Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Odabir akvarija

Rubrika: Uspostava akvarija

Iako svaka stranica na netu sadrži manji ili veći tekst o postavljanju i uređenju akvarija, radili smo nekoliko velikih pogrešaka koje su nam otežale trenutke održavanja ili su pak bile kobne za ribice. I zato je važno dobro pročitati ovaj tekst prije no što se bacite u ove riblje vode.

Sjećam se svojih početaka. Ušli smo u dućan i tamo sam se prvi puta sustrela s tim zaraznim ribicama. Šarenilo posvuda potpuno me opčinilo. Nekoliko puta poslije svraćali smo i uvijek smo se trebali zadržati tamo. Onda smo jednoga dana uzeli mali oglasnik u ruke i odjurili u Sisak po polovni akvarij. Naš prvi akvarij.

Toliko presmiješnih nelogičnosti i pitranja se motalo našim glavama (ne, nismo bili djeca , dapače, vukli smo svoje za sobom) da vam jednostavno moram objasniti pojedinačno za što služi koji dio. Na povratku iz Siska i s akvarijem u prtljažniku, zaletjeli smo se u Baumax po ribice. Hvala Bogu da smo to spomenuli prodavaču i hvala prodavaču da je suspregnuo smijeh i hvala dućkasu na educiranom prodavaču. Ako sada ne shvaćate što je u našem postupku bolo toliko čudno, budete čim pročitate tekst.

Akvarij - stakleni, šesterokutni, kutni, kugle... sve i svašta. No računajte na to da su ribice najsretnije u klasičnom četverokutnom domu. Zaobljeno staklo kvari im vid i otežava orijentaciju. Nadalje, što je površina vode veća, bolja je izmjena kisika i ugljičnog dioksida jer se to odvija na površini. Dakle s istom litražom, onaj akvarij koji je uži a dublji imat će slabiji protok kisika i automatski ste ograničeni na ribe kojima je dovoljno manje kisika a vi ćete češće trebati održavati akvarij promjenama vode i  čišćenjem.

Može se kod staklara dati izraditi samo staklo i tu računajte na cijenu od cca 2,3 kn/litri. Možete kupiti samo staklo (a to znači staklo, bez poklopca, rasvjete i sl.) ili možete kupiti gotov komplet čija je cijena drastično veća. Najjednostavnije je tako učiniti, no ako se odlučite otići staklaru najprije pogledajte njihove prijašnje uratke, jer postoje jako lijepi i povoljni, ali i strašno loši i nimalo lijepi.

Koliko god da vam ovo nevjerojatno zvuči, što je veća litraža, to je lakše održavanje. Vode je više, to znači manje zagađenja i potrebna je manja učetalost izmjene vode. Za početak se preporučuje najmanje 80 l, a najviše 200 l jer sve iznad toga zahtjeva veliki, veliki novčani ulog. Možda vam to sada zvuči puno litara, ali čim da doma raspakirate, počnete saditi bilje i kupovati ribe, odmah ćete štedjeti za nešto veće.

Osim po vrstama vode (slani, bočati i slatkovodni akvarij), možemo ih podijeliti i po temperaturi vode: na tropski i hladovodni (za zlatne ribice). Svaki od tih vrsta akvarija zahtijeva neku svoju specifičnu opremu.

Za svaki akvarij veći od 40 l preporučujemo postavljanje stiropora debljine 1-2cm, kako ne bi došlo do pucanja stakla zbog neravnomjernog (grbavog) opterećenja po donjoj stijenci.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 766587

Izabrana riba:

  • Cynotilapia afra


    Kingsizei još nema svoju sigurno poziciju u sistematici - neki tvrde da je varijetet Cynotilapia afre, no većina zagovara njihovu pripadnost rodu Pseudotropheus. Dolazi nam u dva varijetet ...

    » Cynotilapia afra

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi