Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Moj početak - cariba

Rubrika: Naši počeci

Evo da i ja predstavim svoje početke. Prve ribice – dva gupija – dobio sam s nekih sedam godina. Naravno, stavljeni su u bocu od pet litara s malo kamenčića i jednom biljkom iz susjedne bare - to je bio najbolji akvarij ikada, bar za mene . Tako je izgledalo nekih godinu dana, čak je bilo i mladih gupija, sve to bez ikakvih kemija, cikliranja,... kada bi se zamutilo, pipovača unutra i to je to! E, kad se boca napunila malim gupićima bilo je vrijeme za drugu i bilo je OK, sve dok mama nije nabavila sijamsku mačku koja je pohvatala odrasle ribe, a bocu prevrnula na pod pa je gupija bilo po cijeloj kući - 1:0 za mačku.

 

Nakon toga, jedna duga pauza (zašto ) i onda dolazi akvač "čak" od 30 litara - prava mrcina - i u njega uvalim dva karasa i jednog kulija koji je nekoliko puta iskočio van a na kraju je i ostao ispod police .

Voda je stalno mutna, neprestano mijenjanje vode i tako unedogled . Dobivam prvu božićnicu i odlučim je potrošiti na akvarij. Taj dan palim svoju tempru i pravac Zagreb, kupujem ovog 120 litraša kojeg imam i sad. Naravno i podlogu, mangrov panj, kamenčiće i dvije biljke anubiase .

Postava akvarija obavljena za jedan dan i tu sam napravio ogromnu grešku: akvarij pokraj prozora Također, kupio sam dva koridorasa i dva skalara a nakon tjedan dana više nisam vidio ni ribe, ni bilje, ni pozadinu - alge su ga rasturile. Naravno sve ispočetka, sve van i idemo ponovno (ali mičem akvarij od prozora jer mi je prodavač rekao da ga ubija sunčeva svijetlost). Dodajem i molije, švertove, puntiuse, neonke i naravno gupye . U akvariju totalna gužva - na kraju dobijem i dva ancistrusa koji su još uvijek tu .

E onda ugine ova, ugine ona i tako svaki drugi treći dan . Živci na sto ali ne odustajem (ispuštaj vodu, nalijevaj drugu, naravno ravno iz slavine bez ikakvih kemija) i na kraju sam kupio proiuzvod Nitrivec i dvije biljke Hygrophila corymbosa koje su valjda bile prekretnica u tome svemu, od tada sve savršeno sve puno malih gupija i molija, dok ja pametnjaković ne kupim dvije pirane (Pygocentrus cariba) koje su kao pravi biljojedi u roku tjedan dana opustošile sve oko sebe - nema riba, nema bilja . Ostali su samo ancitrusi i skalari. Poludio sam, a i žena naravno

Tada sam imao piranice i tako uživao u njima i sve to je bilo lijepo dok nisu narasle veličine dlana. Postale su opasne jer su tako udarale po staklu i lampama kad sam ih hrano da je to bilo užasno slušati . Prodajem ih u Zagreb i opet ispočetka.

IMG_0554.JPG
IMG_1452.JPG

 

autor teksta: cariba
broj čitanja: 6451

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi