Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Uradi sam (DIY)

Drvo za akvarij

Jedan od najljepših ukrasa u akvariju, naravno pored biljaka i riba,je zasigurno korijen drveta, koji osim svoga estetskog i vizualnog doprinosa ljepoti naših akvarija ima i svoje korisne funkcije: . Svako drvo u određenoj mjeri, više ili manje, zakiseljava vodu. Takva kiselija voda je potrebna nekim vrstama riba- tetre, neonke, diskusi... . Osim zakiseljavanja vode drvo u akvariju služi nakim vrstama riba i kao hrana- algari Najbolji i najčešće ... Drvo za akvarij »

Izrada moonlight rasvjete

Za izradu moonlight rasvjete potrebno je: - plave LED, 2 ili 4 ili 6 kom., ako vam trgovac ponudi, uzmite one od više milicandela,promjera 5 mm. - adapter 220V/9-12 V istosmjerno, od starog mobitela, igračaka ili jednostavno s placa. - trimer potenciometar od cca. 500 -1000 ohma - ako imate žičani dobro, ako ne, može i obični i po mogućnosti da je u plastičnim kučištu. - nešto tanje žice u dvije boje - lemilica - cin za lemljenje - kabelska kanalica, recimo 15 x 15 mm. - dvostrana samol ... Izrada moonlight rasvjete »

Ormarić za akvarij

Ukupno sam potrošio 1000kn. Možda nešto manje, jer u tu računicu je uračunato i nešto novog alata (dva lista za pilu, glodalo za ivericu, set svrdala za drvo), te materijal koji nisam potrošio (1kg elektroda, temeljna boja za željezo). Mogao sam nešto uštedjeti na načinu kantiranja iverala i na kvaliteti panta, ali nisam! Uzeo sam najskuplje i,bar se nadam, najkvalitetnije . Želio sam da bude čvrsto i lijepo, a opet funkcionalno i jednostavno. E ... Ormarić za akvarij »

Popravak stare filtarske pumpe

Uz akvarij mog dobrog susjeda dobio sam i filtar Bilo je to ovako; prošle zime susjed Firis dođe do mene na čašicu razgovora i čašicu, dvije, viliamovke. Riječ o ovom, riječ o onom... i padne tema o garažama. ŽŽali se susjed kak mu je garaža zatrpana svakakvim govnarijama, tako da nema šanse parkirati auto, kako mora uskoro si dati truda  to počistiti i znam li nekoga tko bi htio akvarij koji stoji u garaži već pet godina!? Ja: "Kakav akvarij!!!???" ... Popravak stare filtarske pumpe »

Filtar od 10-ak kuna za omanje akvarije

Kad vam zatreba neki filtarček (za karantenu, mrijest i sl. potrebe) možete ga lako izraditi od stvari koje već ionako imate bavite li se akvaristikom (i volite krastavce ). Prvo potrebne stvari: 1. teglica za krastavce , no dobro može i od cikle, , bilo kakva staklena posuda, po mogućnosti s poklopcem onim "originalnim", ali nije nužno. 2. "Ššlaf za zalijevanje vrta" , odnosno samo 20-30 cm crijeva (ovisno o veličini teglice koju ste pronašli) 3. Mala tanka ... Filtar od 10-ak kuna za omanje akvarije »

Privremeni vanjski filtar za 40 kn

Ovaj filtar koristim za karantenski akvarij od 60 litara, a u pogonu je dva tjedna i još nije prospustio vodu na neželjenim mjestima. Materijal:Kantica od marmeladepumpa 350l/h (kineska, 30 kn, možete je nabaviti u nekim zoo trgovinama)) crijevo pvc koljeno od el. cijevi punjenje po želji (vata, "keramika",...)  Pumpa: Da je bolji od nekih tvorničkih filtra u to sam se sam uvjerio. Ovaj filtar pogoni pumpa od 350l/h, a materijal su vata i keramički valjci. Po tome, puno pu ... Privremeni vanjski filtar za 40 kn »

Hranilica - rješenje za GO

Potrebno: pištolj za plastikuskalperplastična posudicaanalogni timerOvi prstenovi služe za slaganje otvora za hranu. Stane jako puno hrane u posudicu. 3 kom = 6 kn. Napravio sam 3 hranilice za 3 akvarija. Princip rada:Plastična kutijica zaljepljena je za tajmer (bolji je sa sedmodnevnim programiranjem) pa se cijela stvar neprestano vrti. Zbog rotacije ukočeni otvori na cjevčicama zahvaćaju hranu u kutijici i u određenom trenutku hrana ispada na drugi kraj van. Pomičnim prstenom oko ukočenog kra ... Hranilica - rješenje za GO »

Spasite puknuti grijač

U ulici mi je tvornica medicinske ambalaže, a oni proizvode epruvete koje su vatrostalne. Nisam baš dobio epruvetu jer je kontrola stroga, ali uzeo sam neki škart koji nastaje pri proizvodnji epruveta. Naime, te epruvete se proizvode tako da se iz ekstrudera izvlače dugačke cijevi od stakla, i kroz njih upuhuje zrak, tako da na kraju postoji jedna rupica...logično. Te se cijevi kasnije režu i oblikuju. Portir mi nije smio dati epruvetu, ali mi je velikodušno prepustio ulazak u kontejner gdje sam ... Spasite puknuti grijač »

Pozadina

Stiropor 8cm, obrađivan nožem, noktima, zubima...i na kraju najbitnije, opaljen vatrom. To ti je potrebno, da površina ostane "fiksirana", odnosno da se više ne trusi. Naravno, s plamenom oprezno i sistematski, da se ne otopi i ono što ne bismo htjeli. Najpametnije je kupiti upaljač na plin za paljenje plinskog štednjaka, no onaj s produženom cjevčicom, jer se obični upaljač počne rastapati. Još bolje, kad bi se moglo doći do brenera (letlampe). Kada smo oblikovali stijenje, na red dol ... Pozadina »

Drveni poklopac

Odlučio sam urediti akvarij dimenzija 100 x 50 x 50, koji mi je doma već nekoliko mjeseci zjapio prazan:Imao sam metalno postolje, ploču stiropora debelu 2 cm, akvarij, grijač, vanjski filtar i pumpicu za zrak. I onda sam jedan dan odlučio od tog akvarija učiniti topli dom za razne žive organizme poput ribica, biljaka, bakterija i nešto algi (po mogućnosti korisnih ).Naravno, za svaki takav topli dom, potrebno je imati riješene važne životne uvjete. Ono što je meni nedostajalo bila je podloga (s ... Drveni poklopac »

Pozadina2

Materijal:stirodur, debljina 3cm, silikon, prozirni, masa za fugiranje.Alat: skalper, fen za skidanje laka sa stolarije, mala "fangla" i mala "špahtla",kist 2 cm. Izbočine su rađene ljepljenjem komada stirodura debljine 3 cm na osnovne 3 ploče, od kojih su dvije bočne i zadnja iste debljine. Ponekad je priljepljen i 3. komad, jedan na drugi, grubo rezani skalperom. Tako dobivamo mjestimično različite debljine od 3-12 cm. Sve to je lijepljeno prozirnim silikonom, bez šted ... Pozadina2 »

Poklopac od šperploča

Poklopac je izrađen je od 10mm šperploče. Najprije sam izbušio sve potrebne rupe. Aluminijske profile sada pričvrstiti i priljepiti aluminijsku foliju radi bolje refleksije svjetlosti. Sve zalijepiti vodootpornim ljepilom za drvo i pričekati dok se osuši. Nakon toga iznutra 3 puta premazati bezbojnom akril-bojom (koja se može razrijediti vodom). Kad se sve dobro ošusi sve fuge iznutra sa silikonom zatvoriti iz sigurnosnih razloga i izvana obojati akrilnom bojom po želji. ... Poklopac od šperploča »

Pozadina (stiropor i treset)

Evo tu je i moja pozadina.Stiropor se izreže na veličinu i po želji modelira.Smolu nanositi na stiropol i posipati sa mješavinom od pijeska i presijanim tresetom.Još jednom premazati smolom. Slika gotovog akvarija: ... Pozadina (stiropor i treset) »

Hlađenje vode pomoću ventilatora s termostatom

Ventelatori se upale kad temperatura vode dosegne 28°C. Uz pomoć ventilatora se može smanjiti temp. za 2-3 stupnja. Nije potrebno uzeti baš3, može i 1 ili više, samo je bitno da se vanjski zrak upuhuje unutra. Ja sam stavio 3 zbog bolje cirkulacije zraka pod poklopcem. Kod lijevog i desnog ventelatora zrak se kreće u opisanom smijeru, a kod srednjeg obrnuto. U principu se senzor može i izvan vode postaviti, ali lakše je mjeriti temperaturu vode i, kad se ona ugrije, onda paliti ventilatore ... Hlađenje vode pomoću ventilatora s termostatom »

Moonlight efekt

U maloj kutijici na lijevoj strani nalazi se jedna bijela LED dioda moolight efekt i senzor koji je pali kad se svjetlo ugasi. U planu su nacrtane 3 LED, ali može se uzeti više ili manje. Otpornike prije LED-ova mora se birati prema vrsti (boji) LED-a. Platine sa smještene u jednoj kutijici izvan akvarija. Kablove senzora sam produžio i, kako se na slikama vidi, sve stavio u jednu od epruveta. Sa silikonom zatvorio da ne uđe voda. Epruveta se potopi u akvarij. Epruvete možete kupiti u lj ... Moonlight efekt »

Izabrana riba:

  • Pangio kuhlii

    (kuli)


    Ovu miroljubivu ribicu najvjerojatnije nećete viđati danju u svome akvariju, pogotovo ako je sama. To su jatašice kojima treba društvo od najmanje pet ribica, kako bi se osjećale sigu ...

    » Pangio kuhlii

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi


Dodajte svoj link