Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Savršena fotka akvarija

Rubrika: Savjetnik za prave akvariste

Ako mene pitate, savršena fotografija akvarija ne postoji. Puno puta ste na forumu mogli pročitati nešto u stilu „akvarij super izgleda ali uživo je još ljepši!“.  A znate li zašto? Zato što je to istina! Nijedna statična slika ne može tako vjerno dočarati pokrete riba ili lagano lelujanje koralja na vodenoj struji, kao naš pogled uživo... Zato ne brinite ako vam se vaše fotografije ne čine savršenima, već poradite na nekim bitnim detajima kako bi vaše fotke bile što oštrije, zanimljivije, fokusirane, a samim time i ljepše ;)

Zato ćemo spomenuti nekoliko savjeta vezanih uz fotkanje akvarija i riba. :)

1. Stativ/stalak
To vam je definitivno na prvom mjestu! Nitko od nas nema savršeno mirnu ruku, to zaboravite. A miran fotoaparat je obavezan uvjet za oštru fotografiju. To ne znači da morate kupovati skupe stative.

Kao postolje za fotoaparat, može vam poslužiti gotovo bilo što. Npr. ja imam ovakav drveni tronožac na kojem inače stoji tegla sa cvijećem.

Ili možete iskoristiti one metalne ljestve koje 95% nas ima u kući.
Svaki, pa i najmanji pokret, može uzrokovati mutnu fotografiju. Iz tog razloga, fotoaparat obavezno postavite na nepomično postolje bilo koje vrste.

2. Vremenski okidač
Popularno zvan „timer“, a najčešće smo ga koristili za obiteljske fotke kad nas nije imao tko fotografirati. Većina aparata ima tu mogućnost, a daju vam i nekoliko mogućnosti na odabir, ovisno o vremenu koje vam je potrebno. Ja ga obično postavim na 2 sek, rijetko kad stavim više. Znači, "fotić" mi je na postolju, vremenski okidač je uključen i postavljen na dvije sekunde, ja stisnem gumbić na okidaču, a on napravi "fotku" dvije sekunde kasnije. Zašto? Zato da ne lupim "fotić" prilikom stiskanja okidača. Ovako on sam napravi fotografiju, a ona je oštra :)


3. Mrak
Fotografirajte akvarij po mraku! Zašto? Zato jer ćete napraviti puno efektnije fotografije. I zato jer ćete izbjeći odraze na staklu akvarija kao na ovoj slici.

To ne znači da morate čekati večer za akciju, možete jednostavno zamračiti prostoriju. No tada obavezno ugasite televizor da vam se nasred akvarija ne pojavi odraz voditelja dnevnika ili prognostičarka bujnog poprsja :D
"Fotke" akvarija u mraku puno su efektnije jer je i kontrast puno bolji. A mi "padamo" na te stvari. Sve je u mraku, samo akvarij je osvjetljen. Ma prekrasno!

4. Bljeskalica
Fotografirate li akvarij u mraku, a aparat vam je postavljen na „AUTO“, upalit će vam se bljeskalica (flash) i doslovce upropastiti potencijalno dobru fotku. Zato je trebamo eliminirati. Ukoliko imate tu mogućnost, isključite bljeskalicu. Ukoliko imate fotoaparat popularno zvan „idiot“ (svi ga imamo!), prevarite njega i njegovu optiku staveći preko bljeskalice nešto potpuno neprozirno i nepropusno za svjetlost. Npr. zalijepite komadić crne „izolirke“.
"Fotić" će "mislit" da ima dovoljno svjetla (zbog bljeskalice), a samim time smanjit će ekspoziciju.
No u tom slučaju moguće je da će fotografija biti tamnija, stoga je potrebno na aparatu pojačati osvjetljenje ili podebljati rasvjetu u samom akvariju. ;)

5. Zooooooom
Slobodno koristite uvećanje (zoom) prilikom fotografiranja akvarija. Ali uz dva uvjeta. Prvi uvjet je da morate imati postolje za nj, jer prilikom uvećanja, puno više do izražaja dolazi nemirna ruka. A drugi uvjet je da koristite samo optičko uvećanje, nipošto ne digitalno. Zašto? Zato jer će vam digitalni zoom upropastiti uradak.
Digitalni zoom nije ništa drugo već povećanje kockica od kojih se vaša fotka sastoji. Samim time fotografija postaje mutna i beskorisna kao ova na slici.

Optički zoom je nešto sasvim drugo. On uvećava (približava) objekt fotografiranja pomicanjem svojih leća. Rezultat toga je uvećani objekt ali i oštra fotka :)

6. Brzina okidača
Želite li ovjekovječiti nemirne ribe, to će biti veliki izazov. Jer većina fotografija će biti mutna, upravo zbog brzih pokreta dotičnog modela kao na slici.

Imate li aparat bogatiji funkcijama, sami možete podesiti brzinu zatvarača. Imate li običniji, tada na njemu potražite opciju slikanja objekta u pokretu. Najčešće je to sličica čovjeka koji trči ili opcija snimanja pod nazivom „Sport“. Time ćete osigurati veće brzine zatvarača i napraviti oštrije fotografije nemirnih ribica :)


7. ISO osjetljivost
Predstavlja osjetljivost filma na starijim aparatima (ASA). Na "digitalcima" predstavlja osjetljivost čipa na količinu svjetlosti. Što činiti sa ISO vrijednostima? Najjednostavnije rečeno, smanjite ih. Tj. ne povećavajte ISO vrijednosti jer ćete skupa s njima povećati i „šumove“ na fotkama. Zato, smanjite ISO koliko god to vaš aparat dozvoljava (100-200, ovisno o "fotiću").

Ako vam aparat ne dozvoljava mijenjanje ISO vrijednosti ili nema tu mogućnost, to ne znači da ne možete napraviti dobru fotografiju;) Samo se poslužite ostalim savjetima i puno ćete postići.

8. Pripremite akvarij
Vjerojatno znate da profesionalni fotografi mjesecima pripremaju akvarij za onaj jedan dan kad će ga fotografirati. Naravno da to nitko od vas ne očekuje niti zahtijeva ali neke pripremne radnje ipak napravite. Na prvom mjestu očistite točkaste zelene alge sa stakla jer vam one zaklanjaju pogled u akvarij i sliku čine mutnom ;)

Akvarij fotografirajte nakon izmjene vode. Voda je tada čista i prozirnija, a to se očituje na fotografijama. Naravno, ne fotografirajte odmah po izmjeni vode i čišćenju filtra, već nakon što se voda izbistri ukoliko ste ju čišćenjem zamutili. I pripazite da vam se neki ancistrus ili pleho ne "nakelji" na staklo prilikom fotografiranja ;)

9. Napravite  1 000 000 fotografija
Ok, ne doslovce milijun (iako ne bi bilo loše), ali u svakom slučaju puno! Koliko god ste platili svoju foto opremu, fotografiranje vas ništa ne košta, potpuno je besplatno. Zašto? Zato jer imate digitalni fotić za kojeg ne trebate kupovati filmove. Uistinu možete napraviti milijun fotografija besplatno! Zamislite koliko novaca biste potrošili na filmove kada biste htjeli napraviti 100 dobrih fotografija akvarija... A ovako možete fotografirati do mile volje i brisati one kojima niste zadovoljni. Zato budite uporni i imajte na umu da i profesionalni fotografi nikada isprve ne naprave dobru fotku akvarija. Uvijek je to jedna od stotinjak "fotki" u nizu ;)

10. Deseto i posljednje!
Profesionalni fotografi koriste računalne programe za korigiranje, poboljšanje i dodavanje raznih efekata svojim fotografijama. To je posve normalno i dopušteno, a ujedno i jedan od razloga ljepote njihovih fotografija ;)
Što još reći osim da počastite oči naših forumaša fotografijama svojih akvarija i organizama koji u njima žive. Napravili ste dobru fotografiju? Odlično! Sačuvajte je i pošaljite na forum da joj se svi divimo :) Nema veze što se na njoj vidi da imate nešto algi po panju - imam i ja pa se ne hvalim :D

 

autor teksta: Hrvach
broj čitanja: 28111

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi