Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Promjene na vodi i alge

Općenito o algama i njihovom suzbijanju

Ova priča ima posebnu čar: seže u daleku, daleku prošlost, dublje od 3 milijarde godine, do prastarih oceana... i spajaju nas, ovo vrijeme i ove vode. Spajaju prošlost i budućnost; spajaju ovdje i tamo u jednu, jedinu točku izvan našeg shvaćanja dimenzija. Prvenstveno, nemoguće je život zamisliti bez njih, a kamo li jedan zatvoren, malen sustav poput akvarija. Premalo znamo o njima i počelo me ljutiti kada vidim kako na njih gledate kao na neke štetočine. Nisu; pa ... Općenito o algama i njihovom suzbijanju »

Vrbom protiv algi

Nakon čitanja raznih stranica po netu u borbi protiv algi koje su glavni problem u našim akvarijima, "naletio" sam i na nekoliko tema s vrbom. Vrba je biljka iz roda Salix koji okuplja do 350 vrsta. Obično raste kao drvo, iako može poprimiti i formu grma. Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive, a često dolazi do lomljenja grana zbog njihove krhtosti. List je većinom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju. Vrba je dvodoma biljka k ... Vrbom protiv algi »

Čađa po bilju, poput prašine

Uzrok: smeđa alga, hrani se silicijem u vodi Rješenje: Poslastica su za ancistruse ... Čađa po bilju, poput prašine »

Crvići po staklu

Simptom: Sitni, 2-3 mm dugački bijeli crvići, najčešće po staklu akvarija Uzrok: potpuno bezopasni organizmi iz roda planaria - porodica planariidae - pojavljuju se najčešće uslijed viška nepojedene hrane. Rješenje. Smanjiti na prehrani riba i ne brinuti se - ribe će se za njih same pobrinuti, tj. pojesti ih.   ... Crvići po staklu »

"Ljuskice" na površini

Uzrok: Sastav te korice je šarolik. Stavljao sam pod mikroskop (preparat sam bojao po Gramu) i uspio determinirati; poluraspadnute biljne stanice, kristale vapnenca, najvjerojatnije kućna prašina,... Na moje veliko olakšanje, nisam našao ništa živo kao bakterije i slično. Rješenje: Lako se uklanja - površina se prekrije papirnatim ručnikom, koji se pažljivo skupi i ukloni bez cijeđenja. Dugotrajnu zaštitu  osigurat će plutajuća b ... "Ljuskice" na površini »

Previsok pH

Sniziti pH vode možemo na sljedeće načine: Prokuhati hrastovu koru i vodu dodavati u akvarij Ubacivati treset u filtar Upuhivati CO2 Izmjena trećine vode s destiliranom ili RO vodom; ili ukapavanje HCL-a (solne kiseline) u vodovodnu vodu. HCL drastično smanjujem tvrdoću vode, jer rastapa karbonate i magnezij. Upozorenje! pH skala je logaritamska, što znači da voda od pH 9 ima 10 puta više otpljenih H+ iona od vode s pH 8. i stoga spuštanje pH u akvariju može biti ... Previsok pH »

Manjak kisika

Uzrok: Vrućina, toplina istiskuje kisik prenapućen akvarij Rješenje:  Češće mijenjanje vode, 40% Smanjenje temperature vode Uključiti dodatni izvor aeracije i/ili usmjeriti protok iz filtra tako da mreška površinu Isključiti ili znatno smanjiti rasvjetu Ubuduće, smanjiti broj riba i povećati broj biljki ... Manjak kisika »

Mutna, bijela voda

Uzrok: Jednostanični organizami infuzorije Prejako svjetlo, previše nepojedene hrane u vodi Rješenje: potpuno zamračiti akvarij na 2, 3 dana drastično smanjiti kloličinu hrane Tema na forumu ... Mutna, bijela voda »

Zelena voda

Uzrok: Uzrokuje je jedna od najjednostavnijih algi u akvariju. Potpuno je neovisna o sidrištu, pa tako slobodno pluta u vodi Rješenje: VRBOVE ŠIBE 1. U akvarij staviti nekoliko grančica vrbe, starih 1-2 godine, promjera oko 1,5 cm i 1m dugih 2. nakon 3-4 dana granje će poceti puštati korijenje i voda će se lagano početi bistriti 4. nakon sljedeća 2-3 dana mati ćete kristalno čistu vodu 5. uklonite vrbove grane, inače će vaše bilje gladovati VODEN ... Zelena voda »

Masna površina

Uzrok: Uzrokuje je povećana količina proteina (aminokiselina), masti i ostalih nepolarnih molekula netopljivih u vodi. Moguće rješenje: Možemo je se riješiti na sljedeće načine: 1. Kemijskom filtacijom (npr. aktivni ugljen u filtru) 2. Mehaničkim skupljanjem s površine (surf. skimmer, ili ručno skupljanje pomoću papira) 3. Usmjeravanjem protoka vode tako da uzburkava površinu 4. Kupnjom jačeg filtera s većim volumenom i protokom. Veći sloj upućuje nas na p ... Masna površina »

Trovanje amonijakom

Simptomi: ribe miruju pri površini, slijepljenje peraje, upaljene škrge, neugodan miris vode   Uzrok: Premalo "dobrih" bakterija koje razgrađuju amonijak, a razlozi mogu biti: Prerano ubacivanje riba u nedovoljno zacikliran akvarij. Pranje filtar materijala u vodovodnoj vodi Prenapućen akvarij i sl. Rješenje: Odmah promijeniti 50% vode (bez odstajanja i bez tretmana aquasafeon i sl. proizvodima za pripremu vodu) - klor  je &scar ... Trovanje amonijakom »

Cijanobakterije

Simptomi: Sluzavi zeleni pokrov po dnu, bilju, ukrasima,... Rješenje: Htio bih samo rezimirati svoje iskustvo u borbi sa cijanobakterijom (CB), a ako nekog zanima više o CB može se pronaći na webu. Samo treba naglasiti da neki CB zovu i modro-zelena alga (BGA), međutim ovdje se ne radi o algi nego o bakteriji što je vrlo bitno. Dakle, pojava CB u vašem akvariju pokazuje da je akvarij inficiran. Isto tako na webu postoje razni 'recepti' kako se riješi ... Cijanobakterije »

Cijanobakterije, sluzave iliti modrozelene alge

Započinjem ovo poglavlje njima jer mislim da zadaju najviše glavobolje od svih drugih algi kada se pojave. Teško ih je ukloniti, a štetne su jer mogu prekriti i ubiti bilje. Pogoduje im prekomjerno hranjenje riba, tj. mnogo organskog otpada, neadekvatna rasvjeta (često je tu riječ o prejakoj izloženosti dnevnom svjetlu) te visok udio nitrata. "Dobiti" ih nije teško: prisutne su posvuda, poput najveće pošasti. U svakom djeliću Zemlje, gdje ima imalo svjetlosti i vlage. Ustavite tek malo ... Cijanobakterije, sluzave iliti modrozelene alge »

Kako sam se riješio cijanobakterije

Htio bih samo rezimirati svoje iskustvo u borbi sa cijanobakterijom (CB), a ako nekog zanima više o CB može se pronaći na webu. Samo treba naglasiti da neki CB zovu i modro-zelena alga (BGA), međutim ovdje se ne radi o algi nego o bakteriji što je vrlo bitno.Dakle, pojava CB u vašem akvariju pokazuje da je akvarij inficiran. Isto tako na webu postoje razni "recepti" kako se riješiti CB: te povećanje protoka, te dodavanje biljaka, te mijenjaj vodu, te nemoj mijenjati vodu, te gasi svjet ... Kako sam se riješio cijanobakterije »

Izabrana riba:

  • Haplochromis obliquidens


    Držanje u akvariju: Držanje ove ribe nije nimalo zahtjevno. One mogu biti agresivne, ali to se obično događa samo u manjim akvarijima. U akvariju bih trebalo biti kamenja da se ribe osjećaju ...

    » Haplochromis obliquidens

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi