Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Paraziti, crvići

Rubrika: Bolesti riba

Ukoliko kod anusa vaših riba primjetite prisustvo crveno-bijelog parazita, riječ je o crvu iz roda Camallanus, vrsti koja zarazi ribu pa se u njoj razvija poprilično dugo. Tek kada seksualno sazrije spušta se skroz do anusa (a onda je duži od centimetra i uvijek ženka) i u stanju mirovanja ili nakon jela viri van, kako bi izbacio larve. I mužjaci su prisutni, no mnogo manji od ženki i unutar domaćina.

Zanimljivo je da su ti paraziti u prirodi uobičajena pojava i da ribe mogu dugo živjeti neometano s njima. No u akvarijima je to sve nekako drugačije - ribe su manje otporne i pod više stresa te im i inače možda "normalan" suživot sa ovim parazitom može donijeti smrt.

Camallanusi nikada ne ubijaju - ono što ubija jest sekundarna infekcija jer parazit, kada dodje do odrasle dobi, već poprilično iscrpi ribu.

Liječenje. Neki savjetuju sve i svašta dok neki kažu da je najjednostavnije i najbezbolnije - eutanazirati sve ribe, i u kompletu dezinficirati cijeli akvarij. Jako je zarazno! Čak i mokrim rukama se može prenjeti u drugi avarij.

Najčešće preporuke su zgnječiti češnjak te njegov sok umiješati u hranu i redovito ukapavati u akvarijsku vodu. Još efektnije je nabaviti lijek koji sadrži fenbendazol (u nas se nalazi u lijeku protiv parazita Panacur®) te malo praška također umiješati u hranu i vodu.

Larve parazita mogu preživjeti jako dugo i lijekovi ih NE ubijaju. No, mogu ih iz riba istjerati, posljedično će uginuti bez domaćina. A za to treba mnogo vremena i savjetuje se da se ne unose nove ribe najmanje 3 mjeseca nakon zadnjeg simptoma.

 

http://www.akvarijske-ribe.com/skupina.php?tsn=64169 (za one koje zanima više o taksonomiji ovih crvića) 

 

autor teksta: Gwyneeth
broj čitanja: 20628

Izabrana riba:

  • Copadichromis azureus


    Copadichromis azureus je jedan od ljepših "plivača" u Malawi jezeru. Prekrasne je plave boj, ističe se i veličinom koja u akvariju može doseći i do 25 cm. To je riba kojoj je p ...

    » Copadichromis azureus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi