Kemija vode-osnove

Kako pripremiti idealnu vodu za vaše ribe
no avatar
longplay
 
Poruke: 4999
Pridružen/a: čet pro 25, 2008 8:20 pm

Kemija vode-osnove

Poslao/la longplay » pon kol 10, 2009 12:44 pm

Pošto voda u našim akvarijima uvjetuje opstanak organizama u njoj, par riječi o samoj kemiji vode.

pH -- Kiselost vode (eng. power of hydrogen)
Kiselost vode mjeri se količinom vodikovih iona. Veči udio vodikovih iona uzrokuje kiseliju vodu i obratno.
Ono što je nama bitno su same pH vrijednosti. pH 7 predstavlja neutralnu vrijednost. Sve vrijednosti ispod 7 su kisele, a one poviše 7 lužnate.
Večina tropskih ribica preferira blago kiselu vodu, pH vrijednosti 6.5-7.2
Takođe je bitno napomenuti da se pH izračunava logaritamskom skalom, npr. pad pH za 0.5 znači 5 puta kiseliju vodu.


GH -- Totalna tvdoča vode. Vrijednost je koja se određuje po sadržaju magnezija i kalcija u vodi. Kod večih količina istih, voda je tvrđa i obratno. Vrijednosti u večini akvarija bi trebale biti 6-16


KH -- Karbonatna tvrdoča vode. Vrijednost koja ovisi o količini hidrogen karbonata u vodi. Isti imaju ulogu kod spriječavanja naglog opadanja pH vrijednosti. Preporučena vrijednost je 3-10


NO2 -- Nitriti. Opasni jer uzrokuju poremečaje u krvotoku riba. Kao prevencija služe bakterije iz porodice nitrobacter koje iste razgrađuju u nitrate. Vrijednosti bi trebale biti manje od 0.1 mg/l.


NO3 -- Nitrati. Služe kao hrana biljkama, te je umjerena količina poželjna u akvarijima u kojima imamo živo bilje. Količina potrebnih nitrata varira o zabiljenosti akvarija, količini co2 i jačini rasvjete. Razgrađuje ih vrsta anaerobnih bakterija. Neka maksimalna vrijednost je do 25 mg/l. Ta vrijednost bi odgovarala jako zabiljenom akvariju, s jakom rasvjetom i dodavanjem co2.


CO2 -- Ugljični dioksid. Neophodan je za život bilja, a uvjetuje i KH vrijednost vode. Važno je znati da za vrijeme fotoperioda u akvariju, bilje uzima co2 i troši ga, dok ga noću proizvodi. Prevelika količina co2 u vodi uzrokuje trovanje riba i njihovo uginuće.
Dodavati co2 možemo tvornički pripremljenim sredstvima ili DIY izvedbama, o kojima postoje teme na forumu. U svakom slučaju, početnici u akvaristici bi ipak trebali rađe koristiti proizvode poput easy-carbo, koji su tekuči ugljik te imaju propisane doze.


Cl -- Klor. Klor ili njegovi spojevi nalaze se u vodovodnoj vodi koju ulijevamo u naše akvarije. Klor je lako hlapljiv pa ostavljanje vode u otvorenoj posudi 24-48 sati rješava problem samog klora koji ishlapi u atmosferu. Uzrokuje nadražaje (crvenilo) sluznica ribe, škrga, očiju.
U zadnje vrijeme se u vodovodnoj vodi više koristi kloramin koji nam predstavlja veči problem. Pripravci za pripremu vode razdvajaju klor (koji ishlapi) od amonijaka (koji ostaje u vodi). Tako unosimo određenu količinu amonijaka u akvarij.
Sam kloramin, kao spoj, se može ublažiti upotrebom aktivnog ugljena kod pripreme vode.


NH3 -- Amonijak. Izlučevine naših ribica, ostaci hrane i trulog bilja, otpuštanjem dušičnih spojeva uzrokuju nastajanje amonijaka u vodi. Tu imamo bakteriju iz porodice Nitrosomanas koja amonijak razgrađuje u nitrite. Iste bakterije su aerobne te im je potreban kisik.
Uglavnom, poželjna vrijednost amonijaka je 0, dok maksimalna vrijednost mora biti manja od 0.1 promila. Sve veće vrijednosti, ostavljaju trajne posljedice na ribu, a još češće rezultiraju uginućem.


Vrijednosti vode (parametre) mjerimo različitim vrstama testera koji su dostupni u večini zoo shopova.

Natrag na Priprema vode

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.