Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Klasifikacija i evolucija

Klasifikacija

DO SADA SU ZNANSTVENICI OPISALI NAJMANJE 1,5 MILIJUNA životinjskih vrsta, i svakim danom opisuje ih se sve više. Ukupan broj živih životinja mogao bi biti oko 30 milijuna. Kako bi se uveo red u ovu nevjerojatnu raznovrsnost, biolozi se služe formalnim sustavom klasifikacije, u kojem su svi današnji i nekad živi oblici na planetu nazvani i organizirani u skupine (poznate kao taksa). Svaki tip životinje jedinstvena je vrsta, imenovana i uvrštena u skupinu koja sadrži vrste &sc ... Klasifikacija »

Evolucija riba

Život na zemlji gotovo je neograničeno raznolik ? posvuda nas okružuju biljke, životinje i drugi oblici života najraznolikijih svojstava. Otkako su ljudi shvatili da su fosili ostaci bića koja su nekoć živjela, trudili su se da ih protumače. Znanost koja se bavi pradavnim životom zove se paleontologija, a obuhvaća rekonstrukciju nekadašnjeg izgleda, načina života, ponašanja, evolucije i odnosa izumrlih bića. Ta znanost nam otvara nove vidike spram života na Zemlji. Prirodno ... Evolucija riba »

Ribe - evolucija

Ribe su bile prvi kralješnjaci koji su se pojavili na Zemlji, a predstavljaju i daleko najveću skupinu Vertebrata. Za razliku od ostalih velikih skupina kralješnjaka, ribe nisu prirodna grupa, već su neformalna skupina sastavljena od četiri razreda koja su tek u dalekom srodstvu. Tipična riba diše škrgama, ima tijelo prekriveno ljuskama, kreće se pomoću peraja i ektotermna je (hladnokrvna). Većina vrsta živi ili u slatkoj vodi ili u moru, ali nekoliko se vrsta seli iz ... Ribe - evolucija »

Najrazličitije skupine

Kralješnjaci i beskralješnjaci Najveće i najpoznatije životni na svijetu jesu kralješnjaci -životinje koje imaju kralješnicu. One uključuju najbrže životinje na tlu- u vodi, u zraku te najinteligentnije vrste, od kojih se jedna - Homo sapiens - ističe prema drugima. Svi su kralješnjaci međusobno povezani zajedničkim pretkom koji je živio prije nekoliko milijuna godina. Kralješnjaci predstavljaju manji broj danas poznatih životinjskih vrsta. Najveći b ... Najrazličitije skupine »

Što su životinje?

Životinje su višestanični organizmi koji energiju dobivaju probavljajući hranu. Sve životinje mogu pokretati barem dio tijela, a mnoge se mogu pomicati s mjesta na mjesto. Uz gotovo dva milijuna do danas opisanih vrsta te mnogo drugih koje čekaju da budu otkrivene, životinje su najraznolikija bića na Zemlji. Prije više od milijardu godina one su se prilagodile na promjenljiv svijet koji ih okružuje, razvijajući različite oblike života u borbi za preživljavanje. Sjedne strane, to s ... Što su životinje? »

Morske i slatkovodne ribe

Ribama su potrebni mehanizmi koji će održavati koncentraciju vode i soli u njihovu tijelu u stabilnom stanju. One ribe koje migriraju između slanih i slatkih voda, uključujući losose, paklare, morske pse i raže, imaju koncentraciju vode i soli u tijelu jednaku onoj u vodi oko njih. Međutim, većina riba ima drukčiju unutrašnju ravnotežu soli od okolne vode. Ta razlika predstavlja mogući problem zato što osmoza, koja se javlja u tkivima kao što su ona u ustima i škržnoj komorici, može dovesti do š ... Morske i slatkovodne ribe »

Izabrana riba:

  • Synodontis decorus


    Ovo je noćna riba i treba je se hraniti nakon što se ugase svjetla akvarija. Pa ipak, može se vidjeti i danju, najčešće u potrazi za hranim. Nemojte ih držati s manjim ribama, je ...

    » Synodontis decorus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi