Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Filtar za akvarij

Rubrika: Oprema za akvarij

Iako svi težimo što prirodnije akvariju, filtar je ipak neizostavan dio opreme. Akvarij je neznatan u odnosu na veličinu rijeka i jezera, stoga se u njem ni jedan  proces bez pomoći tehnologije ne bi mogao izmjenjivati brzinom kojom bi trebao.

Osim po njihovoj snazi, filtre dijelimo i na vanjske, hang-on (viseće) i unutrašnje. Viseće filtre neki svrstavaju pod vanjske – jer stoje izvana okačeni o rub akvarija. Postoje bolji i kvalitetniji filtri, kao i oni lošiji. Općenito je pravilo da je vanjski filtar (iste kvalitete proizvodnje i prilagođen litraži akvarija) puno bolji.

Uloga filtra je pročistiti akvarijsku vodu od nitrata, amonijaka, nepojedene hrane i ostalog smeća. Stoga razlikujemo mehaničku, biološku i kemijsku ulogu filtra. Bolji obavljaju sve tri, dok oni lošiji tek prve dvije uloge.

Mehanička uloga filtra je ukloniti svu „opipljivu“ prljavštinu iz vode: riblje fekalije, nepojedenu hranu, razne mrvice i sl. Spužva i vata unutar filtra zadržava sve navedeno na sebi.

Biološka uloga filtra je sudjelovanje u dušikovom ciklusu, odnosno uklanjanju amonijaka i nitrita iz vode. Spužva u filtru služi kao dom za sve dobre bakterijice koje revno obavljaju svoju biološku ulogu. Zato je najvažnije da nikada! ne perete filtarski materijal u vodovodnoj vodi već akvarijskoj vodi (naravno ne u akvariju već izvaditi malo vode koja se kasnije prolije). Pranjem u vodovodnoj vodi klorom ubijamo spomenute dobre bakterije i ponovno smo na početku tj. ni na čemu.

Veći filtar ne mora nužno obavljati bolje biološku filtraciju. Važna je površina medija tj. spužve u njem. Spomenula sam, to je dom za bakterije. Što je veća spužva, veći je i dom odnosno broj dobrih bakterija.

Kemijska filtracija znači uklanjanje kemikalija i neželjenih elemenata  iz vode. Ujedno i dodatno bistri vodu kako bismo u potpunosti uživali u našim akvarijima. Postiže se dodavanjem raznih medija unutar filtra, poput zeolita i  aktivnog ugljena.

Zamjena filtra
Ako ste kupili drugi filtar, morate se podsjetiti da u njem živi najveći broj bakterija potrebnih za dušikov ciklus. Zato ostavite desetak dana oba – i stari i novi filtar – da zajedno rade, kako bi bakterije iz starog obavljale svoju životnu ulogu dok se druge nastanjuju u novom.

Snaga filtra
Svaki filtar mora svojim kapacitetom odgovarati litraži vašeg akvarija. Tu vrijedi pravilo slično kao kod odabira grijača: odaberite onaj kojemu donja vrijednost odgovara litraži. Filtar gotovo da ne može biti prejak.

I malena opaska za kraj: iako velika većina akvarista govori " filter " kao u engleskom jeziku, vi budite ti koji tu riječ rabe u njenom pravilnom, hrvatskom obliku. Nije filter niti su filteri niti je materijal filterski; već je filtar, filtri, filtarski materijal.

broj čitanja: 5836

Izabrana riba:

  • Neolamprologus leleupi


    Ovaj grabežljivi ciklid nastanjuje kamenito područje jezera Tanganjika na dubinama do 15m. U divljini je predator pa se hrani kukcima i manjim organizmima, a u akvarijskim uvjetima prihvatit ce svak ...

    » Neolamprologus leleupi

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi