Početnička pitanja

Ako ne znate kamo svrstati post :)
no avatar
glava123
 
Poruke: 2
Pridružen/a: uto tra 13, 2010 9:55 am

Početnička pitanja

Poslao/la glava123 » čet ožu 31, 2011 8:35 pm

Pozdrav svima...

Gledajući sve te Vaše morske akvarije nemogu im odolijet pa se i ja pripremam pokrenut jedan. Ali prije toga imam više pitanja i nadam se da ću dobit neke odgovore.

Radi se o aqua 80x35x40 (cca110L) - trenutno su u njemu lampe 2xT8 - 18W (grolux i aquastar)

1.Mogu ih znači zamjenit za neke morske kao coral star ili marine , ali i te će onda bit od 18W ako se ne varam - a to mi se definitivno čine kao PREMALO svjetla na 110 L. Da li sam u pravu ili bi možda to funkcioniralo sa nekim nezahtjevnim koraljima ( koji su to uopće?) Koliko bi uopće bilo dosta svijetla za 110L (ok,znam da kažu što više ali opet koliko više?)


2.Da li je moguće napraviti Aq takve veličine bez sumpa (jer ga nemam baš gdje stavit)

3.Da li je moguće imat takav aqu bez skimmera ako u aqu držim samo meke koralje i eventualno (s vremenom naravno) 2-3 ribice ? Znam da bih ga trebao imati ali opet ako nemam sump narušava mi izgled aqu. Pretpostavljam da bez skimmera treba češće mijenjat more?

4.Može li se vanjski filter koristiti za kem. filtraciju i fosfat remover u njemu ili je bolje korisiti hang - on filter ako nema skimmera?

5. 2 cirkulacijske od cca 2000L su mi dosta za taj aqua?

6.Da li se može korisiti čista izvorska voda za nadolijevanje ?

7.Da li mi za početak uopće trebaju testovi (osim eventualno salinimetra) kad se akq ciklira i nema ništa osim živog kamena unutra?


Dosta pitanja za sad

TNX....

Avatar
nino
Administrator
Administrator
 
Poruke: 802
Pridružen/a: čet ruj 16, 2004 11:30 am
Lokacija: Donja Stubica

Re: Početnička pitanja

Poslao/la nino » pet tra 01, 2011 8:10 am

Lampe ti neće biti dovoljne, trebao bi nekako dograditi još dvije... tako da imaš dvije "plave" (npr MarineGlo) i dvije "bijele" (npr PowerGlo)....
Bilo bi dobro da su spojene na timer tako da se ujutro prvo pale dvije plave, a nakon pola sata preostale dvije bijele. Na taj način simuliraš zoru i sumrak pa se koralji lakše priviku na promjenu inteziteta svjetla. Većina koralja živi u simbiozi s fotosintetičkim algama,... alge se "hrane" svjetlošću, a koralji jedu te alge -> što je bolje svjetlo, više je algi i koralji se "debljaju"

Moguće je takav akvarij bez sumpa, no u tom slučaju trebaš "malo jači" vanjski filter,.... recimo ako imaš 110l akvarij, da na filteru piše da je za 400-litarne (slatkovodne).

Može i bez skimmera (iako ima malih unutarnjih skimmera koji se objese o rub akvarija na stražnju stijenku i gotovo se uopće ne vide i ne zauzimaju puno protora). Ako je bez skimmera preporučam neki hang-on filter koji će služiti za to da konstantno razbija povšinu vode na kojoj bi se inače stvorio "masni film".

Sama logika ti govori: bez skimmera i bez sumpa (nazovimo to "slabija filtracija") trebat ćeš češće mijenjati vodu.

Vanjski filter, naravno, može za kemijsku filtraciju,... stavi se u njega fosfat remover i ugljen...

Cirkulacijska pumpa je možda dovoljna i jedna (dvije neće škoditi), ako postaviš kamenje u sredinu i tako postaviš pumpe da voda kruži oko kamenja i po mogućnosti kroz kamenje tako da da mikroorganizmi u kamenju primaju frišku vodu.

Mislim da je bolje da ne koristiš izvorsku vodu jer je puna raznih otopljenih tvari, između ostalih i fosfata kojih se želiš riješiti. Previše fosfata = previše algi! Najbolja bi bila destilirana voda + morska sol (naravno, posebna "kupljena" morska sol, a ne ova da domaćinsktvo na kojoj piše "morska sol"!). Ta "prava" morska sol, osim soli (:)) obogaćena je i mikroelementima koji su potrebni koraljima.

Teoretski ti ne trebaju nikakvi testeri ako si siguran da je sve u redu :), no naravno, uvijek nešto ne štima, a ti nećeš znati što.

no avatar
glava123
 
Poruke: 2
Pridružen/a: uto tra 13, 2010 9:55 am

Re: Početnička pitanja

Poslao/la glava123 » pet tra 01, 2011 4:46 pm

E ovo je odgovor

Respect

Nino - TNx

no avatar
JosephVug
 
Poruke: 112
Pridružen/a: čet lis 05, 2017 10:36 pm
Lokacija: Antarctica

finest the level of caffeine processes for making the ideal

Poslao/la JosephVug » pet lis 13, 2017 6:20 am

Gafas Carrera De Donde Son
To earn money in foreign exchange trading, it is needed to determine the conditions of the specific currency exchange before making a trade. This can be done by reading through a variety of media and governmental details related towards the land you decide to trade with. A country's money is generally a reflection of the nation on its own.

slika

Should you be concerned with how you will be capable of spend the money for legal professional for your personal personalized a bankruptcy proceeding. You need to understand that a great many attornies will let you pay them as time passes. An attorney can place you with a repayment schedule, but won't data file your circumstance till he or she is paid out entirely. Make certain, and get about this prior to hiring your lawyer.

slika
[url=http://www.dr-riedel.de/louis-vuitton-taschen-günstig-online-245.html]Louis Vuitton Taschen Günstig Online[/url]


Natrag na Ostalo

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.