bok ženki, jezerce kao da 'proključa' od uskomešanih ribljih tijela. Različite vrste zlatnih ribica mogu imati zajedničko potomstvo. U mojim jezercima uspješno se pare 'komete' i 'shubunkini'. Međutim, veći broj mužjaka 'kometa' može ženke 'balerinki' tako iscrpiti da nakon mriještenja uginu.

Pouzdan znak da se zlatne ribice pripremaju za mriještenje su bijele točkice koje se pojave na škržnim poklopcima mužjaka a koje ne treba 'zamijeniti' za neke nametnike. Upravo se to meni dogodilo u prvoj sezoni mojih jezeraca, zabrinula sam se, a potom se sama sebi nasmijala kad  sam iz literature saznala o čemu se ustvari radi.

Male se zlatne ribice izlegnu nakon otprilike 48 sati, sićušne su, a dok odrastaju su tamne, gotovo crne, pa potom postepeno dobivaju karakterističnu 'zlatnu' boju. Priroda se pobrinula da ih na taj način bolje skrije od grabežljivaca, pa i vlastitih roditelja.

Svake godine među mladim zlatnim ribicama biram lijepe primjerke, a ostatak podmlatka poklanjam. Veterinar koji se brine o mojim mačkama ima ribnjak pa se ne moram brinuti kako zbrinuti 'viškove', on ih rado preuzme.


Podmladak 'zlatica' tijekom ljeta držim u posebnom buretu koje služi kao riblje 'jaslice, a ujesen ih premjestim u sobno jezerce gdje provedu prvu zimu da bi ih u proljeće premjestila u vanjska jezerca.

Tema na forumu

 

autor teksta: Rusalka
broj čitanja: 17645

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi