Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6
akvarij

Vrtni ribnjaci

Mriještenje zlatnih ribica

Zlatne ribice mrijeste se više puta godišnje. Mriještenje obično uslijedi nakon naglijeg otopljenja i zagrijavanja vode u jezercu... ... Mriještenje zlatnih ribica »

Oblikovanje vodene površine

Voda, kao ni jedan drugi element unutar vrta, unosi u prostor poseb­no privlačne promjene koje se očituju u zrcaljenju okolišu, zvukovima i pokretima. Čak i kad je zamrznuta, njezina površina upečatljivo predstavlja kontraste boja i tekstura. Ribnjak je vrlo popula­ran oblik vodene površine, no postoje i drugi oblici, poput slapa, vodoskoka ili potoka. Vodena površina u vrtu omogućuje vam uzgajanje brojnih biljnih vrsta koje ne mogu rasti u drugim uvjetima, ... Oblikovanje vodene površine »

Uzdignuti ribnjaci

Zidovi uzdignutih ribnjaka moraju biti dovoljno snažni da izdrže pritisak vode. stoga nije loše potražiti pomoć profesionalaca. Za razliku od ukopanih ribnjaka, ovi su ribnjaci osjetljivi na oštećenja od mraza.IzgradnjaNajbolji način izgradnje uzdignutih ribnjaka jest postavljanje dvostrukih zidova, sličnih pregradnim zidovima u kući. Vanjski zid može biti napravljen od kamena ili opeka. Unutrašnji zid zaklonjen je od pogleda, a može se napraviti od jeftinijih cigli ili kamena. Oba zida moraju b ... Uzdignuti ribnjaci »

Lopoči

Elegantni plutajući cvjetovi i bujni listovi lopoča (Nymphaea) ukras su svakoga vodenog vrta, bez obzira na to je li nastao djelovanjem prirode ili oblikovanjem ljudskih ruku u neformalnom ruralnom ili formalnom gradskom okruženju.Cvjetovi lopoča razlikuju se po obliku - od potpuno rastvorenih i zvjezdastih pa do onih u oblika pehara. Raznolikost se očituje i u bojama cvjetova, koje ispunjavaju paletu od "čisto bijelih" ili krem bijelih preko zadivljujućih nijansi crvene, žute pa i pla ... Lopoči »

Oblikovani ribnjaci

Najjednostavnije je postaviti već oblikovane ribnjake koji su izliveni u fiberglasu ili plastici. Proizvode se u brojnim oblicima, a često imaju i "police" za uzgoj biljaka za plitku vodu. Ribnjaci izrađeni od fiberglasa skuplji su od plastičnih, no mnogo su čvršći i otporniji na vremenske neprilike, a vijek trajanja im je najmanje deset godina.PostavljanjeŠto bolje izravnajte mjesto i uklonite sve kamenje i krhotine. Kad je kalup ribnjaka simetričan, okrenite ga naopako, položite na z ... Oblikovani ribnjaci »

Prirodni ribnjaci

Većina ribnjaka privlači brojne predstavnike faune, i to u pravilu što je oblik ribnjaka prirodniji i neformalniji, to je privlačniji.Ovakvu vrst ribnjaka treba smjestiti na mjesto koje se može promatrati s kućnih prozora, ali ipak ne preblizu kući, jer bi to moglo otjerati čitav niz plašljivih predstavnka faune. Najbolje je na udaljenom dijelu ribnjaka posaditi malobujniju vegetaciju, koja će biti zaklon za takve životinjice. Takav ribnjak treba na jednom dijelu imati plitku obalu i sloj zemlje ... Prirodni ribnjaci »

Gradnja ribnjaka sa savitljivom podlogom

Većina novih ribnjaka u vrtu izgrađena je uporabom savitljivih podloga, odnosno obloga izrađenih od sintetske gume ili plastike, koje tvore nepropusnu branu između tla i vode. Ovakve se obloge proizvode u najrazličitijim veličinama, a mogu se i rezati te na taj način prilagoditi bilo kojem zamišljenom obliku ribnjaka. O mjestu i veličini ribnjaka odlučite prije nego što kupite oblogu. U određivanju oblika i provjeravanju očekivanog učinka možete si pomoći obilježavanjem pijeskom ili pomoću konop ... Gradnja ribnjaka sa savitljivom podlogom »

Mali močvarni vrt, samostalan ili kao dodatak jezercu

Lijep dodatak vrtnom jezercu i njegovu okolišu je – močvarni vrt. No, kako ga napraviti?Više je mogućih rješenja no najuobičajenije je - rupa u zemlji, s folijom na dnu, ispunjena glinastom zemljom za sadnju močvarnoga bilja, u koju je dobro dodati sitnoga šljunka i mahovine. Folija na dnu omogućava zadržavanje vlage, no treba je "izbosti" kako bi se osigurala drenaža. Umjesto folije može se koristiti i mrežasta tkanina.Močvarni vrt ne bi se nikada smio potpuno isušiti. Stoga ga treb ... Mali močvarni vrt, samostalan ili kao dodatak jezercu »

Biljke za vodene vrtove

Biljke su ključni element svakoga vodenog vrta. Bujni rast listova i cvjetova uzdiže izgled bazena i povezuje ga s ostalim dijelom vrtnoga prostora, a neke biljne vrste održavaju vodu bistrom. One koje ispuštaju kisik stvaraju povoljno okružje za ribe.Odabir biljaka koje su pogodne za vodene vrtove vrlo je širok i seže od onih koje dobro rastu u dubokoj vodi do onih kojima je potrebna vlažna zemlja samo oko vršaka korijenja. Najčešće se svrstavaju u šest skupina:biljke koje pročišćuju vodu, bilj ... Biljke za vodene vrtove »

Ribnjaci od betona

Čvrstoća betona prednost je u gradnji formalnih ribnjaka ili bazena, jer se taj posao može uspješno obaviti i na mjestima gdje lagana pjeskovita zemlja jako otežava, a često i onemogućava kopanje rupe, uzrokujući stalno urušavanje strana. Beton je trajan i pogodan za ribnjake gotovo svih veličina, a osobito za one kojima su potrebni okomiti zidovi, primjerice ribnjacima s većim ukrasnim ribama. S druge strane, izgradnja zahtijeva više znanja i iskustva nego što ga treba u postavljanju ribnjaka s ... Ribnjaci od betona »

Žabe u vrtnim jezercima: Da ili ne?

Za mene, vrtna jezerca bez žaba nisu potpuna. Kao polu-akvatična stvorenja, žabe se osjećaju ?kod kuće? i u vodi i na kopnu. Većina žabljih vrsta su izvrsni plivači /ronioci, skakači i penjači. Vaše zlatne ribice mogu izvoditi ?vodene balete?, no samo u vodi. Žabe će vam biti zanimljive i u vodi i ?na suhome?. Promatranje, fotografiranje i videosnimanje žaba može postati omiljeni ?sport? za vas, vašu obitelj i prijatelje. Žabe su izvrstan foto-motiv! Promatranje žabljih ?vještina? pružat će s ... Žabe u vrtnim jezercima: Da ili ne? »

Vodoskoci, česme, potoci i slapovi

VodoskociStil i veličinu vodoskoka treba odrediti u skladu s bazenom koji ga okružuje te s cjelokupnim oblikovanjem vrtnoga prostora. Vodoskok se često rabi u formalno oblikovanom vrtnom prostoru kao element koji privlači pogled, no on posjeduje i druge vrijednosti. Može biti ukras koji uzdiže okomitu komponentu oblikovanoga vrta, zatim element koji u prostor unosi pokret, zvuk te čarobni vizualni efekt raspršivanja sunčeve svjetlosti. Uz sve nabrojeno, pažljivo osvijetljen vodoskok navečer izgl ... Vodoskoci, česme, potoci i slapovi »

Vodeni kupus/salata (pistia stratiodes)

Iako nema spektakularni cvat, poput vodenog zumbula ili lopoča, vodeni kupus je moj favorit među plutajućim vodenim biljkama, a možda i vodenim biljkama uopće. Svježa svijetlo zelena boja i baršunasta tekstura listova, oblik rozete s pet listova. Zadivljujuća sposobnost razmnožavanja.... Dva do tri primjerka kupljena na početku sezone ? nepregledno "more" na kraju sezone. Kako sezona odmiče, vodeni kupusi sve više prekrivaju površinu mojih jezeraca. I ja se veselim tomu jer: oni poboljšavaju kv ... Vodeni kupus/salata (pistia stratiodes) »

Izabrana riba:

  • Toxotes jaculatrix

    (riba strijelac)


    Živi u boćatoj vodi. Riba strijelac zadržava se ispod same površne vode zbog svog neobičnog načina prehrane. Hrani se kukcima - i to na način da, kada se kukac nađe na listu neke biljke ...

    » Toxotes jaculatrix

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi