Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Uspostava akvarija

Odabir akvarija

Iako svaka stranica na netu sadrži manji ili veći tekst o postavljanju i uređenju akvarija, radili smo nekoliko velikih pogrešaka koje su nam otežale trenutke održavanja ili su pak bile kobne za ribice. I zato je važno dobro pročitati ovaj tekst prije no što se bacite u ove riblje vode. Sjećam se svojih početaka. Ušli smo u dućan i tamo sam se prvi puta sustrela s tim zaraznim ribicama. Šarenilo posvuda potpuno me opčinilo ... Odabir akvarija »

Smještaj akvarija

Prije no što odlučite napuniti akvarij, morate ga smjestiti tamo gdje će stajati. Podsjećam vas da litra destilirane vode teži 1kg, a vi naravno, nemate destiliranu već onu s kamencom, metalima i inim stvarima koje se nalaze unutra. Znači, izbijte iz glave svaku ideju o naknadnom pomicanju istog, osim ako ćete ponovo prazniti, premjestiti, pa napuniti akvarij i time zakomplicirati život sebi i ribicama. Akvarij je poželjno imati na mjestu koje je sklonjeno od učestalog prolaza, tj ... Smještaj akvarija »

Priprema akvarija za život riba

1. Sad kad ste sve kupili i smjestili akvarij na željeno mjesto, prvo nasipajte šljunak, cca 2-3 cm debljine. Ne zaboravite stiropor ispod akvarija. Ako nemate stiropor pri ruci i prenestrpljivi ste sačekati do ponedjeljka da se otvore trgovine, može naka meka spužva, npr. puzzle-slova, samo pazite da ne zaboravite ODMAH nadomjestiti ih dok dijete nije "skužilo" da mu nedostaju 2. Postavite panj i ostale ukras ... Priprema akvarija za život riba »

Cikliranje akvarija

S obzirom da je akvarij vrlo nestabilan i zatvoren sustav u kojem živa bića obitavaju i upražnjavaju tri osnovne funkcije (disanje, hranjenje i lučenje otpadnih tvari putem mokraće i stolice), neminovno je da se u akvariju skupljaju i toksični produkti njihovog metabolizma. Kako bismo akvarij oslobodili opasnih spojeva i elemenata, moramo stvoriti uvjete za život bakterija koje se "hrane" i razgrađuju komplicirane molekule štetnih amonijačnih spojeva u manje ili nimalo štetne jednostavne dušič ... Cikliranje akvarija »

Ph, KH i CO2 i njihova važnost i ovisnost

Očito je da je u akvaristici najbitniji element voda. Voda ima svoja fizička (temperatura, boja...) i kemijska (kiselost, tvrdoća, količina otopljenih plinova). Koncetrirat ćemo se na kemijska svojstva vode pošto se ona ne mogu ocijeniti pogledom i mirisom već je za njihovo mjerenje potrebno imati posebne testere (digitalne ili analogne ? listiće). Mijenjanje pojedinog kemiskog svojstva vode direktno utječemo na ostale. pH pH nije ništa drugo nego koncetracija otopljenih iona vo ... Ph, KH i CO2 i njihova važnost i ovisnost »

Kruženje dušika

Dušik, odnosno njegovi spojevi, su jako važni za biološku ravnotežu u akvariju. Uz pomoć određenih bakterija i nekih mikroorganizama, otrovni spojevi, čiji je glavni sastojak dušik, prelaze u druge, manje otrovne, zatim u neopasne, te na kraju čak i u hranjive spojeve. Unošenjem prvih organizama (riba ili biljaka), u akvariju započinje ciklus kruženja dušika, jer se od ribljeg izmeta, truljenjem listova biljaka i nepojedene hrane, počinje stvarati amonijak (NH ... Kruženje dušika »

Ribe za početnike

lat. naziv engl.. naziv hrv. naziv najosnovnije maks. veličina Ancistrus dolichopterus Bristlenose pleco Čekinjasti som algojed, rib ... Ribe za početnike »

Promjena vode

Izmjena vode U principu to ovisi o kvaliteti i snazi filtera, no računajte na 20% promjene svakih 10-14 dana. Voda treba ili odstajati 24 sata, ili u nju uliti neko sredsatvo za pripravku vode (aquatan, aquasafe...) i pustiti je nek odstoji 3,4 sata, što je puno bolje rješenje jer aquatan veže za sebe klor i teške metale kojih ima u vodovodnoj vodi, a u toj količini može biti pogubno za ribe. Kako promijeniti vodu? Možete dignuti poklopac pa grabiti nekom posudom, al ... Promjena vode »

Treset - snižavanje Ph vode

Treset može poslužiti kao podloga za bilje koje zahtjeva kiseliju podlogu, ali u akvaristici se češće koristi za snižavanje pH vrijednosti vode, koja je u Hrvatskoj lužnata. Koristimo ga i kao tonik za ribe jer u vodu otpušta crvenkasto-smeđu tekućinu koja blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu riba. Mnogim je akvaristima lijepa smeđa obojanost njihove vode. Šaka granuliranog treseta, kojeg se može nabaviti u svakoj trgovini za kućne ljubimce, dovoljna je da tonirate ok ... Treset - snižavanje Ph vode »

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi