Bjelouška je vrsta zmije koja obitava oko močvarnih podričja. Pošto kod nas nema močvara, mozemo je vidjeti (posobne za vrijeme vručih dana) kod rijeka, jezera, pa znaju zalutati cak i u Vaša vrtna jezerca. Ako vidite bjelousku nema panike. Bjelouska je mozda jedina vrtsa zmije koja NIKAD ne grize (barem ne ljude). Ona ima drugaciju taktiku obrane. Sikce i baca se ko luda. Zbog te njene obrane cini se opasna zmija, ali su vise opasne one vrste koje su sklupcane i mirne i samo sikcu. Zmije koje su mirne i samo sikcu cekaju priliku za napad tj. ugriz. Ali vratimo se mi na bjelouške. Odrasle bjelouške ja osobno ne diram (ne usudim se) narastu do 2 metra. Parenje pocinje u proljece kad zenka liježe jaja iz kojih se u svidnju vale mlade zmije. Zabiljezeni su i sluacji da je bjeloska tokom parenja napala covjeka. Bjelouskin mesi se satoji od:žabe, krastače, vodenjaci, ribe, punoglavci, nekad mali sisavci, puževi golaći, ptići u gnijezdu, druge zmije, daždevnjaci. Bebe se hrane punoglavcima i beskralježnjacima.
Bjelousku je najbolje uhvatiti za rep i lagano povuci lijevom rukom tako da desna klizi po tijelu dok ne dodje do glave. Ovih dana sam i ja ulovio jednu mladu bjelousku pa evo slikica. Znam da sigurno ima neko kome ovaj post izaziva gađenje jer se uzasno boji zmija i ljugave su mu i sve, ali ruku na srceb vjelouska je samo malo bezopasno stvorenje.